Станишев подкрепи Истанбулската конвенция, дебатът – изкривен

Четвърт от жените у нас са подлагани на насилие, подчерта шефът на ПЕС
13 яну 2018 13:31, Боряна Павлова
122

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Това е много сериозен въпрос и за съжаление в България дебатът по Истанбулската конвенция абсолютно се изкриви. Това коментира пред журналисти председателят на Партията на европейските социалисти  и евродепутат Сергей Станишев преди заседанието на Националният съвет на БСП.

Още по темата

Социалистите обсъждат на пленум днес позицията на партията по Истанбулската конвенция, съобщава БТА. Преди десет дни от Изпълнителното бюро на БСП се обявиха против ратификацията на конвенцията.

"Измислени или силно преувеличени страхове или интерпретации на конвенцията, на които има ясен отговор от Съвета на Европа, изместват истинския проблем за насилието над жените", коментира Станишев.

Той посочи, че само през последната година три жени са били убити от техните партньори след многократни оплаквания за насилие. Статистиката и проучванията говорят ясно, че една четвърт от жените в България под една или друга форма са подлагани на насилие, добави Станишев.

"Разбирам загрижеността, която изразява Изпълнителното бюро, малко бях учуден от тази спешна реакция непосредствено след празниците и толкова категорична", коментира той.

Станишев посочи, че само преди месец на съвета на ПЕС и БСП е подкрепила резолюцията, в която има изричен текст в подкрепа на Истанбулската конвенция. По думите му тези неща, които се казват за конвенцията, просто ги няма.

Станишев посочи, че в конвенцията се въвежда понятието "социален пол", но това е превод на понятието gender, с което се обясняват социално, културно определените роли на двата пола мъже и жени. Това е концепция, развита преди десетилетия и е в голяма степен общоприета, коментира той.

Има стереотипи и разбирания, различни в различните общества, за това какво трябва да бъде поведението на една жена и на един мъж, тяхната йерархия в обществото, това се трупа от хилядолетия, но има динамика - в крайна сметка до преди един век жените не са можели да гласуват и това е било традиционното разбиране за ролята на женския пол, обясни Сергей Станишев. И досега съществуват стереотипи, които казват, че жената трябва да си стои вкъщи и да готви и мъжът й едва ли не да бъде неин собственик, добави той.

Попитан дали има друга страна в Европа, в която да има такъв спор по конвенцията, Станишев отговори, че не е чул и затова е изразил пред ръководството на БСП своята тревога и загриженост и ще я споделя и пред Националния съвет на партията.
 


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Другарят Стани Шеф още ли е в БСП или е само от БСП? Тоз човек разказа играта на БСП необмислени прегръдки и целувки, сумата ти гафове и тук и в Брюксел .
97
2
 
8
 
! Отговори
Ala-Bala преди 9 месеца
Браво на Корнелия, не се съобрази с джейндърските указания пристигнали с високия гост от Брюксел!
96
0
 
12
 
! Отговори
Край преди 9 месеца
Как така става че хора дето с честен мажоритарен избор няма да бъде избран за домоуправител на входа, по неведоми сили се оказва в Брюксел шеф на нещо си и ни дава акъли.
95
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Серго много обича истанбулски урове.
94
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До аве фюрер С гласовете на Червеното котило ГЕРП и Патриотите . Нали ?
93
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен85 Тъй де . Ама що ми се чини ,че комунистите от ГРАБ викат: приемете само тъй ще се обезличите !И Патреотарите до тях .
92
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Хитър Петър Е ! ВЕЧЕ ЩЕ ГО ДАДЕМ !
91
2
 
11
 
! Отговори
Кьорсуфра преди 9 месеца
Тоя съединител от къде се взе.Що не скрие някъде,То в Брюксел са само дупедавци и лизбийки.За това е реакцията на онази,,лизбийка ,,от Франция с,уБГ, защото знае че разни измислени конвенций няма да минат както при тях.
90
0
 
16
 
! Отговори
Mitko преди 9 месеца
Станишев защо не е в затвора?
89
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
я,по-добре ни кажи как замина и се настани на меко и топло местенце в Брюксел!и кой трябваше да е там ,по закон!
88
5
 
19
 
! Отговори
Хитър Петър преди 9 месеца
Станишев ли, голям смешник. Да ходи да се целува с ромите и турците. Само те гласуват за БСП. Пенсионерите вече не си дават гласа за БСП. Това е най-посраната антибългарска социалистическа партия. По-големи смешници от Станишев и Виденов не съм виждал. Минаха царя по лижи и измами.
87
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
вместо "как си ти" на Аргирови

С трети пол (таратада) с трети пол (таратада)
бат сергей ще въ оправиии
86
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Станишев чист евреин.. според еврейските обичаи..

Само майката се знае , бащата може да е всеки..
85
1
 
23
 
! Отговори
ъ преди 9 месеца
да възстанем срещу "ценностите" на юдо-масонската хомо дръйинка от Брюксел !
да излезем на улицата и да покажем на шенгенските гадове че в България те нямат нито приятели нито пък ще им позволиме да ни грабят и унижават повече !

СМЪРТ на шенгения - СВОБОДА за БЪЛАГРИЯ !
28 години под Американски ботуш стигат !!!
84
0
 
33
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 9 месеца
Станишев нещо много ги смеси нещата. Едно е да осъждаш насилието над жени и деца, а съвсем друго е включването в тази група на индивиди с чисто мъжка (женска) анатомия - sex, но с женствено (мъжкарско) поведение в обществото - gender. Ако говорим за род (gender) трябва да припомним, че това е лингвистично понятие, което се отнася до съществителните имена - той, тя, то и следователно индивиди с неопределен gender са просто "ТО". Смешно е нали?
83
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
НЕ НИ ПУКА КАКВО МИСЛИ ТОВА ПЛАТЕНО ОТ АНГЛИЧАНИТЕ БЕЗРОДНО ГОВЕДО
82
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ВСИЧКИ МИСЛЕХА СТАНИШЕВ ЗА БЕЗПОЛОВ, ТОЙ ИЗЛЕЗЕ ТРЕТОПОЛОВ
81
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Комунист безумний сочи конвенция пак и вика: приемете само така ще се обезличите, и орди *** тръгват с викове сърдити..
80
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Този който се обяви против тази отвратителна конвенция ще спечели следващите избори.
79
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
О, ТОВА НИКОЙ НИКОГА НЕ СЕ Е СЪМНЯВАЛ, ЧЕ ТВАР БЕЗУМНА ЕВРЕЙСКА ЩЕ ПОДКРЕПИ БЕЗУМСТВОТО