Европа да ни превежда Истанбулската конвенция? Абсурдно е!

Юристи: Документът се ратифицира на английски или френски
18 яну 2018 07:00, Анисия Иванова
271
Европа да ни превежда Истанбулската конвенция? Абсурдно е!
Архив: Булфото

Пълна каша с Истанбулската конвенция забърка новината за нов превод на документа. Юристи коментираха, че е абсурдно Съветът на Европа да прави подобен превод.

"България не е подопечна територия на Съвета на Европа. За превода на международни договори има национална процедура. Те се правят от българските институции", обясни пред "Труд" професорът по конституционно право Пламен Киров.

Освен това Истанбулската конвенция трябва да бъде ратифицирана на езика, на който е договорена – в случая на английски или на френски. Преводът е само информативен.

Още по темата

Същественият проблем с Истанбулската конвенция е друг и не е свързан с превода. Оказа се, че членовете на правителството не са виждали доклад до Министерския съвет, в който се обосновава необходимостта от сключване на договора, посочват се очакваните резултати и финансови последици от неговото прилагане, съответствието на разпоредбите му с Конституцията, законодателството и международните задължения на Република България, както и с правото на Европейския съюз.

Всичко това е записано в чл. 4 на Закона за международните договори, което означава, че правителството е нарушило закона. В ал.(2) на същия параграф е посочено следното: "В случай, че изпълнението на договора е свързано с приемане на нормативни актове или с изменения и допълнения на законодателството на страната, в проекта на доклад се посочват съответните законови и подзаконови мерки, които следва да бъдат предприети, както и държавните органи, от чиято компетентност е тяхната подготовка".

Без оценка за въздействието върху националното ни законодателство е внесена Истанбулската конвенция и в парламента.

Заради огромния интерес и рекордния брой желаещи да участват дебатът по Конвенцията ще се проведе не в някоя от залите на Народното събрание, а в аулата на Софийския университет "Св. Кл. Охридски", уточнява "24 часа". Общественото обсъждане, което трябваше да се проведе тази сряда, се отложи за 23 януари.

150 организации изразили желание да участват, което налага да се съберем в голямата аула на Алма матер, обясниха неофициално от ГЕРБ. Темата за конвенцията не остана подмината и в Страсбург - евродепутатката Елена Валенсиано призова Борисов от името на левите в ЕП и жените в Европа да бъде ратифицирана.

“Именно БСП взе решение да не я подкрепи в НС. Ще положа всички усилия да мине. Насилието над жени и деца е чудовищно в цяла Европа", отвърна ѝ той.

Очаква се "против" да бъдат само групите на БСП и "Обединени патриоти" плюс депутатите от ГЕРБ Вежди Рашидов и Георги Марков.


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
4
 
1
 
! Отговори
SpaceX преди 9 месеца
Стига с това Истанбулска Конвенция истинското име на Конвенцията е :

Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие
(на английски: Council of Europe Convention on preventing and combating violence against women and domestic violence)
211
1
 
2
 
! Отговори
К преди 9 месеца
Литекс ми е Цска
210
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Смрaдливо псе е Борисов,в зaтворa до живот дa мре кучето!
209
0
 
9
 
! Отговори
до патриархът преди 9 месеца
Неофите, защо мълчиш?
Какво ще се случи с децата?
208
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Полът е биологична категория, разбрахте ли?
Добър вечер, селяни прости!
207
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ние българите сме глупави и не разбираме, така ли??
Айде стига стига сте ни пробутвали тая *** Истанбулска конвенция!!!
206
1
 
14
 
! Отговори
П.Петров преди 9 месеца
Раждането на деца "стереотипна роля" ли е и трябва ли според Глава III, Чл.12 ал.1 да приемем законови мерки за "изкореняването" му ?
205
3
 
22
 
! Отговори
П.Петров преди 9 месеца
А какво означава "социален пол" и кому е нужно ?
204
3
 
