Радев пред Вуянович: Членство в ЕС – според постиженията!

Президентът ни похвали черногорския си колега за напредъка
10
Радев пред Вуянович: Членство в ЕС – според постиженията!
Снимка: БТА

Европейската интеграция на Западните Балкани е условиe за стабилност, сигурност и общ напредък на целия Европейски съюз. Това заяви президентът Румен Радев, който днес се срещна с черногорския си колега Филип Вуянович на "Дондуков" 2.

Визитата на държавния глава на Черна гора в България през първите дни на Българското председателство на Съвета на ЕС е символична и е знак за високата оценка, която страната ни дава за индивидуалните постижения и реалните реформи, които осъществяват страните кандидати за членство в Съюза, каза още Румен Радев.

Филип Вуянович е на официално посещение в България по покана на българския президент. Той е първият държавен глава, който е на визита в страната ни през годината на Председателството на Съвета на ЕС като признание за напредъка на Черна гора в процеса на интеграция в Европейския съюз и НАТО, съобщиха от прессекретариата на президента.

"Определянето на европейската интеграция на Западните Балкани като основен приоритет на Българското председателство си поставя две важни цели – да се динамизира диалогът между държавите в региона и европейските институции, но и да се задълбочат комуникациите, взаимното сътрудничество и процесите за изграждане на добросъседски отношения между държавите вътре в региона", заяви Румен Радев пред черногорския си колега.

По думите на българския президент страната ни е привърженик на този подход към разширяване на Европейския съюз, който е базиран на индивидуалните постижения на страните кандидати.

"Черна гора се превърна в пример за успех, благодарение на последователните си политики и реализираните реформи. Тя показа как страна от региона може да постига резултати в името на по-доброто бъдеще за себе си и за своите съседи", заяви Румен Радев.

Обменът на инвестиции, туризмът, образованието и науката бяха сред изброените области на взаимен интерес, върху чието развитие следва да бъдат насочени повече усилия от двете страни.

Румен Радев поздрави Черна гора по случай присъединяването ѝ към НАТО и изрази готовността на България да сподели своя опит и добри практики от членството си в Алианса.

Президентът Филип Вуянович от своя страна изрази благодарност за последователната подкрепа, която България оказва на Черна гора в диалога с европейските институции.

"Посредничеството на България донесе важни послания от Европейския съюз за региона на Западните Балкани – чрез Българското председателство ние получихме уверение, че перспективата за присъединяване към ЕС е реална, че процесът на излизане на Обединеното кралство няма да забави темповете на интеграция на страните кандидати и че жизненоважната европейска помощ за развитието на региона ще бъде запазена", заяви държавният глава на Черна гора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
кузман преди 6 години
същото требва да важи и за македония
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Членство в ЕС-според постиженията???Дали?Обхваща ни нещо амнезията!!!С какви постижения НАС ни приеха в ЕС,че за такива не се сещам??Или бе някакъв си *** политически акт на интереси-политически,финансови търговски.............??
6
0
 
4
 
! Отговори
Zil преди 6 години
Bg armia pak v partizanska dalboka partizanska neizvestnost i nelegalnost. Nikakva info za bg narod. Po-zle ot voenno polojenie.
5
3
 
7
 
! Отговори
иво преди 6 години
Всички са наясно какво го чака ЕС и накъде върви , това не е важно , за нас е важно изграждането на Балканския съюз , даже и под шапката на Европа , която може и да падне !
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както каза Туск, на нас нищо не ни е дадено даром, както и Освобождението от турско робство !
3
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важното е, че Черна гора е в НАТО. Еврочленството е въпрос на време, руските провокатори няма да успеят. Те и сега черногорците се разплащат с евра. Трябва всички цивилизовани народи заедно да се защитаваме от варварите (разбирай евразиеца).
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе ние добре ги подкрепяме,ама ония от ЕС ни казаха,че най-рано през 2025 год.може да се надяват да влязат и те в съюза.Така че нашата подкрепа ми прилича повече на пожелание,от колкото на нещо реално,което може скоро да се случи.
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както каза Туск за нас нищо не ви е дадено даром за да сте в ЕС .