Срокът за изплащане на лихвоточките – отново удължен

Те ще могат и да се наследяват, решиха депутатите
17 яну 2018 12:00, Василия Пейчева
3
Срокът за изплащане на лихвоточките – отново удължен
Снимка: архив "Булфото"

Депутатите за пореден път направиха промени в Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове. Те единодушно удължиха срока за заявяване на искане на изплащане на лихвоточките от техните собственици.

С промените се премахва и крайният срок, в който държавата трябва да изплати всички заявени претенции. Предвижда се и лихвоточките да могат да се наследяват и се въвежда използването им и като платежно средство за заплащане на данъци и такси.

Според вносителите от "Обединени патриоти" промените засягат 55 000 български граждани и с тях се предвижда ускоряване и облекчаване на процеса по изплащането на лихвоточките.

Вносителите припомнят и че законът е приет през 1991 г. и многократно е удължаван срокът за компенсиране на гражданите. Над 315 000 са били първоначално депозитите в ДСК, в изготвените списъци са включени 155 650 души, като за 25 години са компенсирани 65% от тях.

По време на дебатите всички партии се обединиха, че това е наболял проблем, чието решение трябва да бъде намерено. От левицата настояха обаче, че и те имат подобен законопроект и възразиха защо двата не се гледат заедно.

"Ние ще го подкрепим, защото е в полза на гражданите. Държавата наистина дължи тези пари на тези хора. Нека се води че "Атака" го прави, аз не съм ревнив, важното е да свършим работата на хората", каза червеният Антон Кутев, но настоя да се направят промени между първо и второ четене.

Кутев обясни, че основна разлика между двата законопроекта е, че в този се предвиждат да се отделят по 20 млн. на година, а разчетите на социалистите са за 30 млн. По думите му така ще се изплатят компенсациите за 8-9 години, а не за 12-13, както се предвижда.
 


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен

коя година трябва да е направен влога за да има право дадено лице на компенсация аз и сестра ми имаме такива -направени през 1981г
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До анонимен
1
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Освен за данъци и такси лихвоточките да могат да се използват и за подобряване на енергийната ефективност ( саниране, климатици, електрически уреди с висок клас ). Много важно е и как ще оценяват.