Юнкер иска България в еврозоната. Готова ли е обаче страната ни?

Германски издания: България ще стане риск за еврото!
Обновена: 22 яну 2018 20:08 | 22 яну 2018 20:05, Елка Василева
62
Юнкер иска България в еврозоната. Готова ли е обаче страната ни?
Снимка: архив, Reuters

Юнкер искал на всяка цена да прокара българското членство в еврозоната, твърди неназован европейски дипломат. Но готова ли е страната за подобно нещо? Ето какво пишат две авторитетни германски издания, цитирани от Дойче веле.

Още през първата половина на тази година България смята да подаде официална молба за приемане в еврозоната. Това потвърди правителството в София в началото на българското европредседателство, припомня германският "Ди Велт" и отбелязва, че България формално изпълнява всички Маастрихтски критерии, но пък не покрива редица други критерии, които са не по-малко важни.

По-нататък изданието посочва, че ЕК подкрепя усилията на България за влизане в еврозоната. Цитиран е шефът на Комисията Жан-Клод Юнкер, според когото "мястото на страната е в ЕС, в Шенген и в еврозоната".

Българският премиер Бойко Борисов  уверява, че страната му е готова да влезе в т.нар. чакалня на еврото, т.е. да се подложи на двугодишно наблюдение за това дали се справя дългосрочно с критериите. По-конкретно това означава обменният курс спрямо еврото да остане относително стабилен във фазата на наблюдение, пише по-нататък „Ди Велт“.

Според изданието, това едва ли ще представлява някаква трудност за България, тъй като още от 1997 г. страната е във валутен борд и националната ѝ валута е фиксирана - първоначално към германската марка, а сега и към еврото. Затова и няма колебания в обменния курс на лева. Другите критерии за въвеждане на еврото са бюджетен дефицит под 3 процента и държавен дълг, не по-висок от 60% от БВП. И с двете задачи България се справя с лекота, посочва отново "Ди Велт". 

Но при по-внимателно вглеждане се забелязва, че не всичко е така безпроблемно, коментира изданието. Защото напоследък инфлацията значително се повиши – до 1,8%, а ако цените през идните месеци продължат да растат, страната може бързо да се отдалечи от критериите за членство.

Пред въвеждането на еврото обаче има и други препятствия, които страната трябва да преодолее. Така например Европейската централна банка (ЕЦБ) преценява дали съществуват сериозни макроикономически дисбаланси, както и доколко устойчиви са процесите на икономическата интеграция на България в ЕС. Тук голяма роля играе силата на институционалната среда, и точно тук обаче България има сериозни пропуски, както ЕЦБ установи още през 2016 година, припомня изданието.

Но също и ЕК редовно дава лоши оценки на страната в областите правосъдие и борба срещу корупцията, по които България все още не изпълнява всички европейски стандарти. Заради това страната продължава да е под наблюдение от ЕК.

Българските граждани оценяват ситуацията по подобен начин. Финансовият министър Владислав Горанов обаче се опитва да разсее всички резерви на страните от еврозоната, като заявява: „Ние сме малка страна с добри показатели и по никой начин не бихме могли да застрашим еврото или еврозоната".

И още рискове

Но не всички са на това мнение. В публикация на "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ) под заглавие "България ще стане риск за еврото" четем следното: Най-вече ЕЦБ, но също така и някои страни-членки изпитват сериозни съмнения, свързани най-вече с икономическата конвергенция на страната в европространството. Икономическата мощ на страната е далеч под средната за страните от ЕС - през 2016 г. През 2016-та БВП на глава от населението е бил 7400 долара в България - срещу 103 хиляди долара в Люксембург, например. Към това трябва да добавим и критерии, които нямат цифрово изражение: степента на интегрираност в международните пазари, състоянието на салдото по текущата сметка, разходите за труд за единица продукция и т.н. По всички тези критерии ЕЦБ ще излезе със свои оценки, т.нар. доклади за конвергенция, които със сигурност ще бъдат доста по-скептични, отколкото оценките на ЕК.

