Иван Костов: Или в еврозоната, или в далечната периферия!

Бившият премиер защити приватизацията, законите били спазени
22 яну 2018 21:37, Екип на Bulgaria On Air
172

6268 гледания   |  Още видео
Силно подкрепям идеята на правителството да кандидатства за еврозоната, моментът е добре подбран. Бих могъл да помогна на българските политици в споровете с европейските комисари за това изпълнява ли България изискванията да влезе във валутния механизъм, заяви бившият министър председател на страната (1997-2001 г.) Иван Костов пред Bulgaria ON AIR.
 
Бившият лидер на СДС подчерта, че пред обществото има ясна визия - задълбочена европейска и евроатлантическа интеграция. Костов открои развитието на отбранителните способности на България, изтъквайки последните решения от КСНС при президента, влизането в Шенген и в еврозоната.

"Ако тя не бъде постигната, България може да остане в далечна периферия на втора, трета скорост и т.н.", предупреди Иван Костов, визирайки плановете за влизане на България в еврозоната в максимално кратък срок.

"Добре би било политическите партии да вземат отношение към тези цели, за да стане сериозен дебат, който да обясни на хората с какво ще сполучат те", посочи гостът в предаването "Денят ON AIR" и добави, че зачестилите протести у нас са свързани с конкретни интереси.

Според Костов пазарът на труда в България е в по-добра кондиция от този във Франция. Кога изникна критерият "неравенство", възмутено попита той и отбеляза, че с допълнителните евроизисквания целта е политически да бъде спряна страна, която изпълнява формалните изисквания, за да влезе във валутния механизъм.
 
Една от знаковите фигури на Прехода в България коментира и широко обсъжданата тема за ревизия на приватизацията. Костов отговори на въпроса дали тя може да бъде считана за престъпна.

"Отговорих на обвиненията, след като изчаках много дълъг период да приключат всички повдигнати дела. Няма нито една присъда по време на сключване на приватизационните сделки", започна той.

"Приносът на държавата в периода 1997 - 2001 г. е приватизирането на практически фалирали предприятия. Приватизация вместо ликвидация. От 90 предприятия впоследствие две не успяха да стъпят на краката си. Не се допусна лавионообразно нарастване на безработицата и бюджетния дефицит", обясни Костов.

Той подчерта, че пасивите на държавните предприятия тогава са били много повече от активите им, а държавата е била изправена пред неплатежоспособност, но се е опитвала да помага на закъсалите предприятия.

"Страната е без достъп до валутни кредити и паричната ѝ система се срива. Левът се обезценява около 24 пъти и то в кратък период", каза още Костов и настоя, че всички сделки са правени с международни консултантски фирми и ЕС, а законите са спазени.

"Комуникацията към хората може би можеше да бъде по-добра", отбеляза политикът.

Запитан за състоянието на България днес гостът в студиото на Кузман Илиев призна, че е притеснен от това, че "в сърцевината на българския дебат е вкарано негативното отношение към предприемачеството".

"България става несигурна страна за инвестиции - отрова, която прониква в дълбочинната тъкан на българското общество. Такова общество не може да върви бързо напред", заяви Иван Костов.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR!


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
6
 
3
 
! Отговори
Песимист преди 9 месеца
До Анонимен
Жалко за останалите да живеят в България че има много като Вас в държавата .
Много коментари - клишета при това абсолютно неверни и неграмотни . Написани от промит страхлив(Анонимен) и зверски озлобен човек , също толкова прост и жесток като предците си комунисти. Същите тези които избиха стотици хиляди хора - елита на нацията по време на комунистическият режим. Сигурно ако живееше по време на комунистическият режим , щеше направо да трепеш наред , а не да коментираш.
128
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нямам против да сме в периферията заедно с Дания, Швеция и Чехия.
127
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Законен или не грабежът беше зверски.
126
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ами затова най богатите хора са такива като него.

