500 години хранихме чужда армия... Каракачанов "за" казармата

Доброволците в армията – първата стъпка към връщането й
225
500 години хранихме чужда армия... Каракачанов "за" казармата
Снимка: Булфото, архив

Премиерът Бойко Борисов и депутатите обещали на военния министър Красимир Каракачанов, че ще подкрепят в парламента предложението му за въвеждане на доброволна военна служба.

Става дума за Закона за военната доброволна служа, който регламентира как онези младежи и девойки, които са станали на 18 години и имат желание да служат в армията, как да го направят.

Още по темата

Красимир Каракачанов обясни в Смолян, че продължава да настоява за връщането на казармата, която отиде в историята на 1 януари 2008 г., а въвеждането на доброволна военна служба би било първата стъпка в тази посока.

"Няма държава, която икономически да е просперирала и да няма армия", настоя министърът на отбраната, цитиран от БТА.

"500 години хранихме чужда армия, стига толкова", отсече той.

Според него рисковете в света стават все повече и приближават към границите на България, така че и армията ни трябвало да е силна, а младите хора трябвало да имат военна подготовка.

Така че с въвеждането на доброволната служба, те ще се учат 6-9 месеца в зависимост от специалността.

Преминалите доброволната служба ще влизат след това в резерва. "Това би довело и до решаване на проблема с недокомплекта, защото една част от тях може да харесат и да останат на служба", аргументира се Каракачанов.

По негови данни незаетите места в системата на отбраната в национален мащаб са 5500.

За проблемите с недокомплекта са отделени 30 млн. лв. от отпуснатите 105 млн. лв., според военния министър.

"За да има държава, да се охранява животът и здравето на хората, териториалната цялост на България, трябва да има армия", категоричен е Каракачанов.

Той предлага да се въведе швейцарската система по отношение на наборната служба.

Министърът посочи като примери Швеция, Финландия и Норвeгия, които връщат наборната военна служба.

"Заплахите към тях са много по-малки отколкото са заплахите към нас, държавите от Южна Европа или Балканския регион", смята той.

А след като стана ясно, че ще има скок на заплатите на полицаите, за което премиерът Бойко Борисов се съгласи, Каракачанов зае страната на военните и отсече, че е правилно целият сектор "Сигурност" - армия, полиция, служби за сигурност, да бъдат в комплект.

Според него не би било правилно да се отпускат пари "само там, където някой вдига шум или прави протест".

"Армията по закон няма право на стачки и протести, но това не означава, че има по-малко нужда от полицията", допълни вицепремиерът.

Той заяви, че и през следващата година ще има увеличение на заплатите на военнослужещите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ми нали е умен сега иска казармата с кои пари да ги храним с моите само казармата им е натаман то другото е супер да се посмеят в европа и с това
191
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Резултат от казармата - Дископатия, Херния и 4 години психолог.Не съм бил годен, затова ме тормозели. Сега съм червив от пари и всичките години, така ги гърбя, че лошо им става. Ceляндури !
190
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
500 години хранихме ... Абе пич, стига бе. Стига с тея идиотизми и плоски изказвания. За толкова малоумно стадо ли ни имате всички ?
189
1
 
1
 
! Отговори
ресурс преди 6 години
А колко ресурс трбва за тая казарма некой знае ли при тази икономика днес Навремето е било сичко държавно имало е СИВ а сега е пазарна икономика секи си гледа собствените интереси ...Първите професионални армии са били в древността за да не с епречи на икономическия живот ...за информация на дъртите капацитети дето са възмажали и сега ще пишат един топ хартии обяснение като у раионното едно време !
188
4
 
6
 
! Отговори
Борис преди 6 години
Няма държава без армия!Казармата учи на дисциплина, издръжливост и устойчивост, дори родолюбие...изгражда мъже и личности, не гелосани п.......и...затова подкрепям идеятаДоброволната казарма е предоставяне на възможност да разбереш дали искаш да защитаваш семейството и родината си дали си готов на саможертва или предпочитате да стоите на телефона, компютъра и да пишете мнения без дори да знаете какво е военна подготовка и готовност да защитавате родината.Аз я имам скоро и сина ми.
187
4
 
