1 млрд. след внедряване на тол системата. Къде ще я има?

Николай Нанков: Обмисляме и уикенд винетка!
15 яну 2018 12:10, Анисия Иванова
27
1 млрд. след внедряване на тол системата. Къде ще я има?

"След въвеждането на тол системата приходите от тежкотоварните автомобили в страната ще скочат седем пъти", категоричен е министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

1 млрд. лв. са очакваните приходи в пътния сектор през първата година след внедряване на тол системата. За сравнение, в момента от винетки събираме около 350 млн. лв.

В министерството днес бе подписан договорът за изграждане на тол системата у нас. Процедурата се забави дълго време заради обжалвания.

След подписването на договора фирмата изпълнител има седем месеца за проектиране и изграждане на тол системата в цялата страна, а след това още 12 месеца за одитиране и корекция – общо 19 месеца преди да бъде изпълнен целия договор.

Още по темата

"На етап изграждане и внедряване трябва да се извършат две важни дейности – избор на обхват на републиканските пътища, които ще попаднат в тол системата. Има различни варианти от около 8000 км първокласни и второкласни пътища и магистрали, до 75% от всички пътища, но съм убеден, че втория вариант няма да бъде избран", поясни министърът пред bTV.

Втората задача по думите му са определяне на ставките за отделните пътища.

"Тол таксата ще важи само за тежкотоварните автомобили над 3,5 тона. За леките автомобили остават винетките, но не хартиените, а електронните – много по-лесно е за функциониране, по-евтино е и за държавата”, категоричен е Нанков.

Смесената система тол такси за тежкотоварните автомобили и винетки за леките автомобили ще започне да функционира след 7 месеца.

"За тежкотоварните автомобили таксите ще се повишат в пъти – който натоварва мрежата повече, ще плаща повече", допълни министърът.

Нанков е категоричен, че в никакъв случай няма да се увеличава цената на винетките, като дори ще се търсят варианти за по-гъвкаво тарифиране, като въвеждане уикенд винетка и обмислянето на механизъм за еднодневна винетка.

С въвеждането на тол системата ще успеем за първи път да се възползваме от геостратегическото си положение, обърна внимание Нанков. Той посочи, че доскоро винетката за тежкотоварни автомобили, с която те преминават от ГКПП "Калотина" до ГКПП "Капитан Андреево", струваше 21 лв., като вече е 23 лв., а за преминаване по магистралата между Ниш и Пирот в Сърбия от януари т.г. се плаща около 20 лв.

Въвеждането на тол системата ще ни донесе и достатъчен ресурс да правим ремонти, допълни Нанков.

 "2018 г., освен годината на тол таксите, ще бъде и годината на АМ "Хемус" – 75 км от магистралата ще бъде в етапи на реализация", поясни министърът. През тази година ще бъдат въведени предсрочно в експлоатация още 30 км от АМ "Струма" в участъка между Сандански и Кулата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
32
 
! Отговори
байдмитър преди 6 години
Няма лошо камионите да плащат повече ама дали разликата няма да я плати потребителя на стоки в магазина, че то всичко в магазина идва с камиони. Иначе и на мен цялата нова система ми напомня за голямо крадене, което ще се осъществи на наш народен гръб, в никакъв скучай по добри пътища, само яко далавери за гербата.
24
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе бате бо,тво са 10 Миража бе бате!
23
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кучетата лаят а кервана си върви... това сме за тях.... трябва да има и хапане за стане нещо.
22
4
 
37
 
! Отговори
3334 преди 6 години
Моля не сравнявайте Сърбия с българия.Това е обида за сърбите.
21
0
 
38
 
! Отговори
Да преди 6 години
Пак ще има крадене и схеми, заложени още от сега
20
1
 
37
 
! Отговори
Привет от Варна преди 6 години
Тук миналогодишния ремонт на Хемус посока Сифия преди големия завой от Повеляново за Девня е вече с пукнатини и за ремонт. Досега нямаше зима и снягзада скрие и и поеме вината за некачествената настилка, контрол и натоварване на пътя. Искате ли снимки.
19
3
 
36
 
! Отговори
Батю Бойко преди 6 години
Искате да карате по новите аутобаня пък неискате да плащате...аааа
18
0
 
