Юнкер иска България в еврозоната. Готова ли е обаче страната ни?

Германски издания: България ще стане риск за еврото!
Обновена: 22 яну 2018 20:08 | 22 яну 2018 20:05, Елка Василева
62
Юнкер иска България в еврозоната. Готова ли е обаче страната ни?
Снимка: архив, Reuters

Юнкер искал на всяка цена да прокара българското членство в еврозоната, твърди неназован европейски дипломат. Но готова ли е страната за подобно нещо? Ето какво пишат две авторитетни германски издания, цитирани от Дойче веле.

Още през първата половина на тази година България смята да подаде официална молба за приемане в еврозоната. Това потвърди правителството в София в началото на българското европредседателство, припомня германският "Ди Велт" и отбелязва, че България формално изпълнява всички Маастрихтски критерии, но пък не покрива редица други критерии, които са не по-малко важни.

По-нататък изданието посочва, че ЕК подкрепя усилията на България за влизане в еврозоната. Цитиран е шефът на Комисията Жан-Клод Юнкер, според когото "мястото на страната е в ЕС, в Шенген и в еврозоната".

Българският премиер Бойко Борисов  уверява, че страната му е готова да влезе в т.нар. чакалня на еврото, т.е. да се подложи на двугодишно наблюдение за това дали се справя дългосрочно с критериите. По-конкретно това означава обменният курс спрямо еврото да остане относително стабилен във фазата на наблюдение, пише по-нататък „Ди Велт“.

Според изданието, това едва ли ще представлява някаква трудност за България, тъй като още от 1997 г. страната е във валутен борд и националната ѝ валута е фиксирана - първоначално към германската марка, а сега и към еврото. Затова и няма колебания в обменния курс на лева. Другите критерии за въвеждане на еврото са бюджетен дефицит под 3 процента и държавен дълг, не по-висок от 60% от БВП. И с двете задачи България се справя с лекота, посочва отново "Ди Велт". 

Но при по-внимателно вглеждане се забелязва, че не всичко е така безпроблемно, коментира изданието. Защото напоследък инфлацията значително се повиши – до 1,8%, а ако цените през идните месеци продължат да растат, страната може бързо да се отдалечи от критериите за членство.

Пред въвеждането на еврото обаче има и други препятствия, които страната трябва да преодолее. Така например Европейската централна банка (ЕЦБ) преценява дали съществуват сериозни макроикономически дисбаланси, както и доколко устойчиви са процесите на икономическата интеграция на България в ЕС. Тук голяма роля играе силата на институционалната среда, и точно тук обаче България има сериозни пропуски, както ЕЦБ установи още през 2016 година, припомня изданието.

Но също и ЕК редовно дава лоши оценки на страната в областите правосъдие и борба срещу корупцията, по които България все още не изпълнява всички европейски стандарти. Заради това страната продължава да е под наблюдение от ЕК.

Българските граждани оценяват ситуацията по подобен начин. Финансовият министър Владислав Горанов обаче се опитва да разсее всички резерви на страните от еврозоната, като заявява: „Ние сме малка страна с добри показатели и по никой начин не бихме могли да застрашим еврото или еврозоната".

И още рискове

Но не всички са на това мнение. В публикация на "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ) под заглавие "България ще стане риск за еврото" четем следното: Най-вече ЕЦБ, но също така и някои страни-членки изпитват сериозни съмнения, свързани най-вече с икономическата конвергенция на страната в европространството. Икономическата мощ на страната е далеч под средната за страните от ЕС - през 2016 г. През 2016-та БВП на глава от населението е бил 7400 долара в България - срещу 103 хиляди долара в Люксембург, например. Към това трябва да добавим и критерии, които нямат цифрово изражение: степента на интегрираност в международните пазари, състоянието на салдото по текущата сметка, разходите за труд за единица продукция и т.н. По всички тези критерии ЕЦБ ще излезе със свои оценки, т.нар. доклади за конвергенция, които със сигурност ще бъдат доста по-скептични, отколкото оценките на ЕК.

По този повод ФАЦ цитира неназован европейски дипломат да казва, че "по политически причини Юнкер иска на всяка цена да прокара българското членство в еврозоната". Но последно думата ще имат страните-членки. А 15 години след въвеждането на еврото в Гърция тяхната чувствителност относно възможните рискове е значително нараснала, пише в заключение ФАЦ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който мисли че мястото ни не е в Еевро зоната и в Шенгем значи е толкова късоглед,не далновиден че направо си заслужаваме да сме още на опашката за всичко в ЕС!
56
3
 
3
 
! Отговори
Alarak преди 6 години
Mnogo qsno che si trqbva referendum, kvi ste vie che nqma da pitate naroda we s. M. E. S. H. N. I. C. I takiva
55
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕКА ПОМНИМ ВИНАГИ КАКВО НИ СЕ СЛУЧИ 1997 Г ХИПЕРИНФЛАЦИЯ И СРЕДНА ЗАПЛАТА ОТ 5 ДОЛАРА, А БАНКИТЕ ФАЛИРАХА ВСЕКИ ДЕН, КАТО ПАРИТЕ НА ВЛОЖИТЕЛИТЕ ПРЕМИНАХА В ЕДНИ ДРУГИ РЪЦЕ- ДО ВЧЕРА СЛУЧИТЕЛ НА ЕДНА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ- ДНЕС БИЗНЕСМЕН С ПО 100 ФИРМИ, КОИТО НАРЯЗАХА НА СКРАБ И ИЗПЪЛНВАХА ПОРЪЧКИТЕ ЗА ФАЛИТИ НА ЕДНА ЦЕНТРАЛА, СЛЕД ТОВА ДОЙДЕ ВАЛУТНИЯ БОРД- КОЙТО СПРЯ ИНФЛАЦИЯТА И АКО НЕ ПРИЕМЕМ ЕВРОТО ЩЕ СИ СТОИМ В КАЛТА, А ДРУГОТО СА ОПОРНИ ТОЧКИ, КОИТО БИТУВАТ ЗА РЕЗИЛЕНЕ НА ГОРДА НАЦИЯ
54
6
 
