Заплатите на полицаите растат, на чантаджиите – също! С колко?

Проект на наредба за парите е качен на сайта на министерството
22 яну 2018 09:15,
233
Заплатите на полицаите растат, на чантаджиите – също! С колко?
Снимка: архив, Булфото

Заплатите в МВР ще се увеличат спешно от 1 март. Ръководството на министерството направи остър завой и след като допреди седмица твърдеше, че служителите му нямат нужда от повече пари, сега бърза да "повиши мотивацията им за по-високи резултати".

Проект на наредба, с която се променят основните възнаграждения в системата, бе публикуван на сайта на ведомството само няколко дни след като премиерът Бойко Борисов обеща да се отпуснат допълнително 100 млн. лв. за заплати. В МВР са пресметнали, че са им нужни 97 млн. лева.

Заради бързането срокът за обществено обсъждане на наредбата е съкратен наполовина - на 14 дни, пише "Сега". По закон той е 30 дни, а намаляването е позволено в изключителни случаи, като трябва да се посочат аргументи. Мотивите на МВР са увеличението да влезе в сила от 1 март, защото е много необходимо.

Още по темата

Основните заплати ще се увеличат с около 80 лв. Така най-ниското възнаграждение за полицейска длъжност ще стане 798 лв. Толкова ще е заплатата на полицай със средно образование. Същото ще е възнаграждението и на пожарникарите със средно образование, както и на катаджиите от най-ниските нива.

Кварталните полицаи, както и част от патрулиращите, ще взимат малко над 1000 лв. Инспекторите с една степен по-горе в йерархията ще се подписват срещу 1044 лв. Тези длъжности се заемат основно в районните управления, т.е. голяма част от работещите там са инспектори между четвърта и шеста степен. Началниците в районните управления ще взимат 1259 лв.

Директорите на областните поделения на МВР ще са с основна заплата от 1545 лв. до 1623 лв. Малко по-добре платен ще е шефът на СДВР - 1695 лв. Началниците на граничните управления ще получават минимум 1454 лв.

Т. нар. чантаджии от администрацията на МВР също ще се възползват от увеличението. Основната заплата на главен юрисконсулт ще стигне до 943 лв. Главният счетоводител ще взима 889 лв. Заместникът му ще получава с 20 лв. по-малко.

943 лв. ще е основната заплата на главен експерт в администрацията, а експертите ще получават по 915 лв. Преводачите и психолозите ще получават по 861 лв. Толкова е заплатата и на програмистите и системните администратори.

Всички държавни служители в системата вземат и допълнително възнаграждение на всеки три месеца.

НАЧАЛНИЦИ

Увеличението ще засегне и висшето ръководство на МВР. По-големи заплати вече ще взимат както главният секретар, така и заместникът му. Те ще получават съответно по 2247 лв. и 2029 лв. вместо досегашните 2166 лв. и 1948 лв.

Увеличение ще има и за членовете на политическия кабинет на министъра - парламентарен секретар (1886 лв.), съветници (1839 лв.), експерт в кабинета на министъра (1697 лв.) и главен експерт в политическия кабинет (1325 лв.).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
39
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Нещо послъгват, 100 милиона делено на 50 000 полицаи, делено на 12 месеца прави точно 166 лева повишение на калпак месечно. Или заплатите ще се вдигнат с толкова или много от парите отиват директно в касичката на ГЕРБ.
15
1
 
25
 
! Отговори
ни моа ги позна преди 6 години
добре че на шапката пише police
14
4
 
20
 
! Отговори
sante_dog преди 6 години
Преводачите и психолозите ще получават по 861 лв. Толкова е заплатата и на програмистите и системните администратори.После да не се чудите защо МВР е неефективно и имат още бланки дето се попълват на пишещи машини. За 861 лв основна заплата познаите колко програмисти или системни администратори ще започнат работа там. Или пък защо всички служители на митниците влизат с една парола в системата. За толкова пари пак че има парола...
13
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най - корумпираната система и служители. Няма нито един без връзки там...22114
12
2
 
42
 
! Отговори
ДА преди 6 години
Мдаааа,100000 в Румъния,50000 в Солун а у нас!?Милиони овце!Вдигат заплатите на най-корумрираното племе-милиционера!Че и на администрацията му!А на народа вдигат -тока,парното,водата,а той спинка зимен сън!Догока!?
11
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лицата на снимката горе- от лека до умерена умствена изостаналост... При реален, а не фиктивен тест за психологическа пригодност, половината състав на МВР ще остане на улицата...
10
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Закривай!
9
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Властта пак си купи спокойствието...
8
3
 
35
 
! Отговори
дидо преди 6 години
Аааа СНИМКАТА цепи мрака хахахахах! Е тия капацитети следят закона и ни пазят от апаши, как да нямаш респект просто, направо козирувам пред компютъра!
7
1
 
26
 
! Отговори
Бойко преди 6 години
До ПЕНСИОНЕРНе може от теб нищо не зависи, а тия ми пазят за дника *** от народната любов.
6
3
 
38
 
! Отговори
МВР преди 6 години
Снимката сама по себеси показва много не полицаи а гашници ! Срам и позор за МВР !!! А тези заплати за чий са !? Може ни за добре защитения народ , за бързата разкриваемост или издирване на престъпници или за смирено подчинение на властта за да не бъде свалена с линч !
5
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Осемдесет лева увеличение? И защо? Всеки КАТеричок тези пари ги изкарва за половин час, като не се прибират с под хилядарка на смяна, да не говорим когато има урожай,тогава под четири - пет хиляди не падат. После има за началника, за този над него и за баш суджука. Вместо да се разтури тази банда корумпета, те още пари наливат.
4
0
 
54
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 6 години
Бойко, искам пенсия 500 евро. 40 години работих.
3
2
 
26
 
! Отговори
Констатиращ преди 6 години
Остава открит въпроса обаче: По 1 или 2 бензиноколонки ще се зачисляват към всяко РПУ?Щото сякаш в Павликени едни им идваше малко. Улуха ги.При две обаче е друго: Журналистите ще вардят на едната, а те ще ще си вземат от другата.Мдаааа, остава въпроса.
2
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Полицаите които въобще не заслужават им увеличават заплатите, за лекари, учители, учени от БАН и пенсонери нищо.Вчера в Румъния се събраха близо 100 000 човека, в България кога ?
1
2
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На снимката гъмжи от капацитет и рутина в издирването.Поздрави Чикагото