37
 
! Отговори
аман от терористи преди 6 години
Подава се че продавачите на холограмни оръжия се контролират от масови убиици готвещи ликвидация на хората..Аман от престъпници на власт в София .АМАН
17
3
 
36
 
! Отговори
арести за бандитите преди 6 години
Същите терористи само миналата година са продали над 7 000 000 тежко терористични съоръжения за трайно увреждане на земята маскирани като "Винетки и други холограмни скенери.В момента се провежда от Климата прочистване на България и Балканите от дупки причинени от холограмни стикери лепени на предни стъкла.Около 8 000 000 000 пробиви с различни размери са искърпени с мъгли.Много вреди нанесли нови стикери за уж тех прегледи
16
2
 
37
 
! Отговори
АМАн от престъпници преди 6 години
Нагли престъпници на власт искат да прецакат жестоко БЪлгария и всички автомобили с тежко вредни съоръжения.Ограбването от бедния оставен без доходи народ на над 1 000 000 000 допълнително ще ни донесе РАЗРУХА
15
11
 
32
 
! Отговори
EMIGRANT преди 6 години
Dejurnite mrunkachi,dejurnite oplakvachki,dejurnite nekadurnici,deto vse ne moje da vi se ugodi!!??Mai nakra9 edin gol9m negurski za vseki pootdelno,qe da si nalegnete vuzbudenite,cherveni zadnici!!
14
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Некой ше се лаппа големите пари. Връзкар и тарикат да си в тая държава, живот ще си живееш.
13
0
 
52
 
! Отговори
опетков преди 6 години
До сд Спокойно, скоро и това ще стане. След като всичко е готово, след няколко години и леките коли ще минат на тол такса.
12
3
 
33
 
! Отговори
ehoo преди 6 години
mejdu Sandanski i Kulata otdavna ima magistrala. Mejdu Sandanski i Blagoevgrad niama.
11
2
 
51
 
! Отговори
чиба преди 6 години
"Николай Нанков: Обмисляме и уикенд винетка!" Толчо, по-добре обмислете как да не крадете!
10
12
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами колите защо няма да са с тол такси?Защото при тол системата плащаш за това, което ползваш, а не един пътува до село 5 км., друг пътува София-Варна и двамата плащат една цена на винетката.Омръзна ми от комунизъм. Дайте малко да въведеме пазарни принципи, както е навсякъде по Света. Нека всеки да плаща само за това, което ползва.А то ние сега и на пенсионерите пенсиите плащаме, и на тези от "етноса" помощите им плащаме и краденият ток плащаме и какво ли не плащаме.Нека плаща, който ползва.
9
1
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се притеснявайте, фирмите ще си изчислят новите цени ;) Лошо няма, жалко че след 10 години след въвеждането пак ще имаме разпадаща се и занемарена пътна инфраструктура, особено в провинцията и извън магистралите. Сигурно кметовете по общините пак ще разправят, че нямало пари за дупките по пътищата, докато се нанасят в новите си домове за по над 500 000 лв всеки, на заместник кметовете са по-евтини и скромни, само около 100-200 000, апартаментите в София, морето и чужбина са им отделно!
8
6
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото и объркващо и завоалирано да го пишете, мутрата иска да прибира пари и от леките автомобили, а ни увещаваше целият герб, че това няма да се случи! Биби, бавно, но сигурно си отиваш! Вбеси мен, това означава, че с поредните си лъжи си вбесил многоооооо хора! Мутра смотана!
7
4
 
83
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А някой изчисли ли с колко ще поскъпнат стоките в магазините, превозвани с камионите над 3.5 тона, след въвеждането на ТОЛ системата?Честито Ви обедняване!П.С. А пари за ремонти на пътища пак няма да има.... защото ще отидат в нечий джоб.
6
5
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От въвеждането на тол такса за тировете държавата ще е на далавера няма лошо, защото сега тираджиите пълнят джобовете на проверяващите ги, и не си купуват винетки. То е и безумие да искаш веднага тира като влезе в България и шофьора да търси къде да си купи винетка, защото това по Света го няма, и чуждите, и наши шофьори не са свикнали.Даже в България още сме с "пътни листове" за тировете, но това е друга тема. Навсякъде по света е с CMR (чемере).Въпросът е защо и колите не минат на тол такси?