5
 
! Отговори
Патриот преди 6 години
До кога Каракачанов и Джамбазки , ще са с Турски фамилии!!!
186
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Каква армия,кви 5лв.Няма страшно! Хората от регионите, които изброи не са и чували за отцепване от България.Това е мечта само на вас червените.
185
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другари, сега можете да изпратите децата си в казармата без никакви пречки.Дайте личен пример и накарайте синовете си да по пълнят редиците на БА.
184
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От ченгета и доносници във властта няма да прокопсамеЗа учители и лекари пари няма, ама за безделници- милиционери ще намираме милиониЗащо на всяка втора мутра името й е " полицая", " баретата", сега и " легионера от Нови Искър'.
183
15
 
16
 
! Отговори
Каква армия,кви 5лв. преди 6 години
Северозападнали Видин,Монтана и Враца искат да са към Румъния.Турция няма да остане назад и ще си вземе Кърджали.Гърция пък ще иска Родопите и т.н.*** е вече бита карта/банкрутирала територия-почвайте да учите румънски,турски,гръцки-ще бъдете асимилирани по-лесно и ще живеете...вместо да пишете какво е било в миналото...сега настоящето не е повод за гордост,а предстоящото бъдеще ще бъде само в посока влошаване на ситуацията...
182
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първо питаите тиквата защо за 9 години управление 6000 воедни напуснаха Армията.И Защо има 5000 пенсионери които още работят в МО и вземат пенсия.Сега имало проблем, има ли Виновни пита?.ЗАКРИВАИТЕ АРМИЯТА и Министерството или го даите на Американците и НАТО и без това имат 3 Бази и 3 Кодинационни центрове може да станат и още.Продажници!!! Знаете ли кога ще си пратя детето да служи в тая корумпирана Мафиотска държава.КОГАТО ИМА 10 МИНИСТЪРА И 50 ДЕПОТАТА 20 СЪДИИ 20 ПРОКОРОРА ОСЪДЕНИ
181
3
 
15
 
! Отговори
vot42 преди 6 години
Знаете ли,че в Русия има 23 суворовски и нахимовски военни училища,където се приемат деца от 10 до 15 години и то една голяма част от тях са сираци.Тези училища са от затворен тип. Тези деца са руските "еничари"!
180
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
VKARATE PRESTAPNIZITE V ZATVORITE POKANETE DUTERTE DA SE RAZPRAVI S PRESTAPNIZITE OGRABILI OKRALI STANALI MILIONERI I MILIARDERI OT BALGARSKI NAROD
179
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
NA SKEMBE VOIVODA DASHERIA MU OT LONDON
178
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
SHKEMBE VOIVODA KAKVO STANA S DOBROVILCHESKITE OTRIADI SRESHU ZIGANSKATA PRESTAPNOST TOVA E REALNA ZAPLAHA ZA BALGARITE KOITO SA SISTEMNO UBIVANI IZNASILVANI I GRABENI OT ZIGANI ZASHO NE SE ZASTAPIHTE KATO VKARAHA PERATA V ZATVORA ZARAI *** OT AFRIKA I AZIA KOITO DOBROVOLNO ZALAVIASHE PO GRANNIZITE A SOROSOVITE PARI SA HUBAVO NESHO NA BOKO DASHERIA MU SHE DOIDE OT USA DA SLUJI VBALGARIA FALSHIVIAT PATRIOT SIMEONOV DEZATA MU V USA
177
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БГ-Гражданин А сега защитаваме интересите на наркоманизираната и педофилизирана Краварска империя .
176
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БГ-Гражданин А а а ,разбрах !Значи задникът ти е суверенно отворен за неканените гости .
175
4
 
7
 
! Отговори
До Анонимен преди 6 години
Шта командват ми, кат си надянал ушан.ката до под очите си и не виждаш по-надалеч от носа си ... !!!
174
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
армия в съвременния смисъл на тази дума, а е имало войска---------------------------Каква е разликата между армия и войска иначе разбира се , че не е била като съвременната , но това не пречи да са гинели по фронтовете
173
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв суверенитет бе, *** третополов, като ни командват с дистанционно от Брюксел.