Грешка в превода! Европа ни превежда gender-а от английски на български

Съветът на Европа ще поправи превода на Истанбулската конвенция
16 яну 2018 14:50, Екип на Dnes.bg
337
Грешка в превода! Европа ни превежда gender-а от английски на български
Снимка: БТА

Съветът на Европа ще поправи българския превод на Истанбулската конвенция, за да отговори на страховете за въвеждането на трети пол. Това съобщи шефката на отдела "Права на жените" Бриджит О’Лохлин в Съвета в живо предаване по Тwitter.
 
"Анализирахме страховете, които конвенцията породи в България и стигнахме до извода, че проблемът е в превода. Затова той ще бъде направен отново", каза О’Лохлин от Страсбург, където е централата на Съвета.
 
Според нея преводът на думата gender от английски на български може да е бил изтълкуван неправилно в София, което да е довело до съпротивата и противоречията около документа, чиято цел е защитата от домашно насилие. В настоящата версия на текста английската дума gender е преведена на български като "пол". В дефиницията за пол е посочено, че  "пол" означава социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете.

Още по темата

О’Лохлин каза, че новият превод на 35-страничния документ "ще отнеме известно време", но не се ангажира кога ще бъде готов. Едновременно с текста Съветът на Европа ще преведе на български език и брошурата, която обяснява Конвенцията, за да разкаже на по-достъпен език съдържанието и целите на документа.

Представителката на Съвета добави, че организацията е предоставила допълнителна информация на българските власти "за това, което произтича и не произтича от Конвенцията".

"Останалото е комуникация, просто комуникация", коментира служителката на Съвета.

О’Лохлин каза, че досега не са се сблъсквали с подобен проблем сред другите държави, ратифицирали документа. Известно напрежение по темата имало само в Полша, но впоследствие Инстанбулската конвенция е била ратифицирана от Варшава.

Съветът на Европа е международна организация, която обединява 47 държави, за да насърчава сътрудничеството помежду им в областта на правото, човешките права, демократичното развитие и културата. Тя e автор на подписаната през 2011 г. в Истанбул Конвенция за превенция и борба с насилието срещу жени и домашното насилие.

До момента конвенцията е подписана от 44 от 47-те члена на организацията, включително от България. Турция е първата държава, която я ратифицира – през 2012 г. Към лятото на миналата година парламентите на още 27 държави са го направили (Албания, Андора, Австрия, Белгия, Босна и Херцеговина, Кипър, Дания, Финландия, Естония, Франция, Грузия, Германия, италия, Малта, Монако, Черна гора, Холандия, Норвегия, Полша, Румъния, Португалия, Сан Марино, Сърбия, Словения, Швеция и Швейцария). Конвенцията е в сила от 1 август 2014 г.


337
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
293
3
 
0
 
! Отговори
Mindtrip преди 1 година
Отдавна се знае: простотията не ходи по гората! Населението на 46 държави не разбра, ала Ганьо зат'ва е"онлайн"- за да им изясни!..
НИКОЙ не рачи ДА ПРОЧЕТЕ 32-страничния документ(по-къс е и от"Винету", профани!), никой не чу купища интелигентни хора, които зáлудо се пóтиха от телевизора, белки спрем да се излагаме, никой не чу дори шеговития(но много убедителен)аргумент, че ако ставаше дума за някакъв"трети"пол, най-малко Ердо'ан щеше да допусне подобна конвенция да носи името"Истанбулска"..!
292
3
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Скъпи сънародници и братя и сестри българи озаконяването на тази конвенция е огромна стъпка в грешната посока за българският народ.Ще позволим ли да побъркват децата ни по детски градини и училища учейки ги на разврат и съпротива срещу християнската вяра.Ще предизвикаме ли Божият гняв срещу народа ни одобрявайки греха облечен в една загрижена форма за жените ни и децата ни а същината е съвсем друга и смисъла е изкривен.Нека никой родолюбец и истински българин НЕ ПОДКРЕПЯ ТАЗИ САТАНИНСКА ИЗМАМА!!
291
2
 
9
 
! Отговори
ПЕНКО преди 1 година
НАСИЛИЕТО НА ЧОВЕК СРЕЩУ ЧОВЕК НЯМА НИЩО ОБЩО СЪС СЕМЕЙСТВОТО ИЛИ "ДЖЕНДЪР " ОБЩЕСТВАТА ! КОНВЕНЦИЯТА Е ПОРЕДНАТА ТЪ-ПО.ТИЯ ,КОЯТО НЕ "ПРЕДЕ" В ...НАПРИМЕР САЩ !!! КАКВО НАСИЛИЕ Е : "ДА НЕ ЗАДОВОЛЯВАШ ЖЕНА СИ , НО ДА НЕ ДАВАШ И НА ДРУГ ДА Я ЗАДОВОЛЯВА" ? БРАКЪТ А АДМИНИСТРАТИВНО СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ ДВАМА . НАСИЛИЕТО НЯМА ОБЩО С БРАКА -НАКАЗВА СЕ ПО ОБИКНОВЕННИТЕ ЗАКОНИ /ОСОБЕННО СТРОГО СРЕЩУ ДЕЦА /! ЕДИН МЪЖ ЗА 100 ЖЕНИ ,ОСОБЕННО В ЕРАТА НА ВИБРАТОРИТЕ !!!
290
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От мнение номер 297