18
 
! Отговори
П.Петров преди 9 месеца
Вярно е, че предимно жените стават жертва на физическо насилие, но от друга страна мъжете са постоянна жертва на психическо насилие под формата на мърморене. Следователно конвенцията е дискриминативна.
Освен това, полът не е "социално изградена роля", а е генетично предопределена роля, защото ако един мъж, готви, пере, простира и т.н е домакин. не си сменя пола, нито това му дава право да пребие жена си, която изпълнява "социалната роля" да осигурява семеен доход.
203
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не знам дали се е изказала църквата, но Господ преди 2000г. е казал
Матей 18гл.:
"6.А който съблазни едно от тия малките, които вярват в Мене, за него би
било по-добре да се окачеше на врата му един воденичен камък, и да
потънеше в морските дълбочини.
7 Горко на света поради съблазните, защото е неизбежно да дойдат
съблазните; но горко на онзи човек, чрез когото съблазънта дохожда!"
202
2
 
16
 
! Отговори
Къде е патриарха? преди 9 месеца
Абе тя Православната ни църква няма ли най-накрая и тя да вземе отношение срещу това пъклено дело ,а усложливо мълчи? Тия попове освен да се борят кой на кой манастир да стане шеф, та да цока от манастирските земи, от наемите и т.н. няма ли поне от хорски срам да кажат нещо? Патриарха тръгна с Б.Б. на екскурзии по света и..край, оня с Ролекса и той мълчи. Ама ако има някъде келепир- първи ще цъфнат! Нали се водим официално християнска страна-що официалните християнски водачи не кажат нещо!?
201
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Отново ни обиждат и унижават.Щели да ни преведат конвенцията на по-разбираем език,специално за нас,щото ние сме *** и не можем да си преведем сами съдържанието и.Питам за останалите 17 страни,които не са я подписали,и на тях ли са я превели по отделно за всяка страна по същите причини?А иначе ББ щял да я подпише,щото човека добре знае английски и правилно си я е превел.Той и за бежанците ще подпише и всичко каквото му поднесат.
200
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен А позицията на малцинството на малцинството,,поддръжници ,, на конвенцията са изпълнени с демагогия ,измама ,лъжи и вулгарни ,особенно с т.н. социялен пол ..и борба с традициите и обичаите на народите ......Оттам вече е очейзвадно как покварата и извратенящината ще ни залее облечена със силата на закон . Остава да ни съдят или в концлагери ако не обичаме
199
5
 
12
 
! Отговори
Мира преди 9 месеца
Истанбулската конвенция за мен е поредното шумно отвличане на вниманието, но от какво?!
198
1
 
7
 
! Отговори
анти-балканка преди 9 месеца
Не се чудя за тази Инстанбулска конвенция, има прекалено много мъжки ....
197
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен189 И кой са ,,цивилизовените ,, народи ? Който се радват на гей ,,паради ,,ли и имат еднополови ,,бракове ,. А може би тези който желаят кръвосмешението и ,,любов ,, с животни ? Който се гаврят с Бога и ,,демократично ,,потискат християните да не носят кръстчета ?По скоро са покварените народи,покварената цивилизация.
196
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Мотивите на противниците на конвенцията са неясни, вулгарни или въобще липсват. Те просто не са убедителни.
195
6
 
16
 
! Отговори
до 189 преди 9 месеца
Източна Европа, канада и те ли са изостанали или забравиха да ви го кажат на грантаджийското събрание?
194
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Конвенцията е добра основа за прогресивното развитие на човечеството. Затова социалистите от целия свят я поддържат.
193
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
не разборам, защо трябва да примемае Конвенцията, а не използваме само някои членове, алинеи относно насилието и не променим законодателството. Ако искаха политиците да се справят с престъпността, щяха да го направят досега, но те не желаят. И Захариева ще си подаде ли оставката, като е подписала договора незаконно миналата година ??