За година управление: Радев подгони Петър Стоянов по доверие

Най-слаба е била първата година на Росен Плевнелиев, обяви "Галъп"
18 яну 2018 16:37,
138
За година управление: Радев подгони Петър Стоянов по доверие
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Президентът Румен Радев завършва първата си година управление с доверие от около 60% и недоверие под 30%. Това е най-благоприятната като обществено доверие стартова година от времето на старта на Петър Стоянов насам.

Това обявиха от "Галъп", които обобщават данни за доверието в президентите от 1992 година насам.

Те са изследвали и нагласите спрямо сегашния държавен глава в края на първата година от мандата му. Проучването е правено от 30 ноември до 7 декември сред 1000 души от цялата страна.

Резултатите от него показват, че президентската институция е приключила годината с 56% доверие и 29% недоверие. Данните показват, че президентът Румен Радев е най-популярната политическа фигура в страната, обобщават от "Галъп".

Още по темата

Сравнително високо доверие има и вицепрезидента Илияна Йотова.

Анализът на тенденциите от началото на 90-те години до днес показа, че най-неблагоприятна е била началната картина на доверие в мандата на президента Росен Плевнелиев. Най-високи пък били стартовите равнища на доверие при президента Петър Стоянов, които са в контраст на тревожното масово съзнание по време на кризисните 1996 – 1997 година.

От "Галъп" обобщават, че президентите Желев и Стоянов започваха манданите си с по-високи нива на доверие, но с постоянен спад. Първият мандат на президента Първанов пък започнал с доверие от около 50%.

"Това бе и единственият президент, в когото доверието се покачваше в хода на самия мандат (обикновено доверието спада в хода на мандата). Вторият мандат "Първанов" пък започна с по-висок кредит на доверие, но и с бърз спад", анализират данните социолозите.

На този фон устойчиво високите нива на доверие в първата година на Радев – без съществени спадове – му отреждат едно от най-благоприятните места сред президентите досега.

От "Галъп" правят уговорката, че автоматичното съпоставяне на отдалечени исторически периоди не е докрай коректен подход. Например, началото на мандата "Стоянов" е било във времена с доста по-голям идеологически градус и амплитуди в общественото мнение.

Социолозите сравняват и доверието в самата институция и анализират, че ниските нива на доверие в нея по време на мандата на Росен Плевнелиев са били заменени от по-позитивни нагласи след изборите през 2016 година.

Първите месеци на 2017 г. затвърдиха тенденцията на укрепване на доверието. След това нивата на доверие в президентската институция спряха ръста и навлязоха в период на стабилизация около и под 60% положителни оценки и около и под 30% отрицателни, сочат данните.

Спирането на ръста може да се дължи донякъде и на напреженията между президента и представители на партия ГЕРБ през годината, но по-вероятно е да става дума за достигане на естествени възможни "тавани" на подкрепа, смятат социолозите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
12
 
22
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Що се отнася до критиките към него - това са просто парчетата кал от калната ни политическа действителност, но те могат само да го пооцапат. Немогат да променяст стойността на един почтен умен интелигентен човек като ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ!
51
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Надпреварват се кой ще изака най-демократичното и синьо ако :))
50
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А на Плевнелиев лато юлащаше сметката не рева, нали бееее
49
29
 
42
 
! Отговори
Случаен преди 6 години
Това не може да е истина. Народът ни не чак толкова дебилен, че да не осъзнава що за президент може да бъде рубладжийският сламен човек на БКП/БСП !
48
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прецедента Рупъм Репи, е просто един добър макар и сричащ разказвач на приказки докосващ неуспелите и клети граждани !!!
47
24
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е защо му се връзвате на Радев - просто един селски тарикат, решил да осребри поста си - ми ще плащаме за софрите му, така ни е писано. Наздраве, Радев и да не преядеш, гледай да имаш за по-дълго, ние ще ти плащаме сметките
46
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как няма да има висок рейтинг като всички медии само го хвалят, даже Путин повече го критикуват.
45
15
 
8
 
! Отговори
асен преди 6 години
Само да не приключи с рейтинга на П. Стоянов !
44
22
 
12
 
! Отговори
до 48 преди 6 години
Радев като изяде и изпие парите да мачка чаршафи по европата, чакай от Борисов да ти плаща пенсията, ама денги НЕТ, хахахаха
43
7
 
6
 
! Отговори
Митко Палаузов преди 6 години
Другари тези от сараите защо така ни курват?Ние им се извинихме за процеса(възродителния)целувахме ги по разни места,а те сега какво?Доганя първо,сега пак някакъв на развален български се е изцепил,че сме управлявали неуспешно.Ама как така?
42
9
 
22
 
! Отговори
Осман преди 6 години
Предпочитам го пред Плевнелиев.Гласувах за Радев. Правеше се на мъжкар пред Ердоган и малко така ми стана неприятно но все пак е по добър от оня който говореше пред Скалистите Планини на Америка. Поне е пилот и офицерОня асимилиран ром - патриотин - железар го беше нарекъл 'шофьор на самолет'.
41
12
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-накрая да имаме достоен президент.
40
17
 
6
 
! Отговори
до гого преди 6 години
Чудно защо сравняваш Гоце с радев - нещо червена нишка ли свързва ловеца и рибаря с екскурзианта, масква ли, м, комсомолецо?
39
6
 
21
 
! Отговори
гого преди 6 години
същите които сега бучите че бил екскурзиант и обиколил света, по времето на Първанов цвилехте че никъде не бил ходил щото не го били канили. Е този го канят и ходи. Вземете си управете шизофрен ните представи за едно и също нещо.
38
14
 
11
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Ал Бънди е в България? Искам автограф!
37
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фактите говорят, комсомолците пак пискат - вижте колко безполезни обиколки по света има Ръдев за година, ще ви падне шапката
36
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Радев му е ясно, че трябва да го търпим още няколко години, затова бърза да се облажи с обиколки по света, да хапне, да пийне за наша сметка
35
9
 
24
 
! Отговори
истина е преди 6 години
Само на сравнявайте Радев със всички те мизерници които бяха ,защото бяха поставени лица на партиите -градени от мафиоти !!
34
31
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Беден човечец е Радев, докопа власт и пост, юрна се по екскурзии да си натопи клюна в западни удоволствия
33
26
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Марионетка на БСП...