Срещу мръсния въздух: Азерски газ за екологично отопление!

Азербайджан готов да инвестира в газификацията на България
Обновена: 15 яну 2018 18:35 | 15 яну 2018 18:33,
138

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Държавната газова компания на Азербайджан "СОКАР" ще изследва възможността за газификация на България. Това обяви президентът на Азербайджан Илхам Алиев на пресконференция в резиденция "Загулба" в Баку по време на посещението на Бойко Борисов в страната.

Той добави, че страната му е готова да инвестира в газификацията на България.

Още по темата

Илхам Алиев е оптимист, че откриването на авиолинията Баку-София ще увеличи потока на туристи между двете страни. Освен това транспортният жп коридор Баку-Тбилиси-Карс, изграден със съдействието на Азербайджан, е най-краткият път на пренос на стоки от Азия до Европа, като България може да се възползва максимално от него.

Президентът на Азербайджан заяви, че стокооборотът между двете страни трябва да се увеличи значително, предава БТА.

Българският премиер Бойко Борисов отбеляза, че едва 3 процента от територията на България е газифицирана, като в същото време въздухът в страната ни е замърсен най-вече заради използването на дърва за огрев и въглища. Затова, според него, България трябва да си постави амбициозната цел да използва материали за отопление, които са екологични.

Борисов отбеляза, че близо 90 на сто от територията на съседната на Азербайджан Грузия е газифицирана, като се надява в най-близко бъдеще с подобен резултат да се похвали и България.

Бойко Борисов счита, че България има две възможности за диверсификация на доставките на природен газ - през интерконектора с Гърция и чрез този с Турция. По думите му България и Азербайджан вече имат подписан договор със "СОКАР" за доставки на 1 млрд. куб. метра азерски газ на много ниска цена.

Българският премиер добави още, че министрите на енергетиката и икономиката на двете страни ще проучат възможностите за газифициране в България.

"Има възможност огромен брой домакинства в България да се отопляват, да си готвят и в същото време да не замърсяват околната среда", допълни Борисов.

Министър-председателят допълни, че България задължително ще се възползва от възможностите и на транспортния жп коридор и на въздушната линия Баку-София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
2
 
18
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
А какво казва Русия по въпроса?Смешници.
63
13
 
3
 
! Отговори
сами преди 6 години
ИЗГОРЕ ПОДЛОТО ДЖУДЖЕ ПУТИН !!!!! ХА. ХА.ХА.
62
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Железен е!Насред началото на председателството Бойко Борисов задвижи отношенията ни със Саудитска Арабия, Турция, Сърбия, Македония, Япония, а сега и Азербейджан!Страната ни не е водила досега толкова мащабна външна политика никога в историята!
61
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МинаващТук става ясно какво е имал предвид Борисов под лош матрял - русофилите !
60
3
 
8
 
! Отговори
Алфа Вълка преди 6 години
Не се надявайте, Русия ще анексира и Азербейджан като бивша съветска република! Обаче да гледам как се пръскат троловете безценно!
59
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Газта пътува, вече кога ще пристигне е трудно да се каже, но газ ще има.
58
0
 
7
 
! Отговори
Давид преди 6 години
Хубаво нещо са каналите :) Обаче като няма адекватен контрол и цели семейства изчезват :) Да ви давам ли пример с Нови Искър :)
57
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баце, какво стана с "находищата" в Черно море, помпиш ли вече течното злато? :D
56
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТАНАП!!!Спасението!!Основен газопровод от Азербайджан,през Турция!!!!!!,за Гърция и България и други европейски страни!!Било азерски,било руски ТУРЦИЯ ще държи всички за топките в Европа,поне за държавите от южната й част така се очертава!!А,ние умниците ще й плащаме газопреносни такси!!Сменяме обаче руската зависимост с турска!!Това е по-важно!А дали е далновидно и надеждно-това е друг въпрос!!
55
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Над 50 млрд. долара ще струва проектът за доставка на азербайджански газ за Европа" /Нагит Алиев, енергиен министър на Азербайджан/Баце, я кажи сега кога ще я докараш тая азерска газ. :D
54
1
 
13
 
! Отговори
сара преди 6 години
Леле, като му гледам физиономията на азереца - лукава, хитра...дано не съжалим, ама то след ББ и потоп.
53
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След диктатора Ердоган е ред на другия от Азербайджан! Тиквата и той осъзнава че това му е средата и компанията .Скоро и държавата ни ще бъде изхвърлена от Европейския съюз , каквато е целта на тикватя и мафията в България.
52
2
 
17
 
! Отговори
ГАЗ преди 6 години
А бе наш Боко в последно време само исляма го влече? Остава и религията да си сменим. На първо място джамиите ще газифицираме корана ще научим и аллах газ ще ни прати...Май ще станем ислямското магаре на Европа!?
51
0
 
18
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Тази тиква сорт Матилда щеше и агнета за Катар да изнася?
50
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баце от 2012-та ни носи катарска газ. Азерската я докарва от 2011-та година, като обясняваше, че още през 2013-та ще е в България.
49
2
 
17
 
! Отговори
българина преди 6 години
50 г продавахме на фе совете газ, заради сащ ще е обратното, честито американско робство
48
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Такава излагация е това недоразумение. Гледам му мазната кратуна и минидва да му фрасна една левачка! Като някава лелка е!
47
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боко, ти си истински мъж - Опа, ***, ***, дръж.
46
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато дойде азерският газ до територията ни,докато се газифицира България,започне да работи газификацията и се справи с мръсния въздух........не ще дочакат това поне още 2-3 поколения българи!!Най-вече ако имаха възможност азерите за доставка,Турция щеше да е първа на чучура им,не да сключва договори с Русия за газови потоци!!
45
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се плаши бойко, алиев ще ти диверсифицира газопровода! Няма само симитлийският кмет и вальо лукойла да го ползват я!