Надявам се,че България и българският народ ще изберат РАЗУМА И МОРАЛА,а именно: да НЕ се приемат в българското общество такива содомски извращения като трети "пол",джендър,хомосексуализъм,травестия,скотоложство и още други гадости!
Сред хората, животните и растенията НЯМА трети "пол'! Сред човеците,животните и растенията има само ДВА пола-МЪЖКИ и ЖЕНСКИ! Всичко останало е извън нормата и то НЕ е нормално и не бива да се приема! Трети "пол"-това е АНОМАЛИЯ И НЕНОРМАЛНОСТ!
289
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали искахме и скачахме за демо(но)крация?
Нали имаше такъв израз:"Който не скача е червен"?
Ето това представлява ЕС и НАТО и демо(но)крацията:арабски "бежанци",помощи за малцинствата(но не и за българите),г.ей. паради,трети "пол" и още содомски гадости!

Добре,че Русия,Китай,Япония,Индия и други нормални държави НЕ приемат такива извращения! В Биологията и природата НЕ съществува трети "пол",джендър и содомски гадости! Всеки,който разбира от биология,знае че има само ДВА пола-мъжки и женски!
288
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нема какво да ни превеждат , ясно ни е. колкото и да я пудрите и лъскате, ясно е казано че ако си възпитава сина като момче , ще върша престъплени. В институцията детска градина или ущилище ще му покажат какъв и кой да бъде. Раждайте си вие , пееераси и тем подобни и си съсипватйте вашите деца...за пореден път се доказва, че светът е такъв, какъвто ви го оформят другите. Всеки опит да имате своя представа за света се наказва.Това надминава дори насилствената смяна на вярата
287
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И като измрат джендърите кой ще ражда деца?! Четете внимателно конвенцията.Между редовете и ще видите че това е удар по семейството и децата.Имате глави и мислете.Не слушайте глупости по телевизията.
286
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи сменяме социалните роли за да спасим жените от домашно насилие!?
Мъжете ще раждат, жените ще ги бият....
285
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи аз съм мъж и решавам да съм трети пол за да вляза в женската тоалетна?!
Много умно!
Искам да вляза след говорителките които толкова много я защитават тази конвенция.
284
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В член.12 от общите положения се говори именно за промяна в социалните роли!!! Какво насилие над жените измисляте?!
Промяна в традиционната семейна среда искат!
283
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази конвенция коментар 276, не е част от международното право! А подписана от членовете на съвета на Европа.40 държави не са света!!! Важи ли в Азия? В Африка?Айде стига лъжливи новини
282
3
 
24
 
! Отговори
да преди 1 година
Конвенцията ви да го..... Напоследък номерата на Сорос нещо не вървят в България:)))
това е само началото - в сравнение с България на ск'апаните со'росоиди Унгария ще им се стори летен лагер
281
12
 
8
 
! Отговори
Трак преди 1 година
Писна ми шайка необразовани псевдо-патриоти да си мислят , че са мнозинство , само защото са кресливи женчовци.Пред жените сте ербапи , а пред мене сте ***.
280
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
287 Как е в Ориента , няма отърваване от османското влияние
279
8
 
30
 
! Отговори
ognyanz преди 1 година
Няма грешка - такава третополова п'ростотия ще ни пробутат, че сетне ще се чудим откъде ни е дошло. Просто тоя път трябв ада им се покаже трети пръст. Има надежда да се събере мнозинство в Народното събрание за това. БСП, ПФ и ДПС - по други въпроси може да са на различни мнения, но за това си струва да се обединят. А Бойковите продажници ще си останат с пръст в устата.
278
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както и да го нарекат смисълът си остава все същия. Не на Истанбулската конвенция!
277
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На крива ракета преводът и пречи! Четох текста в оригинал - кучето е заровено зле, а не преводът е неточен.
276
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А би било хубаво да има опашка пред детски лекар,но няма.Просто бебетата са малко.Освен,ако не работи у маалата.
---------------------
При него има опашка и не са от маалата . Просто е в София
275
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
281 Не им плаща държавата а Здравната каса която се издържа от нашите осигуровки . Разбира се рецидиви у нас колкото щеш , но това е друга бира . Чисто и просто нямаме правосъдие или по скоро то е окупирано от червената мафия разклонила се във всички партии в НС . За това пак вие сте си виновни . Както за цената на труда така и за качеството на политиците а от там и на магистратите вината си е чисто ваша . Вие правите своя избор.
274
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А така,частна клиника.Това е номера.Закриват общински болници,лекари стоят без заплати,но частни клиники на поразия,защото им плаща и държавата.Частни,ама не съвсем.А би било хубаво да има опашка пред детски лекар,но няма.Просто бебетата са малко.Освен,ако не работи у маалата.