Спекулации – твърденията на БСП за системата на БАЦИС

Нямало манипулации на инфосистемата на митниците
Обновена: 22 яну 2018 14:48 | 22 яну 2018 14:23, Екип на Investor.bg
50
Спекулации – твърденията на БСП за системата на БАЦИС
Снимка: Булфото, архив

Няма манитулация на акцизната информационна система на Агеция "Митници", категоричен е финансовият министър Владислав Горанов. През април 2016 г. са били установени проблеми, но те вече са отстранени, каза той по време на извънредно съвместно заседание на парламентарната Комисия по бюджет и финанси и тази за вътрешна сигурност и обществен ред.

Още по темата

Финансовият министър дори поздрави левицата, че повдигнала въпроса.

"Така се прави! Винаги се атакуват най-успешните политики и находчивостта на левицата е за похвала", каза Горанов. 

Той е категоричен, че няма извършени манипулации в Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС), както и липсват данни за извършени престъпления във връзка с нея.

Директорът на агенция "Митници" Георги Костов, който също бе привикан за изслушване пред депутатите цитира данни според, които от 2012 до миналата година има непрекъснат ръст на постъпленията от акцизи. Изключение е само 2014 г., когато събираемостта е по-ниска.

Според изчисленията на Костов за 5-те години има общ 930 млн. лв. ръст на приходите от акциз. Около 200 млн. лв. от тях идва от увеличеннето на акциза на цигарите. 

Investor.bg припомня, че темата отново излезе на дневен ред, след като на 16 януари от БСП поискаха разсекретяване на доклада на ДАНС относно слабостите в работата на БАЦИС. Според червените има сериозни констатации на правоохранителните органи, че в системите на приходните агенции има пропуски и допускат заличаване на данни на акцизни стоки. Това бе и една от причините за внесения вот на недоверие.

Няколко дни по-късно финансовият министър Владислав Горанов обяви, че ще предложи намитниците да поръчат външен одит на акцизната си система. Той обаче е категоричен, че в доклада на ДАНС за БАЦИС няма конкретни данни за извършени престъпления или за отклоняване в плащания на данъци.

Според изпълнителния директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев системата е приета с множество недостатъци през май 2013 г. и чак тази пролет може да се очаква тя да получи адекватно ниво на защита.

По думите му само за 6 месеца от системата са изчезнали около 300 хил. трансакции, което се равнява на стотици милиони левове. Делчев задочно обвини директорът на Агенция "Митници", че е разрешил внедряване на неефективна система.

Междувременно в неделя от ГЕРБ разпространиха прессъобщение, както и копие от доклада на ДАНС и докладна записка на финансовия министър до премиера Бойко Борисов от 3 януари тази година.

От записаното в нея се разбра, че БАЦИС все още не разполага с цялостна система за защита от зловреден код и пробиви, но това действително се очаква да стане до април 2018 г. В доклада се посочва, че след хакерски атаки към системата през 2016 г. по сигнал на държавните органи е възложен доклад на ДАНС, който констатира "слабости", които позволяват източване на ДДС.

Според шефа на митниците, дупките в сигурността вече се отстранени. От докладната на Горанов до Борисов обаче става ясно, че не е премахната възможността за използване на един и същ административен привилегирован потребител с най-високи права и една и съща слаба парола за осъществяване на отдалечен достъп до интегриращо комуникационно устройство за наблюдение и контрол. Освен това направените препоръки на Горанов (9 на брой) са приложени за едва 47 от общо 340 устройства, тъй като тази мярка изисквала допълнителни разходи от икономическите оператори.

В крайна сметка на днешното заседание на двете комисии в НС Горанов обяви, че в доклада на ДАНС и в изводите на Прокуратурата не се съдържа нито една от посочените в публичното пространство манипулации и извършвания на законово нарушение.

"В противен случай главният прокурор отдавна трябваше да е образувал досъдебно производство срещу неизвестен извършител", каза още той.

