500 години хранихме чужда армия... Каракачанов "за" казармата

Доброволците в армията – първата стъпка към връщането й
225
500 години хранихме чужда армия... Каракачанов "за" казармата
Снимка: Булфото, архив

Премиерът Бойко Борисов и депутатите обещали на военния министър Красимир Каракачанов, че ще подкрепят в парламента предложението му за въвеждане на доброволна военна служба.

Става дума за Закона за военната доброволна служа, който регламентира как онези младежи и девойки, които са станали на 18 години и имат желание да служат в армията, как да го направят.

Още по темата

Красимир Каракачанов обясни в Смолян, че продължава да настоява за връщането на казармата, която отиде в историята на 1 януари 2008 г., а въвеждането на доброволна военна служба би било първата стъпка в тази посока.

"Няма държава, която икономически да е просперирала и да няма армия", настоя министърът на отбраната, цитиран от БТА.

"500 години хранихме чужда армия, стига толкова", отсече той.

Според него рисковете в света стават все повече и приближават към границите на България, така че и армията ни трябвало да е силна, а младите хора трябвало да имат военна подготовка.

Така че с въвеждането на доброволната служба, те ще се учат 6-9 месеца в зависимост от специалността.

Преминалите доброволната служба ще влизат след това в резерва. "Това би довело и до решаване на проблема с недокомплекта, защото една част от тях може да харесат и да останат на служба", аргументира се Каракачанов.

По негови данни незаетите места в системата на отбраната в национален мащаб са 5500.

За проблемите с недокомплекта са отделени 30 млн. лв. от отпуснатите 105 млн. лв., според военния министър.

"За да има държава, да се охранява животът и здравето на хората, териториалната цялост на България, трябва да има армия", категоричен е Каракачанов.

Той предлага да се въведе швейцарската система по отношение на наборната служба.

Министърът посочи като примери Швеция, Финландия и Норвeгия, които връщат наборната военна служба.

"Заплахите към тях са много по-малки отколкото са заплахите към нас, държавите от Южна Европа или Балканския регион", смята той.

А след като стана ясно, че ще има скок на заплатите на полицаите, за което премиерът Бойко Борисов се съгласи, Каракачанов зае страната на военните и отсече, че е правилно целият сектор "Сигурност" - армия, полиция, служби за сигурност, да бъдат в комплект.

Според него не би било правилно да се отпускат пари "само там, където някой вдига шум или прави протест".

"Армията по закон няма право на стачки и протести, но това не означава, че има по-малко нужда от полицията", допълни вицепремиерът.

Той заяви, че и през следващата година ще има увеличение на заплатите на военнослужещите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
3
 
10
 
! Отговори
До калоян преди 6 години
Откъде се държи пушка се научава за седмица. Ако стане патакламата, бързо ще го научат синковеца ти.
111
2
 
12
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Влади имаше и гарнизонни отпуски по 24 и 12 ч.Аз лично не ги ползвах защото освен в селото нямаше къде да се отиде.Това с дороволната казарма няма как да стане.Само като му бутнат пред носа листа със задълженията които поема ако влезе и ще се откаже.
110
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и още 45 + 25 години, храниме такива тарантутници като него и баща му, а като гледам какви неща си е накупил ще храним и децата му...
109
2
 
21
 
! Отговори
Един преди 6 години
Няма да забравя как една сутрин на разчета началника на поделението наказа всички офицери и старшини със 1 час строева подготовка тъй като не го слушаха какво им говори и си приказваха. Срочно служещите ни освободи да им гледаме отстрани сеира. Имаше един нисък топчест подполковник(много продажен) който се оказа в последната редица на строя в ъгъла - постоянно изоставаше от строя и подтичваше да го догони - смях голям беше.
108
4
 
24
 
! Отговори
Патриот преди 6 години
До кога Каракачанов и Джамбазки , ще са с Турски фамилии!!!
107
9
 
10
 
! Отговори
24 годишен преди 6 години
До 106 някогаАз друго съм чувал. За старшините и новобранците.... И никак не е мъжко.... Но влизат различно умни, излизат еднакво тъ,пи, може би това е положителното...
106
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ква доброволна бе.Веднага задължителна.Те освен третополови клетки за нищо не става туй що се нарича младеж.
105
0
 