Тези които са участвали в приватизаций,ликвидации
разграбвации и присвояновизации.
125
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Приватизация ли.Това си беше чиста
РАЗГРАБВАЦИЯ.
124
6
 
21
 
! Отговори
От нещо-нищо преди 9 месеца
Костов сам, с пълна съвест, злокобен ум и нечиста помисъл, отдавна ни изпрати в далечната периферия - на границата с нищото. Сега сме нищо, благодарение на него. С еврото не само няма да станем нещо, а ще станем съвсем на нищо.
123
2
 
5
 
! Отговори
До 136 преди 9 месеца
Значи единя е Конан варварина ,а другия е
Конан разрушителя.
122
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Заради такива като него България
стана най бедната страна в Европа.
121
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ами като гледам каква мъка е в "печелившите" неприватизирани предприятия в момента, се убеждавам, че Костов постъпи правилно навремето. Даже оръжейните заводи са пред фалит.
120
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ликвидатора на икономиката на БГ.С това ще го запомним
Костовдиска.Има още един за затвора,който ликвидира
селското стопанство.Казва се Филип Димитров.
119
24
 
15
 
! Отговори
Pepe преди 9 месеца
Най-кадърният български политик на Прехода!!
Жалко, че 80% матeриaл не го осъзнава!!!
Това ни обрича като нация!
118
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Каква приватизация?! То беше ликвидация.
Костов защо "избяга" след приватизацията?
Когато Костов каже нещо, трябва да се прави обратното.
117
8
 
25
 
! Отговори
БГ преди 9 месеца
ИВАНЕ,САМО ДЕТО ПОДАРИ АЛУМИНИЕВИЯ КОМБИНАТ НАЙ ГОЛЕМИЯ НА БАЛКАНИТЕ НА ФИКРЕТ ИНДЖЕ,ПРИЯТЕЛ НА ЕРДОГАН,ДЕСЕТ ПЪТИ ПОД ПАЗАРНАТА ЦЕНА,ТРЯБВА ДА СИ НЕ В ЕВРОЗОНАТА А В СИБИР,ДА НЕ ГОВОРИ ЗА ПОДАРЕНАТА ЦЯЛА ПРОМИШЛЕНОСТ НА БЪЛГАРИЯ.КЪДЕ ИМА ЗАКОНИ,НО НЕ И ПРИ НАС,НАРОДА ОСТАНА ГОЛ И БОС,ЗЕМЯТА ЗАКУПЕНА ОТ ТУРСКИ ФИРМИ,СТРОЯТ ПРЕДПРИЯТИЯ НА НАША ЗЕМЯ,А ТОЙ МИ ГОВОРИ ЗА ЕВРО ЗОНАТА,КЪДЕ ОСТАНА БЪЛГАРОЗОНАТА,ГОСПОДИНЕ.
116
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Костов отдавна вече е в далечната периферия, но трябваше отдавна вече да е и в затвора!
115
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Обаче прави ли ви впечатление кой иска да сме в Еврозоната и съответно да въведем еврото? Най-богатите крадливи политици и банкери, които грам не им пука, че ще се вдигнат цените двойно. Обикновеният българин пак ще гризне дървото.
114
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
126- докато фалира цялата соц система. Да си спомним- 1982 г. два часа има ток, два няма, тотално празни магазини, малко по късно и купони за най нужното за прехрана, жителство, ако си повече от два месеца в едно населено място и не работиш те връщат обратно, там където си жител, но не можеш да работиш на постоянен договор ако не си жител тъкмо пуснат тока спрат водата,партийни секретари, които получават директорски заплати, а са длъжни да слухтят, кой какво говори-плащаха заплати с вази и чинии
113
4
 
14
 
! Отговори
Виготура преди 9 месеца
Около 20% от предприятията ни работеха горе-долу добре за съветските стандарти, но далече технологично от Западна Европа, Япония, САЩ. Напълно неконкурентни на западния пазар, некачествена продукция и най-вече никой не ни я искаше. Вместо да преговаряме с Русия, за да си запазим пазарите, ние се юрнахме да развиваме "капитализъм", без въобще да сме подготвени за него. И сега се вижда, че назначените капиталисти от КРИБ са неконкурентноспособни на 600 млн пазар, ще внасяли работници от Виетнам.
112
2
 
13
 
! Отговори
SpaceX преди 9 месеца
129 Химко Враца работеше с руски газ по Ямбургската спогодба на цени под 100 долра . Тази спогодба свърши и Химко умря
111
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Костов няма проблем. Мнозинството от Българите имат проблем. Прасе от кладенчова вода не разбира. Ами стойте си в л.айната.
110
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
№127, а кой разруши селското ни стопанство, и то ли не произвеждаше качествена продукция? Сега какво ядеш, ГМО и боклуци от чужбина. При комунистите поне добра храна имахме, сега ядеш пластмаса!