Столетницата пита: Къде са ястребинчетата в учебника за Х клас?!

БСП не харесаха програмата по история, искат оставка
Обновена: 23 яну 2018 17:04 | 23 яну 2018 12:30, Веселина Йорданова
208
Столетницата пита: Къде са ястребинчетата в учебника за  Х клас?!
Снимка: архив, БулФото

Градският съвет на БСП – София поиска оставката на просветния министър Красимир Вълчев заради програмата по История и цивилизация за Х клас.

Според социалистите тя изопачава националната ни история, зачерква антифашистката съпротива у нас и фактически съдейства за реабилитиране на фашизма.

От Градския съвет посочват, че учениците ще трябва да усвояват и запаметят като най-типични за историята от първата и втората половина на ХХ век следните понятия: терор, атентат, комунизъм, съветизация, диктатура на пролетариата, експроприация, Комунистически интернационал, безпартиен режим, Народен съд, репресивен апарат, "трудововъзпитателни общежития" (лагери), горяни, "Възродителен процес", социалистическа индустриализация, насилствено коопериране, изселване.

"Същевременно, няма и дума за убийството на Стамболийски, за първото в света антифашистко въстание – Септемврийското въстание. Няма дума за приетия още през 1924 г. Закон за защита на държавата, който през 40-те години се насища с още по-радикални наказателни текстове. Няма дума за убитите без съд и присъда български комунисти, земеделци, леви интелектуалци, сред които Гео Милев, Христо Ясенов, Йосиф Хербст, Георги Шейтанов. Няма дума за присъединяването на България към фашистката коалиция с активната роля на Богдан Филов и Борис ІІІ. Няма дума за убитите деца от Ястребино, за набучените на коловете глави на партизани и ятаци. Няма и дума за фашизъм, нацизъм, хитлеризъм, Холокоста, концентрационни лагери", се посочва в позицията.

Според софийските социалисти заиграването с българската история, пренебрегването на крупни исторически събития, опитите да бъдат заличени фашизмът и хитлеризмът от паметта на българския народ ни разделя не само като общество, но и от фундаменталните ценности на Европейския съюз.

"Държим българското правителство да изтегли програмите по история и цивилизация за Х клас. Да се организира обществено обсъждане на програмите по българска история и по българска литература, разработени за българското училище, с оглед на тяхното обективно осветляване", настояват от БСП - София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
22
 
25
 
! Отговори
С нашите пари преди 6 години
По БНТ съществува ши.зофренично предаване уж за култура,а всъщност водещите говорят постоянно срещу комунизма и за политика!Подобно е и предаването "История БГ"-пиянде!От кога БНТ стана собственост на Прокопи и Сорос!
10
23
 
13
 
! Отговори
Жокер преди 6 години
Само това ли? Ами почнете от 681г и представете обективно нещата от самото начало. Някаква първобитна орда гонена от хазарите до Ч.Море се заселва и за 100 години унищожава тракийската цивилизация по тези земи. Историята е представяна манипулативно и много се съмнявам че има 5% истина в това което четем и сме чели в учебниците
9
29
 
27
 
! Отговори
House M.D. преди 6 години
Щом Българската Сатанинска Партия е против, значи програмата е правилно съставена.
8
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е престъпление, а не история
7
4
 
29
 
! Отговори
Оставка преди 6 години
Освен че превърнаха училището в отвратително сборище на комплексари ,които да нямат свобода да мислят и разсъждават ,са решили и да държат насила учениците които да не могат да спортуват и да се развиват а да трябва да зубрят гнусотии
6
30
 
25
 
! Отговори
овча мисъл преди 6 години
Тия па с техните тъпотии...Като толкова ви е мъчно за ястребинчетата що сами свалихте другаря ви Живков? Нали много убаво беше при него-що го продадохте и предадохте? Нали после и Видонев беше, и Луканов /него го разстреляхте/, и Косотв-все ваши кадри, та и Симо Ментата докарахте, а сега и ваш възпитанек е начело на държавата! И само с глупости ни занимавате....
5
24
 
12
 
! Отговори
SS 109 преди 6 години
Има информация за червения сталински фашизъм!
4
31
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А другарката Нинова ходи всяка година до Ястребино да почете паметта на тези деца и така да насочи общественото мнение в тази посока и да покаже съпричастност? Сетили се те за ястребинчетата.
3
8
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дядото на Александър Йорданов, поручик Йорданов е разстрелял лично децата.А сега внукът му е посланик.Няма такава държава.
2
31
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ястре-кво ?
1
14
 
43
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Който отрича фашизма е фашист ....