За година управление: Радев подгони Петър Стоянов по доверие

Най-слаба е била първата година на Росен Плевнелиев, обяви "Галъп"
18 яну 2018 16:37,
138
За година управление: Радев подгони Петър Стоянов по доверие
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Президентът Румен Радев завършва първата си година управление с доверие от около 60% и недоверие под 30%. Това е най-благоприятната като обществено доверие стартова година от времето на старта на Петър Стоянов насам.

Това обявиха от "Галъп", които обобщават данни за доверието в президентите от 1992 година насам.

Те са изследвали и нагласите спрямо сегашния държавен глава в края на първата година от мандата му. Проучването е правено от 30 ноември до 7 декември сред 1000 души от цялата страна.

Резултатите от него показват, че президентската институция е приключила годината с 56% доверие и 29% недоверие. Данните показват, че президентът Румен Радев е най-популярната политическа фигура в страната, обобщават от "Галъп".

Още по темата

Сравнително високо доверие има и вицепрезидента Илияна Йотова.

Анализът на тенденциите от началото на 90-те години до днес показа, че най-неблагоприятна е била началната картина на доверие в мандата на президента Росен Плевнелиев. Най-високи пък били стартовите равнища на доверие при президента Петър Стоянов, които са в контраст на тревожното масово съзнание по време на кризисните 1996 – 1997 година.

От "Галъп" обобщават, че президентите Желев и Стоянов започваха манданите си с по-високи нива на доверие, но с постоянен спад. Първият мандат на президента Първанов пък започнал с доверие от около 50%.

"Това бе и единственият президент, в когото доверието се покачваше в хода на самия мандат (обикновено доверието спада в хода на мандата). Вторият мандат "Първанов" пък започна с по-висок кредит на доверие, но и с бърз спад", анализират данните социолозите.

На този фон устойчиво високите нива на доверие в първата година на Радев – без съществени спадове – му отреждат едно от най-благоприятните места сред президентите досега.

От "Галъп" правят уговорката, че автоматичното съпоставяне на отдалечени исторически периоди не е докрай коректен подход. Например, началото на мандата "Стоянов" е било във времена с доста по-голям идеологически градус и амплитуди в общественото мнение.

Социолозите сравняват и доверието в самата институция и анализират, че ниските нива на доверие в нея по време на мандата на Росен Плевнелиев са били заменени от по-позитивни нагласи след изборите през 2016 година.

Първите месеци на 2017 г. затвърдиха тенденцията на укрепване на доверието. След това нивата на доверие в президентската институция спряха ръста и навлязоха в период на стабилизация около и под 60% положителни оценки и около и под 30% отрицателни, сочат данните.

Спирането на ръста може да се дължи донякъде и на напреженията между президента и представители на партия ГЕРБ през годината, но по-вероятно е да става дума за достигане на естествени възможни "тавани" на подкрепа, смятат социолозите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Друго си е да си погарникар, милиционер, сурат .... Внушаваш респект сред бедните умствено. Рамбо от Банкя на манежа в евроцирка манежа по-секси!
91
11
 
10
 
! Отговори
Светлана преди 6 години
Прекален светец и богу не е драг. А рейтинга му го вдига ДЕСА.
90
9
 
14
 
! Отговори
решетников преди 6 години
До хм. Ами той затова има такъв рейтинг - щото си мълчи и нищо не прави. А на *** по принцип точно такива му харесват - глухи, безгласни букви.
89
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мафията герберска не може да преживее присъствието на президент извън системата. Това някак го разбирам, но защо се нервят лакеите на тази мафия? Ще загубят огризките от софрата? Много жалим, плебеи!
88
7
 
16
 
! Отговори
Хм преди 6 години
След плямпалото Плевньо,Радев дори само да мълчи и ще има по-висок рейтинг....
87
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като гледам някои коментари все повече се убеждавам,че Иво Христов е много прав.Да плюеш срещу президента Радев,бе да е заслужил с нищо такова отношение означава,че си много злобен,завистлив и ограничен човек.Друго обяснение няма,
86
10
 
12
 
! Отговори
Бат Нейко преди 6 години
Радев чакаме да претрепеш Боко в сравнение с тебе той е торба с Л...
85
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До пехотинецТи не си никакъв пехотинец, не си служил и ден! Един несретник, който изкарва комплексите си на почтен човек, безупречен воин, съвършен професионалист, смелчага,избран с пряко гласуване от народа си. Аз гласувах за него и днес се гордея с това, че именно той стои начело на държавата ни! А такива плевели като теб трябва да изчистим!
84
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Президент,избран от народа,а не назначен като предишния.
83
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а ,каде е мистар биин?
82
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Достоен президент,гордост за всяка държава.Навсякъде приет с уважение и респект.За ужас на еднокнижните.
81
16
 
12
 
! Отговори
87878708080870 преди 6 години
До само да кажа 80 Е Радев ли е виновен , че президентът има само представителни функции ???Ама яко бърка в здравето на ББ като му връща законите .
80
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Герберската шайка не може да се примири,че народа избра един честен и почтен български войн пред пред една ограничена,послушна женица,която щеше да ни излага по света не по-малко от Плевнелиев.
79
10
 
19
 
! Отговори
Президент ли ? преди 6 години
С червените ботушки, потропва Дядо Мраз!Дечица веселушки пилот дойде при вас!
78
18
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев е най-готиния президент досега-сериозен,респектиращ,балансиран.
77
22
 
17
 
! Отговори
пехотинец преди 6 години
Радев е двуличен и изключително опасен Руски шпионин който информира главатарят в Кремъл за абсолютно всичко случващо се в България. Кървавата ръка на Путин трябва да бъде изтласкана от Българската земя! Чистката трябва да започне от предателят Радев!
76
10
 
15
 
! Отговори
само да кажа преди 6 години
само да не ни казват че защото бил военен и бил велик и достоен президент защото тези за военните да ги говорят на онези които не служили в казармата а всички които са служили в казармата знаят какво представляват военните!!!!така че по леко с хвалбите че щом бил военен бил човек на място а и президента има само представителни функции нищо друго така че за поста си е подходящ има визия и говори сериозно нищо друго!!!за действия не го търсете!!!
75
23
 
17
 
! Отговори
Решетников преди 6 години
Жалка картинка, а българи??? Мухахахаха, какъв *** ви сложих за прецедент! Никой не ви е виновен , че сте т ъ п и!!!!! Наздарове!!
74
7
 
13
 
! Отговори
мухахах преди 6 години
Поредната пропагандна лъжа на бат' ви Андрейчо-голфъра-милионера........
73
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този мижав пост не подхожда на сериозен човек като Радев! Плевнев си е баш за това място което яма никакви правомощия и не знам защо не закрият този нищо и никакъв пост! Каква външна политика да води, след като няма лостове за това.предизборно водеха едни диспути - сигурност, здравеопазване, правосъдие където няма никакво право на глас. Едниствено можеха да го питат как ще приема зарята за някоя годишнина и за роклята на Десислава!Факт!