Заплатите на полицаите растат, на чантаджиите – също! С колко?

Проект на наредба за парите е качен на сайта на министерството
22 яну 2018 09:15,
233
Заплатите на полицаите растат, на чантаджиите – също! С колко?
Снимка: архив, Булфото

Заплатите в МВР ще се увеличат спешно от 1 март. Ръководството на министерството направи остър завой и след като допреди седмица твърдеше, че служителите му нямат нужда от повече пари, сега бърза да "повиши мотивацията им за по-високи резултати".

Проект на наредба, с която се променят основните възнаграждения в системата, бе публикуван на сайта на ведомството само няколко дни след като премиерът Бойко Борисов обеща да се отпуснат допълнително 100 млн. лв. за заплати. В МВР са пресметнали, че са им нужни 97 млн. лева.

Заради бързането срокът за обществено обсъждане на наредбата е съкратен наполовина - на 14 дни, пише "Сега". По закон той е 30 дни, а намаляването е позволено в изключителни случаи, като трябва да се посочат аргументи. Мотивите на МВР са увеличението да влезе в сила от 1 март, защото е много необходимо.

Още по темата

Основните заплати ще се увеличат с около 80 лв. Така най-ниското възнаграждение за полицейска длъжност ще стане 798 лв. Толкова ще е заплатата на полицай със средно образование. Същото ще е възнаграждението и на пожарникарите със средно образование, както и на катаджиите от най-ниските нива.

Кварталните полицаи, както и част от патрулиращите, ще взимат малко над 1000 лв. Инспекторите с една степен по-горе в йерархията ще се подписват срещу 1044 лв. Тези длъжности се заемат основно в районните управления, т.е. голяма част от работещите там са инспектори между четвърта и шеста степен. Началниците в районните управления ще взимат 1259 лв.

Директорите на областните поделения на МВР ще са с основна заплата от 1545 лв. до 1623 лв. Малко по-добре платен ще е шефът на СДВР - 1695 лв. Началниците на граничните управления ще получават минимум 1454 лв.

Т. нар. чантаджии от администрацията на МВР също ще се възползват от увеличението. Основната заплата на главен юрисконсулт ще стигне до 943 лв. Главният счетоводител ще взима 889 лв. Заместникът му ще получава с 20 лв. по-малко.

943 лв. ще е основната заплата на главен експерт в администрацията, а експертите ще получават по 915 лв. Преводачите и психолозите ще получават по 861 лв. Толкова е заплатата и на програмистите и системните администратори.

Всички държавни служители в системата вземат и допълнително възнаграждение на всеки три месеца.

НАЧАЛНИЦИ

Увеличението ще засегне и висшето ръководство на МВР. По-големи заплати вече ще взимат както главният секретар, така и заместникът му. Те ще получават съответно по 2247 лв. и 2029 лв. вместо досегашните 2166 лв. и 1948 лв.

Увеличение ще има и за членовете на политическия кабинет на министъра - парламентарен секретар (1886 лв.), съветници (1839 лв.), експерт в кабинета на министъра (1697 лв.) и главен експерт в политическия кабинет (1325 лв.).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
4
 
20
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
Преди време на същата тема изказах мнение.Заплатите на полицията да са обвързани със свършена работа.Да им направят заплатите 2000 обаче да се плаща само колкото са заработили (при разкрити престъпления 40% - 800 лева, при разкрити 0% престъпления 0 лева) тогава вече тъкмо няма да имат оправдания и да видим реално колко работят. Аз лично 3 пъти съм имал нужда те да свършат нещо и трите пъти нищо не свършиха! Така са всички хора в тая държава които плащат заплатите на тия тулумби!
135
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 13495% от затворниците са дребни крадци и наркомани!
134
5
 
5
 
! Отговори
А реформа? преди 6 години
Бойко ще ги вземе от народа за да угоди на Ушеф
133
2
 
