Грешка в превода! Европа ни превежда gender-а от английски на български

Съветът на Европа ще поправи превода на Истанбулската конвенция
16 яну 2018 14:50, Екип на Dnes.bg
337
Грешка в превода! Европа ни превежда gender-а от английски на български
Снимка: БТА

Съветът на Европа ще поправи българския превод на Истанбулската конвенция, за да отговори на страховете за въвеждането на трети пол. Това съобщи шефката на отдела "Права на жените" Бриджит О’Лохлин в Съвета в живо предаване по Тwitter.
 
"Анализирахме страховете, които конвенцията породи в България и стигнахме до извода, че проблемът е в превода. Затова той ще бъде направен отново", каза О’Лохлин от Страсбург, където е централата на Съвета.
 
Според нея преводът на думата gender от английски на български може да е бил изтълкуван неправилно в София, което да е довело до съпротивата и противоречията около документа, чиято цел е защитата от домашно насилие. В настоящата версия на текста английската дума gender е преведена на български като "пол". В дефиницията за пол е посочено, че  "пол" означава социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете.

Още по темата

О’Лохлин каза, че новият превод на 35-страничния документ "ще отнеме известно време", но не се ангажира кога ще бъде готов. Едновременно с текста Съветът на Европа ще преведе на български език и брошурата, която обяснява Конвенцията, за да разкаже на по-достъпен език съдържанието и целите на документа.

Представителката на Съвета добави, че организацията е предоставила допълнителна информация на българските власти "за това, което произтича и не произтича от Конвенцията".

"Останалото е комуникация, просто комуникация", коментира служителката на Съвета.

О’Лохлин каза, че досега не са се сблъсквали с подобен проблем сред другите държави, ратифицирали документа. Известно напрежение по темата имало само в Полша, но впоследствие Инстанбулската конвенция е била ратифицирана от Варшава.

Съветът на Европа е международна организация, която обединява 47 държави, за да насърчава сътрудничеството помежду им в областта на правото, човешките права, демократичното развитие и културата. Тя e автор на подписаната през 2011 г. в Истанбул Конвенция за превенция и борба с насилието срещу жени и домашното насилие.

До момента конвенцията е подписана от 44 от 47-те члена на организацията, включително от България. Турция е първата държава, която я ратифицира – през 2012 г. Към лятото на миналата година парламентите на още 27 държави са го направили (Албания, Андора, Австрия, Белгия, Босна и Херцеговина, Кипър, Дания, Финландия, Естония, Франция, Грузия, Германия, италия, Малта, Монако, Черна гора, Холандия, Норвегия, Полша, Румъния, Португалия, Сан Марино, Сърбия, Словения, Швеция и Швейцария). Конвенцията е в сила от 1 август 2014 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


337
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
226
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"ОЛохлин каза, че новият превод на 35-страничния документ "ще отнеме известно време", но не се ангажира кога ще бъде готов." превод ли ще правят, или ще го разтълкуват да е удобно спрямо ситуацията!
225
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еднаквите правописни грешки издават писанията на троловете. Едно и също лице пише под 2-3 псевдонима. Не преминавате ли поне бърз курс по работа с БДС-клавиатура на Позитано 20.
224
3
 
4
 
! Отговори
хехе преди 6 години
До Анонимен 233да бе ..а другите *** са инструктирани да плюят ЗА конженцията ..инструктажа се проведе както винаги в 08:00 сутринта във НДК-то ...на него присъстваха всички *** от Русия, САЩ, ЕС Полша Чехия Франция Турция и даже от ЮАР..
223
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Общото с Русия е, че троловете на руската пета колона са инструктирани да плюят по конвенцията.
222
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората даже ще ви преведат отново конвенцията за да не се плЯшите толкоз! Нинова да спи спокойно!
221
10
 
5
 
! Отговори
До чесънофил преди 6 години
Стойте си на село, така най-добре ще се опазите от градския грип. Не ви се трае вонята вече. И се научете, че къпането е ЕЖЕДНЕВНА хигиенна процедура, а не ежеседмична. Научете се и да си перете дрехите. Вместо да взимате кредити за последен модел мобилен телефон, като се домъкнете в града си вземете пералня на изплащане!
220
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
какво общо има пък тук Русия ...боже боже ...простотията е болест която заразява хора ..а не животни !.И животните разбраха какво общо има само ти - не.
219
0
 