10
 
! Отговори
Референдум ? Ха ха! преди 6 години
Като знам какви съученици и състуденти имах, и че имат право да гласуват .........Колко прави ъгъла може да има триъгълника?ТриС какво се пробиват отвори?С метчикСтрана в Европа - АвстралияКакво е трапец?Пресечена пирамидаГаньо ако го оставиш да решава сам съдбата на България ще я съсипе до ниво 97-*** година за 5-6 години.
53
3
 
7
 
! Отговори
до 52 преди 6 години
А кой трябва да реши такъв важен въпрос тогава,щом народът е простт(тук си прав).Ами какъв е елитът ни.Полуграмотен премиер с улично образование и каруцарски речник,шеф на парламента,който не знае чия столица е Пекин,енергиен министър,който мери напрежението в мегавати и всякаква сбирщина от крадци,калинки чужди марионетки.Тези ли трябва да ни определят бъдещето.
52
1
 
3
 
! Отговори
джендър евро преди 6 години
Като е за джендера- давай- няма риск- приемай- много сме либерални на думи и чужд гръб. А като е за еврото го усукват по килифарски, риск било... Е не може да си либерал и смел в джендер измишльотините, а да си толкова страхлив и предпазлив за приемането ни в еврото... Щели сме да разбием еврото... аман бре... Или си либерал до край и поемаш рискове или пак- две нутели- за на изток и за на запад.
51
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** не искат да приемем Еврото, че такива схеми като с КТБ ще им бъдат невъзможни.
50
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Референдум !? Да питаме хора, които търкат билети от лотарията, взимат бързи кредити, купуват цигари от Лафка и основният им източник на информация са медиите на Пеевски дали трябва да приемем Еврото !? Айде няма нужда...Колко българи имат достатъчно финансови познания за да вземат аргументирано решение ? Или пак ще гласуват за 20 лв...За жалост неграмотните в България са твърде много, за да можем да си позволим да ги питаме по важни въпроси!
49
4
 
13
 
! Отговори
до 36 преди 6 години
Да си евроскептик няма нищо лошо, стига да можеш да си обосноваваш тезите. Твърдението, че "откакто влязохме в ЕС вървим само надолу" е меко казано абсурдно! Можеш да срявняваш каквите искаш статистики от последните 15 години и да видиш трендовете за каквото се сетиш - от БВП, през заплати и пенсии, цени на активи, икономически ръст, инвестиции и т.н. Да напомням ли, че заплатата 1997 г. беше 1,5 $ ? Или че хората се запасяваха с хляб ? Не казвам, че сме цъфнали, но вече живеем много по-добре!
48
4
 
6
 
! Отговори
до до 43 преди 6 години
Ей,умния и дрисливия,нали си голям демократ бе.Какво лошо има в референдумите.Нека се чуе мнението на хората и каквото кажат повечето,това да бъде.И не знам какво пак намесваш руските там еди какви си и какви са тия резултати 5:0 и т.н.Доколкото знам имаше само два референдума досега.Вторият на Слави не знам какво общо има с Русия,а при първия привържениците на АЕЦ Белене спечелиха с повече от 20% разлика.Така че поправи малко футболния резултат.И бягай да си смениш пола,та да си в крак с модата
47
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евро-то ще отвори вратите, на нашите перфектни фалшификатори, към континентален пазар. :-)
46
4
 
2
 
! Отговори
до 43 преди 6 години
Референдум викаш, плашиш, а? Ами като знаем как падате с по 5:0 на референдумите руските ***, не виждам какво толкоз пак се натискате да ядете бой!
45
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е важно какво иска крадецът-алкохолик Юнкер,а какво иска българския народ.Референдум по този въпрос заедно с допитване и за Истанбулската конвенция.
44
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
товарищи, направо сте наводнили тука! Абе кво дерате тука, стойте си в евразийския съюз и не се бъркайте в работите на суверенна България!
43
4
 
9
 
! Отговори
11 преди 6 години
Ако ни приемат с тази корупция, ще наводним пазара с фалшиви банкноти с сигурност.
42
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и за какво са му на Юнкер оаканите *** в еврозоната ?
41
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Референдум! Писна ми от гейове,толерасти,изчекнати морално и душевно ***,да решават вместо мен!
40
17
 
15
 
! Отговори
Ала_Бала преди 6 години
Юнкер иска и жените ни да са мъжки. Тази Брюкселска Европа е отвратителна! Да се махаме от нея. Европа е Империя на Лицемерието!
39
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 38И защо не искате? Можеш ли да обясниш малко по-подробно?
38
26
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еврото ще отвори вратите към възхода на България.