"Мога да заявя с удовлетворение, че в резултат на работата на приходните администрации успяхме да повишим значително събираемостта на приходите от акцизите, като в края на 2017 г. те достигат 29,7 на сто. Това число е важно, защото именно то е важно за увеличението при прихода на БВП, което означава повишаване на събираемостта. В края на 2017 г. данъчните приходи достигат до 29,5 млрд. лв., което е с 6,5 млрд. лв. номинално нарастване от 2013 г.", каза още Горанов.

Още икономически новиви четете в Investor. bg


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"И задава въпроса – може ли с танкер да се стигне до Нови Искър? Става въпрос за танкера „Кемал Ка“, транспортиращ стоки с режим на отложено плащане на акциз от гръцки данъчен склад до български данъчен склад, който фактически разтоварва гориво на митнически склад, което е незаконно. След това горивото е транспортирано през територията на страната в порядъка на няколко седмици, без документи за платени или обезпечени данъци."
Я, Нови Искър, там не се ли случи нещо за точене на ДДС и акзцизи?
49
0
 
0
 
! Отговори
така ли преди 9 месеца
Пред депутатите е изнесена информация и за 54 танкера, които пристигат и разтоварват у нас и за които в писмо на ЕК пише, че енергийните продукти са били изпратени до място, различно от местонахождението, посочено в електронния административен документ, като танкерите са останали там между 10 и 20 дни.Фирмата не е санкционирана.Тя прави това нарушение един, два, три, петдесет, сто пъти.И винаги митницата излиза със становище, че действието е само претоварване.За случая няма виновен до момента.
48
0
 
5
 
! Отговори
ognyanz преди 9 месеца
До 46: Събираемостта на данъци иа акцизи трябва да се отчита като процент от брутния национален продукт, а не като абсолютна стойност. Едно е 100 лева от хиляда, друго - от две хиляди. Като процент от БНП никое от трите правителства на Бойко не е достигнало събираемостта по времето на правителството на Станишев.
47
0
 
4
 
! Отговори
Мда преди 9 месеца
"БАЦИС"-БАЦе Иска Сичко.
46
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
С БАЦИС или не, ГЕРБ събират много повече данъци и акцизи от кое и да е правителство на БСП, следователно не БАЦИС е проблемът, а корумпираните червени 80-процентници.
45
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тече ли БАЦИС, не тече ли - не ми пука. Щом Бе-Се-Пето вдигат врява, значи всичко е наред и държавата върви напред въпреки тях.

Айде, със здраве!
44
2
 
7
 
! Отговори
gogo преди 9 месеца
Toзи кадър на Адамов как не го е срам да се показва
43
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Споко ако системата БАЦИС не работи , системата БАЦИ бачка - всичко е на ред и под контрол.
42
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Според това самоуверено парвеню всичко е тип топ. Що не иде някоя герберска бензиностанция да види как се точи акциз и дедесе като не издават касови бележки.
41
2
 
13
 
! Отговори
ha ha преди 9 месеца
'системата' им пробита като лейка - ама и този и цацата се кълнат че не тече!
40
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ох, то май и Здравната каса е с една парола!
39
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А къде отидоха приходите от хванатите контрабандни стоки ? Тях как ги отчита системата - митническа, данъчна и т.н.?
38
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Полицаите много го обичат този... Догодина ще им дава още милиони, Бойко им обеща и го изпълни....
37
7
 
4
 
! Отговори
11 преди 9 месеца
Щом толкоз ревът, значи системата работи.
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
С повишение на събираемоста се повишава и сигурноста на системата и дупките на сигурноста на системата са запушени или отстранени.
35
1
 
16
 
! Отговори
мира преди 9 месеца
Има ли един единствен път да си признаете че сте виновни
как все при вас всичко е наред а навсякъде мирише от помията ви.
Гнусни и долни
хлебарки сте
34
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
каскетите като видят Горанов на снимка и пощръкляват :)
33
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Изключение е само 2014 г., когато събираемостта е по-ниска.
---
щото крадливостта е била много висока :)
32
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Спестява" от закуски и с малко помощ от приятели :)
31
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Владко, как върви строежа на Витоша?
Дигна ли го вече къщето?