Европа, еврото... Меркел идва да поговори с Борисов

Двамата ще обсъдят и приоритетите на Българското еврошефство
20 яну 2018 07:45, Анисия Иванова
34
Европа, еврото... Меркел идва да поговори с Борисов
Архив: Булфото

Канцлерът на Германия Ангела Меркел идва днес на работно посещение в София, по покана на министър-председателя Бойко Борисов, съобщиха от правителствената пресслужба.

При срещата си двамата ще обсъдят приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, както и актуални политически теми.

Очаква се сред дискутираните теми да са влизането ни в чакалнята на еврозоната, както и бюджетът на ЕС. Борисов ще настоява пред Меркел и за запазване на кохезионните фондове на ЕС и след 2020 г.

Меркел и Борисов са се срещали многократно в Брюксел и на международни форуми, в Берлин. Това обаче е второто посещение на канцлера у нас след еднодневната визита през октомври 2010 г.

Основните теми на разговорите й тогава - с премиера Бойко Борисов и с президента 2002-2012 г. Георги Първанов, са били германските инвестиции в България и бизнесклиматът, проблемът с ромите в Европа и... готовността на страната ни за присъединяване към Шенгенското пространство.

При първата си визита в България Меркел бе наградена от Първанов с орден "Стара планина" и бе удостоена със званието доктор хонорис кауза на Русенския университет.

В петък, ден преди да разговаря в София с Борисов, германският канцлер ще се срещне с френския президент Еманюел Макрон в Елисейския дворец.

Двамата ще обсъждат бъдещето на Европа и бъдещите приоритети, предаде Франс прес, като цитира френското президентство.

Чешкият премиер в оставка Андрей Бабиш пък ще посети Борисов в София в понеделник. Очакванията са на срещата между двамата да бъдат обсъдени и неяснотите около продажбата на ЧЕЗ в България - енергодружеството на чешката държавна компания.

На 6 февруари в България пристига премиерът на Холандия Марк Рюте. С него Борисов ще обсъжда охраната на границата между България и Турция, която е външна за ЕС. Българският премиер ще поиска и зелена светлина от холандците за присъединяване на България към Шенген, тъй като това е последната държава, която се противопоставя. Борисов планира да заведе Рюте на границата подобно на визитите, които организира на бившия британски премиер Джеймс Камерън и на унгарския Виктор Орбан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отаковаха ли се вече двете пенсии от фотоса?
7
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Големият проблем е спирането на кохезионните фондове след 2020 г.. Това са всъщност големите пари, които ЕС дава за инфраструктура, "Региони в развитие", "Екология" и т.н. на изостаналите държави да настигнат развитите. Ама им идва края на тия пари. Ще трябва Баце много да се огъва и суче пред Началничката, ако може тя с нещо да помогне тези фондове да продължат. Въпреки, че аз не виждам след всички тези изсипани в България европейски пари дереджето на държавата ни да се е подобрило.
6
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Меркел идва, за да ни набута чужденците и третополовите хибриди!
5
21
 
9
 
! Отговори
Оптимист, 18 см буца преди 6 години
Да живее еврото , скоро Европейската Централна Банка ще командва парада! По-ниски лихви по кредити, по-големи инвестиции, по-добър живот! Европа идва!
4
4
 
27
 
! Отговори
Фкдсшт преди 6 години
При първата си визита в България Меркел бе наградена от Първанов с орден "Стара планина" и бе удостоена със званието доктор хонорис кауза на Русенския университет.За какви заслуги награждаваме с орден "Стара Планина"?
3
27
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес ще слушаме пак русофиилистик-путинофиилско квиченее :) Благодарим Ви, г-жо Меркел!
2
5
 
28
 
! Отговори
до Меркел преди 6 години
Стига сте го поддържали тоя бок....лук. Така за краткосрочни цели, губи демокрацията и морала в дългосрочен план. Да не говорим за страданието на народа. Западе, опомни се!
1
12
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Нема лошо... - нека се посъветва...