По този повод ФАЦ цитира неназован европейски дипломат да казва, че "по политически причини Юнкер иска на всяка цена да прокара българското членство в еврозоната". Но последно думата ще имат страните-членки. А 15 години след въвеждането на еврото в Гърция тяхната чувствителност относно възможните рискове е значително нараснала, пише в заключение ФАЦ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
28
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние пък не искаме да сме в еврозоната
36
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пеевски е готов, вече си купи банка, далаверата с еврото му е в кърпа вързана...Общинска банка вече е на Кой ?
35
21
 
27
 
! Отговори
11 год потъване преди 6 години
Единствените оцелели символи ,че все още съществува такава държава България са : химна ,знамето и българският лев ! И името. Нямаме ни държавна (каквато и да е) стратегия за социална,земеделска ,икономическа политика ,нито дори някакви идеи .Мачкане,фалити,мизерия,оцеляване,насилие! Съжалявам ,че съм толкова чернгледа,но откакто влязохме в ЕС ,вървим само надолу! Ако приемем еврото дирекно си заминаваме!
34
14
 
31
 
! Отговори
Не сме готови преди 6 години
България не беше готова за член на ЕС. Сега десет години си личи, че не трябваше да ни приемат. Основно мафията спечели. Сега с еврото ще е същото, ако ни приемат неподготвени (а ние сме неподготвени), то пак народът ще плаща за мафиозите
33
22
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** никога няма да се откаже от рублата и комунистическия си чип.*** си сака мизерията и тарикатлъка
32
16
 
27
 
! Отговори
ss преди 6 години
искат да ни заробят с еврото, така извъртат нещата че едва ли не не ни искат и ние да се молим и те да кажат в замяна на еди кво си ще ви приемем бъдете благодарни правим ви компромис, чуствайте се длъжници. ако им кажем че не искаме евро със сила ще ни го натътрузят играят отдавна измислена игра
31
10
 
19
 
! Отговори
Съмнения преди 6 години
От Централната Европейска Банка , като че ли имат съмнения да не им направим некои фатки от типа на КТБ. При това европейските банки са по-големи, по-тлъсти. Що пари за крадене има там.
30
15
 
12
 
! Отговори
Manafov преди 6 години
Ей, този Юнкер ще се окаже голям джендер. Ходи веднъж в Симитли и май му хареса.
29
6
 
6
 
! Отговори
гатанка преди 6 години
Ако умра искам да се преродя в смъртоносен вирус.Кой милиардер го каза?Че е пренаселено и трябва да измрем.
28
8
 
19
 
! Отговори
илюмината преди 6 години
Всичко е заради банките.фондовете.Всичко е за пари.ЕС
27
14
 
22
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Герберите знаят да лъжат и грабят.Редовно с високи цени ни прецакват.А с еврозоната щедро,джоба ни пак ще олекне.
26
8
 
23
 
! Отговори
luckyman преди 6 години
По принцип е добре.... ..дълги години обаче, когато в ЕС всичко беше о.к. с нас се държаха и държат още като хора втора ръка.... ..и сега...?! А нали знаете народната приказка за това, как и за какво калесвали магарето?
25
10
 
15
 
! Отговори
Бай Хосе преди 6 години
До АнонименЗавидно самочувствие, да говориш от името на българсикия народ. Иначе си един наведен *** и русороб!
24
14
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наред с влизане на еврото на някои май им се плащат външни дългове на чужди държави с вноска фиксирана 3% от БВП към гаранционния фонд на Европата!!За това не мислите обаче и никой нищичко не казва!!Ще плащаме пари,които се наливат като помощ за Гърция,Испания,Португалия...........пари,които не сме харчили ние за да ни признаят?За какво!!За европейци!!Това е също,като да се включиш във финансова пирамида в края на играта!!Първите,отдавна са спечелили!
23
5
 
21
 
! Отговори
оста преди 6 години
Рим-берлин-токио. Сега българияРайха е жив.Хитл ер успя с обеднена европа.
22
21
 
21
 
! Отговори
Унуфри преди 6 години
Важното е, че се оттървахме от рублозоната !
21
18
 
20
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 6 години
Ако ще съборим еврото и европата съм съгласен
20
18
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оставка на Боко крадеца. ЕС е пред фалит, както и фащ
19
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ISKAME VAN OT E,S. SAUZ S RUSIA.GORDO ZNAME NI E PUTIN PRAV UCITEL DR. RADEV.
18
19
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ша ни приемат набързо както стана когато ни вкараха в ЕС - спряха ни АЕЦ блокове, промишленост , селско стопанство, сложиха ни квоти за животни и производство за да внасяме от ЕС. Сега пак ще стане същото но в нов вариант и ново обедняване на народа.