Чехия се чуди: Щом Гърция е в Шенген, защо България да не може!

Борисов поиска центрове за мигранти извън Евросъюза
22 яну 2018 18:30,
77

Снимка: Министерски съвет

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш изрази недоумението си от това, че страна като Гърция е в Шенген, а  България, Румъния и Хърватия не са.

Бабиш направи сравнението по време на пресконференция с българския си колега Бойко Борисов в Министерския съвет. Днес двамата премиери проведоха работна среща в София.

Пред медиите Бабиш допълни и че с водената политика страната ни е заслужила да бъде част от Шенгенското пространство, съобщи БТА.

Още по темата

Чешкият премиер обясни, че Прага и София имат общи възгледи по много от важните теми на Европа. Затова Бабиш се радвал, че именно България поема председателството на Съвета на ЕС.

От София премиерът на Чехия се обяви против Дъблинското споразумение, което според него не работи ефективно, особено в частта за квотите за разпределението на бежанците.

Андрей Бабиш се възмути, че това споразумение е било взето на ниво министри на вътрешни работи. Той изрази надежда, че по време на българското председателство на ЕС да започне промяната на споразумението.

По време на разговорите двамата премиери са разговаряли и за кохезионните фондове, върху които според Бабиш, страните-членки на ЕС трябва да имат повече влияние.

Борисов подкрепи колегата си от Чехия, че Дъблинското споразумение не работи ефективно. Той поиска компромисен вариант и настоя бежанците да преминават границите в ЕС само чрез официалните ГКПП-та.

Българският премиер призова и да се работи с дипломатични средства за подпомагане на мирния процес в страните, откъдето идват бежанците, което ще спомогне за тяхното завръщане.

Бойко Борисов предложи отново да се създадат центрове по сигурност за бежанците, които да бъдат изнесени извън ЕС. Според българския премиер трябва да се удължи и споразумението с Турция. Той е на мнение, че нормализирането на отношенията с Турция гарантира по-сигурно участие на южната съседка в НАТО.

Двамата премиери обърнаха внимание и на предстоящия Голям съвет за единен стандарт на храните, който ще се проведе през април в София. Бабиш и Борисов се обединиха, че това е много важна тема, на която трябва да се обърне особено внимание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
0
 
! Отговори
до 65 преди 6 години
ти си грешка!
62
1
 
25
 
! Отговори
ss do 60 преди 6 години
Пич щом аз мога да плащам на работниците си значи всички могът ! Просто аз не работя за 50-70% печалба. Не карам аудита, мерцедеси последна версия ! Предпочитам да инвестирам в персонала ми защото те ми вадят парите. 10% печалба ми е перфектна за мен. Пари има просто бизнесмените в бг работят за ден година храни и сега затова ревът, че нямат кадърен персонал.
61
27
 
6
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
Каква българия какъв Шенген българия е грешка на историята!Това петно изобщо не трябва да е на картата за какъв шенген става на въпрос!
60
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Анатемосването на Бойко Борисов ще му се отрази много добре .Много е грешен и трябва да бъденасочен към този домейн , койтосъответства най-добре на морално-етическата му същност .
59
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чехите са пичовe
58
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЧЕЗ НИ ОБИРА ДО ШУШКА..... ТОЯ ЕДНОКНИЖНИК КВО СЕ ХИЛИ ?????????????????????????????????????????????
57
7
 
13
 
! Отговори
Барош, Бараш??? преди 6 години
Барош или Бараш е се тая, по важното ече в Прага го разследват за машинации с фирми, ЕУ-инвестиции и манипилации през СМИ-татазанчи Бараш +Тиквош е нещо като Всие Мутри целого свята озанданитейся,!
56
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви немски заплати мечаете, какви бизнесмени, какъв бизнес. В България няма бизнес, няма производство, всичко живурка от европарите и от парите които пращат чужденците. България няма пазари, дори и да има фирми и да произвеждат къде ще го продават, в ЕС се произвежда всичко в изобилие. България е само пазар за техните стоки и аутсорсимнг дестинация, евтина работна ръка, ако дигнат заплаите ще измрете от глад защото западните фирми ще се изнесат и ще трябва да просите на улицата без работа.
55
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защото зз европейците българите са втора категория хора, членка на ЕС на втора скорост, задния двор на Европа, отходната дупка, депо за евтини черноработници и пpocтитутки.
54
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Такава ни е орисията,сънародници.Говоря за икономика.Бизнесът няма интерес от силна България,защото именно заради ниските заплати е тук.Ако трябва да ни дава немски заплати,производството ще се изнесе в Индия,Китай,Индонезия и т.н. и логистиката ще им излиза по-евтино,отколкото да дават такива пари.Има и още куп икономически формули,които поддържат световният баланс.Не е виновен ББи ЕС,а бизнес-монопола,които ги управляват.Това е статуквото на 21 век,за съжаление
53
10
 
16
 
! Отговори
БГ преди 6 години
ОСТАВКА на Бойко и отлъчване от Църквата
52
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чешкия да се чуди?! Едва ли, по-скро се чеше!
51
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А,Чехия защо е без евро,бре??Държат си кроната!!
50
1
 
17
 
! Отговори
Ела да поживееш малк преди 6 години
И ще разбереш. То сега сме разграден двор. Къорова и сакато мина и заминава. МВР им помага, патриотите им помагат (онази мацка), ГЕРБ им помагат и т.н. Ако ни пуснат в Шенген, трябва да го премахнат. Меркел му каза на Борисов: подредете си *** и тогава пак ще говорим
49
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
абе глави що се плюнчите за чехите те са у шетгеня ама знаете ли кога ще приемат еврото - на кукув денот 10 години им се кланят ама те знаят че съюза е изпята песен и се крепи на колониалното управление на америкаските *** дето скоро ще обърнат палачинкатанали у нас е така на банкянското татето комунис и от МВРтой същия - и сега ближе краварски *** и най-големите врагове на комунизма дет *** за лустрация - все го пропускат - айде хайрлия
48
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
евалла по-голям *** за министърпредседател не сме ималивсичко си има алчност продажност гьосуратлък и мания за величие
47
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чехите ни подкрепят за Шенген,а ние *** си пасуваме в стремежа на Полша,Чехия и Унгария за равнопоставеност в тежеста на мнението на източноевропейците и западняците!Защо не ги подкрепихме поне с въпроса за бежанците?Никога няма да сме като тях,колкото и да се натегаме на Брюксел!
46
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ISKAME REFERENDUM ZA NAPUSKANE NA E.S.ISKAME SAUZ S RUSIA.E.S. DA NI VARNE 200 MIRD. EVRO,KOITO NI E OGRABIL
45
10
 
26
 
! Отговори
Нестор преди 6 години
Великобритания не е в Шенген, защо ние трябва да сме ?! Ако влезем всичкото *** от Западна Европа ще може безпрепятствено да влиза в България ! Искате София да заприлича на Париж ли?
44
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
45 - ами да гласуваме за комунистите тогава . Само те могат да пробудят стадото , наречено народ да излезе по площадите и да избие най-накрая всичкиполитици