Държавата се погрижи над 30 000 души да имат асистенти

Закриват 10 домове за хора с психични разстройства
4
Държавата се погрижи над 30 000 души да имат асистенти
Снимка: Булфото, архив

Сто нови социални услуги в общността за над 2000 лица с увреждания и възрастни, които не могат да се обслужват сами, ще бъдат създадени до 2021 г., съобщи пресслужбата на кабинета.

Това предвижда Планът за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа за периода 2018-2021 г., който беше одобрен от правителството.

Над 30 000 души с увреждания и възрастни хора ще могат да ползват патронажна грижа и социални услуги в домашна среда - личен асистент, социален асистент и домашен помощник, през следващите четири години.

Основната цел на плана е да се подобри качеството на живот и възможностите за социално включване на хората с увреждания и възрастните хора чрез осигуряване на мрежа от услуги и мерки за подкрепа в общността. Документът включва мерки за управление на социални предприятия за насърчаване на трудовата заетост на хората с увреждания, подобряване на нормативната уредба и ефективността на системата за дългосрочна грижа и обучения за повишаване на капацитета на специалистите в тази област, уточняват от правителството.

Включени са и дейности за закриване на 10 специализирани институции за лица с психични разстройства и умствена изостаналост с недобри условия на живот.

От тях ще бъдат изведени над 700 потребители, за които ще се осигури качествена грижа чрез осигуряване на социални услуги в общността, включително и от резидентен тип.

Финансирането на мерките по плана ще е по линия на оперативните програми "Развитие на човешките ресурси" и "Региони в растеж" и от държавния бюджет, посочиха от МС.


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
Оооох преди 9 месеца
1/3 ОТ ИНДИЙСКИЯ КВАРТАЛ "НОВ ПЪТ" КРАЙ ВИДИН СА С ТЕЛК,

1/3 СА "ЛУДИ", ТОЕСТ С ДОКУМЕНТ ОТ ПСИХИАТЪР

И 1/3 СА САМОТНИ, НО МНОГО-ДЕТНИ МАЙКИ

ЗДРАВИ ИНДИЙЦИ КОИТО РАБОТЯТ И ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ ... НИТО ЕДИН
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ВСЕ ОЩЕ ЗДРАВИТЕ ИНДИЙЦИ, УЖ СЕ ГРИЖАТ, ЗА УЖ ВЕЧЕ БОЛНИТЕ
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пак за шведите с *** венци.