8
 
! Отговори
vlady преди 6 години
До юристПо-скоро общ режим - имаше известна свобода на придвижване в рамките на поделението, допускаше се групово посещение на културни и спортни мероприятия, групи войници се извеждаха навън без охрана, при свижданията имаше контакт. Заплащането наистина беше по-ниско отколкото при строг режим - 8лв преди 1990г. и 60% от МРЗ след това.
104
13
 
15
 
! Отговори
някога преди 6 години
До 24 годишенАко наистина си на толкова години е разбираемо твоето невежество и простотия,изпрашвахме синовете си момчета а се връщаха мъже а не пу.тки като вас.
103
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вярно ли Делян Добрев получил инфаркт заради кумгейт
102
3
 
13
 
! Отговори
жестока истина преди 6 години
Каква казарма бе хора всичко е разграбено и съсипано,сега храним чужди армии НАТО който ако стане нещо ще избягат и скрият по дупките си,за връщане на казармата трябват много пари за нови казарми и инфраструктура,хора,навремето трябваше да се мисли сега е вече късно и няма да стане.
101
9
 
15
 
! Отговори
калоян преди 6 години
В случай на военен конфликт се мобилизират ВСИЧКИ мъже над 18 г. , независимо дали знаят от къде се държи пушката , аз предпочитам синът ми да знае !
100
13
 
12
 
! Отговори
24 годишен преди 6 години
Комунизма е родил само пияници, тъ,пи военни, те създадоха и чалгата.... Какво ми я хвалите тая казарма сега дър,ти де,били? Дето изпращаш сина си воиник, но не знаеш дали ще го посрещнеш....
99
3
 
23
 
! Отговори
vlady преди 6 години
Казармата беше по-зле от общежитие открит тип, в които се настаняват осъдени за леки престъпления - преди 1990г. заплатата на редник/матрос беше едва 1.5лв, на фазаните и курсантите 3.50 за сравнение в общежитията пандизчиите с лек режим имаха право на 15лв на месец за лични нужди, тези с общ на 10лв. Също при лек режим се дават два дни домашен отпуск всеки месец, плюс възможност за годишна почивка извън общежитието в казармата имаше само една полагаема. След 2000г. не беше много по-добре.
98
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Младеж на 26 годиниКой знае какви може да ги свършиш, ако си над нас. Не си ли запознат в българската народна мъдрост: На бодлива крава, Господ рога не дава!
97
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По болшинството кюлементарчета на мамини синчета,дето щели да си загубят времето си личи,че наистина в държавата ни вече всичко е приключило.Уре,когато дойдат *** и почнат да режат тикви на двукраки,хич няма да избират,кой си "загубил" времето и кой го спечелил!Лекичко и мекичко ще си загубите живота и този и на вашите мамички,дето са създали такива лигльовци!Не служба "по желание",а задължителна наборна и който не желае,шут и вън от България,без право да идва даже като турист!!!
96
6
 
15
 
! Отговори
факт преди 6 години
То вече няма мъже вия казармата ще връщате,погледнете младежта повечето нежни от третия пол каква казарма,те са свикнали само бутилки да вдигат как ще носят оръжие,каквото било било всичко унищожиха.....
95
8
 
22
 
! Отговори
Алфа Вълка преди 6 години
Вие какво имате против казармата ве, вие и сега си масажирате простатав казармата ще сте като в Рая!И жените в Израел ходят на наборна служба, ако ви набара една такава и ще ви изкъртизъбите! И ще ходите на по 30-40г мъже мама и тати да ви бършат сополите!
94
2
 
27
 
! Отговори
Младеж на 26 години преди 6 години
Унищожихте всичко, повече никога няма да гласувам на избори! Никакви компромиси, ако съм над вас ще ви изгоня от България всичките негодници!
93
2
 
15
 
! Отговори
бай иван преди 6 години
Какви млрд.$ ви гонят не знам. Я се съберат 300-400 доброволци за година я не.