10
 
! Отговори
Dji преди 6 години
Истината е,че трябва да се вдигнат заплатите във всички сектори.После да не се чудят защо никой не иска да работи в България.МВР е бездъна яма колкото и да им дадат никога не са достатъчно.Пазят но не знам точно кого.Пенсионират се и продължават да работят.
132
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 89-та до сега полицията умишлено се опростачва и обезкървява! Няма нито един политик-управленец,до сега който да не е се е опитал да доразруши,онова,което е направил неговият предшественик! Вижте ни политиците и не се надявайте,полицаите да са по-различни от тях! Тия разнокалибрени торбалани от снимката с не повече от два грама мозък в главите си,а някои и по малко/ според един техен началник / са жива трагедия и жив т.а.ш.а.к.!
131
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пазете полицаите :) Те освен, че са в болшинството си прости, са и мнооооого тънкообидни.Ако не се спрете да ги обиждате, те ще се разсърдят и ще спрат да ви пазят :)Пазете поуицаите !!!!
130
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако нямаше подобни форуми ,къде всякакви хейтъри ,лузъри и асоциални елементи щяха да си дращят на воля обиди към властите ,къде щяха да си изливат злобата ,за това ,че някога по някакъв повод същите тези власти са им бръкнали някъде на дълбоко без смазка ?!?? По долу един умник писал що нищо не могат и нищо не правили -ами *** в затвора на свиждане при батко ти и го питай сам ли е в килията или е пренаселена -пак може и да ти се изяснят някои неща ?Айде сега хейтвайте -да ви олекне на душата !
129
5
 
15
 
! Отговори
Вижте мнение 124 преди 6 години
Мнението на "полицай" казва всичко много точно.Ние плямпалниците (данъкоплатците) му даваме пари, а той ни обижда.Типичиня български милиционер-***.
128
7
 
17
 
! Отговори
абе..... преди 6 години
Значи за тях дето "търсят" 600 престъпници може 100млн а за болниците и училищата няма! Егати държавата. Абе я си ....
127
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Взимам повече от шефа на СДВР... що ли, може би щото не си губя времето да протестирам, ами бачкам.
126
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички полицаи ли са на нивото на тук пишещия Полицай 124? Потресаващо е...
125
4
 
14
 
! Отговори
нали преди 6 години
До ПолицайТипични за вашата шайка са такива думи и на нас не ни пука за вас,скоро поглеждал ли си някой човек в очите,там е отговора на всичко.....
124
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
снимката към статията говори достатъчно.Да му мислим данъкоплатците. НО докато боко *** и просташката му свита управляват, така ще е. А народа седи и гледа "риалити" шоу-та. Събудете се и вижте в какво риалити наистина живеем - простащина и некадърност отвсякъде
123
4
 
20
 
! Отговори
Стана видно! преди 6 години
И на такива злобни, агресивни и неграмотни без възпитание им дават привилегии и увеличават заплатите постоянно?????? После не се чудете защо има невинни пребити или набедени...
122
5
 
20
 
! Отговори
, преди 6 години
Не познавам и един човек, тези тумбелеци да са му свършили работа.
121
0
 
20
 
! Отговори
Ти да видиш... преди 6 години
Колко ли извънбюджетни милиони са раздадени още от Борисов и кои са получателите им??! Затова хората са разединени, отчаяни и гневни...
120
27
 
7
 
! Отговори
Полицай преди 6 години
Боли ме за вас плямпалниците,кой какво върши си е негова работа!Ама Българите сме просто племе и си врем носът на всякъде.Който е в тая държава за никъв не става така че си хейтвайте мен и колегите ми въобще не ни пречите,важното е пари да има !!!
119
2
 
2
 
! Отговори
:):) преди 6 години
за МРРБ става дума
118
6
 
12
 
! Отговори
:):) преди 6 години
що за завистлив народ сте бе, 90 лева направо ще забогатеят. Ердогановата полиция си вземете те ще ви пазят без пари. През ноември едно министерство пара.зит, само разпределящо евро мангизи като си раздадоха за Димитров ден средно по 3000 лева бонуси ( на регионалните шефове по 5000) що не ревяхте, ама онез хитри не реват щото си знаят че тринайстата им заплата е средно чисти две месечни.
117
4
 
14
 
! Отговори
Неорган от мвр преди 6 години
До края на неработният си ден,упражняват дейността органи,въпроса е какви обаче? След него,обикновени престъпници.Реформи има местене от стол на кресло и мътни интриги.Е..... заплатите, ще увеличават ,щото има едни спонсори,така наречените данъкоплатци!