5
 
! Отговори
демек: преди 6 години
1. Господин Петров; 2. Госпожа Петрова и 3. Гей Петров/а!
218
0
 
5
 
! Отговори
чесънофил преди 6 години
До Анонимен 225Пазим се от грипа бе,момче!
217
3
 
4
 
! Отговори
Т-рол преди 6 години
третополовите са наши братя, като арабите.
216
3
 
13
 
! Отговори
аз-ът преди 6 години
имаше един хубав коментар на Георги Марков...В Европа преди има няма 2 месеца. Официално посещение. Президеншата , и още там 5-6 булки отделени от мъжете се разхождат и обсъждат женските си ... айде да не казвам кво че ще ме цензурират.И посредата с тях върви един мъж. Марков вика - аз помислих, че това е охраната. Да, ама не !Човека съпруга/съпруг на един от ЕС политицте и затова важно-важно се разхожда с другите съпруги !!!Да продължавам ли или разбрахте идеята....
215
1
 
9
 
! Отговори
уикипедия преди 6 години
гей Терминът възниква във Викторианска Англия през 19 век, като първоначално е със значение *** и се отнася за домашни прислужници, които в свободното си време излизали на улицата да проституират. Предвид строгите пуритански нрави на тогавашното английско общество, тези жени се откроявали с веселото си поведение и така започнали да ги наричат "gay" (англ. весел"). През 20 век думата започва да се използва и за мъже с разпуснат сексуален живот, а по-късно - през 60-те - за хомосексуалните. Трябва да се отбележи, че на английски терминът се използва и за двата пола.
214
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ми пречат никави гейове ***, транс... Пречат ми вмирисаните на пот, чесън и яхния диваци от селата, които наводниха София и се държат като варвари в Рим. Толкова нецивилизована пасмина няма никъде по света.
213
7
 
14
 
! Отговори
Т преди 6 години
Тук е пълно с ***, които са на заплата към сайта. Админът вече на няколко пъти ми трие постове, които не нарушават никакви правила и закони - просто са с неудобни и изобличаващи троловете въпроси. И в момента един *** се вихри в бясна защита на въпросната конвенция, опитвайки се да ни заблуди, че ставало дума само за насилието над жени.
212
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До чичо ГошоЧиче ГошоНидей така с лошо! Имам чувството че тука е пълно с несигурни спрямо сексуалната си ориентация мъже. Има и такива, които сигурно трепат жените си за добро утро и те също са се включили в риването Тука все едно съм в Саудитска Арабия и обяснявам на некви араби, че жена да кара кола е нещо нормално, а те ривът, че не е и иде страшния съдРиването е отличителна черта на първобитните общества
211
3
 
13
 
! Отговори
до 208 преди 6 години
Ако ти смяташ,че конвенцията ще накара законите да работят,значи или си недорасъл наивник,или глyпaк!Освен това жените и децата са граждани на страната,и за това си има НПК!Не виждам никакъв смисъл в тази конвенция!
210
2
 
13
 
! Отговори
хехе преди 6 години
До Анонимен 216ти пи ли си хапчетата ? какво общо има пък тук Русия ...боже боже ...простотията е болест която заразява хора ..а не животни !
209
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и като как, аджеба, ще наричаме гей/зерите, без да ги "обидим"?! едното е "господин", а другото е госпожа/ица! а третото....???
208
4
 
10
 
! Отговори
аз-ът преди 6 години
до НЕ!----Аллооооуууу НЕ-каджията... Първо си успокой емоцията. Ще се караш на приятеля си ! Разбра ли ме? Това първо. Второ...Не си единствения дето чете английски на село. Ми и ние четеме. Може и по дефолт това да е за боя над жени, но си отваря една огромна порта за третия пол.Аре у лево...
207
3
 
9
 
! Отговори
майорски преди 6 години
е не разбрам ..нали има женска еманципация ...равни сме ..мъже - жени ...еми като сме равни защо трябва специялен закон да защитава жените от мъжете ...или май не сме толкоз равни а ..!!??