Срещу мръсния въздух: Азерски газ за екологично отопление!

Азербайджан готов да инвестира в газификацията на България
Обновена: 15 яну 2018 18:35 | 15 яну 2018 18:33,
138

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Държавната газова компания на Азербайджан "СОКАР" ще изследва възможността за газификация на България. Това обяви президентът на Азербайджан Илхам Алиев на пресконференция в резиденция "Загулба" в Баку по време на посещението на Бойко Борисов в страната.

Той добави, че страната му е готова да инвестира в газификацията на България.

Още по темата

Илхам Алиев е оптимист, че откриването на авиолинията Баку-София ще увеличи потока на туристи между двете страни. Освен това транспортният жп коридор Баку-Тбилиси-Карс, изграден със съдействието на Азербайджан, е най-краткият път на пренос на стоки от Азия до Европа, като България може да се възползва максимално от него.

Президентът на Азербайджан заяви, че стокооборотът между двете страни трябва да се увеличи значително, предава БТА.

Българският премиер Бойко Борисов отбеляза, че едва 3 процента от територията на България е газифицирана, като в същото време въздухът в страната ни е замърсен най-вече заради използването на дърва за огрев и въглища. Затова, според него, България трябва да си постави амбициозната цел да използва материали за отопление, които са екологични.

Борисов отбеляза, че близо 90 на сто от територията на съседната на Азербайджан Грузия е газифицирана, като се надява в най-близко бъдеще с подобен резултат да се похвали и България.

Бойко Борисов счита, че България има две възможности за диверсификация на доставките на природен газ - през интерконектора с Гърция и чрез този с Турция. По думите му България и Азербайджан вече имат подписан договор със "СОКАР" за доставки на 1 млрд. куб. метра азерски газ на много ниска цена.

Българският премиер добави още, че министрите на енергетиката и икономиката на двете страни ще проучат възможностите за газифициране в България.

"Има възможност огромен брой домакинства в България да се отопляват, да си готвят и в същото време да не замърсяват околната среда", допълни Борисов.

Министър-председателят допълни, че България задължително ще се възползва от възможностите и на транспортния жп коридор и на въздушната линия Баку-София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Майстор е Бойко Борисов, не може да му се отрече! Израстна като полоток през годините.Като дойде момента за председателството, си изигра картите като гросмайстор:С едно движение заздрави коалицията си, като им подхвърли един лифт в Банско. После получи подкрепата на Доган (на бас, че са разговаряли предния ден!) Извади Истанбулската конвенция и уби няколко заека - заглавичка обществото и скара БСП.И тогава тръгна да прави висша външна политика!Обичате го, мразите го - майстор е! Факт!
83
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Над 50 млрд. долара ще струва проектът за доставка на азербайджански газ за Европа" /Нагит Алиев, енергиен министър на Азербайджан/Освен това той не изключи увеличение на тази сума в бъдеще.Боцко, през кой век ще се реализира азерската газ? :D
82
0
 
12
 
! Отговори
Щерев преди 6 години
когато сашо дончев купуваше директно от руснаците кубик газ в божурище беше по 15 стотинки.... сега многото маймунки, накичили се по тръбата, го докараха до 1лв и 15 стотинки...
81
1
 
15
 
! Отговори
бай х преди 6 години
тоя азер с тия мустаки .. гачи ли е лапнал плъх
80
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До анонимен 83Питай достойния за Дарвиновата награда вожд.
79
4
 
0
 
! Отговори
БГ преди 6 години
И пет бутилки да са няма да е руски
78
2
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
А азерския газ откъде ще премине за да дойде в България?През Грузия и Турция и като сложат цена за тррнзита(защото тръбата през Турция е турска)ще стане по скъп от руския и е нормално защото газопровода за азерския газ е 4пъти по дълък.Дрън.дрън празни приказки.
77
7
 
3
 
! Отговори
Пламен преди 6 години
До ИМАГр.Самоков - Вкарване на газ 4000 лева със котле и всичко необходимо. Средно жилище, двамата с жена ми и къпане всяка вечер и отопление на две стаи и баня - 97 лева сметка за декември! А вие си пишете глупости по форумите и заблуждавайте хората. С новата програма ДЕЗИРЕ от Европата ще поемат 30% от разходите по вкарване!
76
14
 
4
 
! Отговори
а стига преди 6 години
Ненаситните долни, крадливи ватенки ни одраха кожите с реката с цената на газа Но всичко се връща, само малко търпение .
75
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердоган как се мина даде на тиквата "евтиния" азерски газ и взе "скъпия" руски. :-)
74
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тоя алиев много е някакъв "дървен", "протоколен", "прошнурован" ми стои...борисов си е в неговият непринуден стил, с който винаги печели
73
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То катарска газ, то саудитска газ, то азерска, то газ от Черно море. Боцко, спри се бе, ще гръмне тръбата!
72
14
 
7
 
! Отговори
косьо преди 6 години
БОРИСОВ НАПРАВИ ФЕНОМЕНАЛНИ НЕЩА ЗА БЪЛГАРИЯ ЗА ЕДНА ГОДИНА .НЕВЕРОЯТНО , БРАВО ....
71
0
 
11
 
! Отговори
681 преди 6 години
Ако се поинтересувате в Овергаз, ще разберете, че само 5% от домовете до които е достигнала газовата тръба, са газифицирани. Проблемът е в цената: скъпичко ни излиза!Тия горе, ако наистина мислят за екология, трябва да престанат да вдигат цената на природния газ, ама те правят точно обратното - такава им е политиката!И до Бойковата къща е прокарана тръбата, ама и той не се газифицира...
70
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баце, как върви добива на газ от Черно море? :)
69
4
 
2
 
! Отговори
сик преди 6 години
Путин има заповед , руснаците , да си пият водката с газ за безалкохолно. ...
68
3
 
16
 
! Отговори
Ройктерс преди 6 години
След 10 годишно прекъсване Азербайджан се върна към закупуването на руски газ от Газпром .Страната която се стреми да стане европейски доставчик се сблъсква с недостиг на синьо гориво ,заради спада на добива с находището о Шах Дениз .Засега Баку ще закупува 1,6 мил, куб.м. газ годишно .,но в переспектива този обем ще се увеличи тройно.В резултат експерти отбелязват,че диверсифицирането на доставките на газ за Европа южния коридор ще бъде фикция,защото газа отново ще е руски.
67
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първо ни уреди евтин газ от Катар сега Борисов ще добави още един и още по-евтин доставчик от Азербейджан. Скъп руски газ не ни трябва.
66
3
 
14
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Гласуваш за Бойко управлява те Доган!
65
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе нали уж в Черно Море сме имали газ за 100 години напред?