100 нови социални услуги за хора с увреждания до 2021 г.

Ще се закрият 10 институции за лица с психични разстройства
18 яну 2018 22:14, Анисия Иванова
2
100 нови социални услуги за хора с увреждания до 2021 г.
Архив: Булфото

100 нови социални услуги в общността за над 2000 лица с увреждания и възрастни, които не могат да се обслужват сами, ще бъдат създадени до 2021 г. Това предвижда Планът за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа за периода 2018-2021 г., който беше одобрен от правителството днес.

Над 30 000 души с увреждания и възрастни хора ще могат да ползват патронажна грижа и социални услуги в домашна среда – личен асистент, социален асистент и домашен помощник, през следващите четири години.

Основната цел на плана е да се подобри качеството на живот и възможностите за социално включване на хората с увреждания и възрастните хора чрез осигуряване на мрежа от услуги и мерки за подкрепа в общността.

Документът включва мерки за управление на социални предприятия за насърчаване на трудовата заетост на хората с увреждания, подобряване на нормативната уредба и ефективността на системата за дългосрочна грижа и обучения за повишаване на капацитета на специалистите в тази област.

Включени са и дейности за закриване на 10 специализирани институции за лица с психични разстройства и умствена изостаналост с недобри условия на живот. От тях ще бъдат изведени над 700 потребители, за които ще се осигури качествена грижа чрез осигуряване на социални услуги в общността, включително и от резидентен тип.

Финансирането на мерките по плана ще е по линия на оперативните програми "Развитие на човешките ресурси" и "Региони в растеж" и от държавния бюджет.


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
ати преди 4 месеца
А какво ще е заплащането за тези, дето ще полагат грижите и ще вършат мръсната работа (памперси, *** и т.н.)? На минимална работна заплата ли ще са? За тях ще помисли ли някой?
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поздравления!Хората с увреждания трябва да бъдат ценени,и да са с предимство.Да се създаде нормална атмосфера , добри качествени грижи ,общ труд и занимания .
1
1
 
6
 
! Отговори
угрижен преди 1 година
Бах тая "грижа", дето ще пускат лудите на свобода.