Столетницата пита: Къде са ястребинчетата в учебника за Х клас?!

БСП не харесаха програмата по история, искат оставка
Обновена: 23 яну 2018 17:04 | 23 яну 2018 12:30, Веселина Йорданова
208
Столетницата пита: Къде са ястребинчетата в учебника за  Х клас?!
Снимка: архив, БулФото

Градският съвет на БСП – София поиска оставката на просветния министър Красимир Вълчев заради програмата по История и цивилизация за Х клас.

Според социалистите тя изопачава националната ни история, зачерква антифашистката съпротива у нас и фактически съдейства за реабилитиране на фашизма.

От Градския съвет посочват, че учениците ще трябва да усвояват и запаметят като най-типични за историята от първата и втората половина на ХХ век следните понятия: терор, атентат, комунизъм, съветизация, диктатура на пролетариата, експроприация, Комунистически интернационал, безпартиен режим, Народен съд, репресивен апарат, "трудововъзпитателни общежития" (лагери), горяни, "Възродителен процес", социалистическа индустриализация, насилствено коопериране, изселване.

"Същевременно, няма и дума за убийството на Стамболийски, за първото в света антифашистко въстание – Септемврийското въстание. Няма дума за приетия още през 1924 г. Закон за защита на държавата, който през 40-те години се насища с още по-радикални наказателни текстове. Няма дума за убитите без съд и присъда български комунисти, земеделци, леви интелектуалци, сред които Гео Милев, Христо Ясенов, Йосиф Хербст, Георги Шейтанов. Няма дума за присъединяването на България към фашистката коалиция с активната роля на Богдан Филов и Борис ІІІ. Няма дума за убитите деца от Ястребино, за набучените на коловете глави на партизани и ятаци. Няма и дума за фашизъм, нацизъм, хитлеризъм, Холокоста, концентрационни лагери", се посочва в позицията.

Според софийските социалисти заиграването с българската история, пренебрегването на крупни исторически събития, опитите да бъдат заличени фашизмът и хитлеризмът от паметта на българския народ ни разделя не само като общество, но и от фундаменталните ценности на Европейския съюз.

"Държим българското правителство да изтегли програмите по история и цивилизация за Х клас. Да се организира обществено обсъждане на програмите по българска история и по българска литература, разработени за българското училище, с оглед на тяхното обективно осветляване", настояват от БСП - София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фашистите и нац. соца са бли много по-хуманни от болшевиките, защото не са отнемали на всички всичко. Имали са хората право на частна собственост и на свободно придвижване.Първият създал съвременният тип концлагери е Ленин, и Хитлер взима от него.За жалост ние бяхме 45 г. в една система много по-жестока от национал-социалистическата.
110
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До панализаторСлагаш знак за равенство между понятията ФАШИЗЪМ и РЕСТИТУЦИЯ ?!?!Реституцията възстанови на наследниците само малка част от онова, което бащите и дядовците им са спечелили с труда си. Труд е не само онова, което се прави с чук и с мотика. Ама кой да ти каже ...
109
1
 
5
 
! Отговори
мемо преди 6 години
Каквото и да пишете каквито и упреци да сеете и омраза - историята не се променя и фактите са си факти ако ние се стремим в България да потулим тези неща то в другите държави също пишат за нас и това остава запазено за поколенията
108
5
 
15
 
! Отговори
БСП жълто БКП преди 6 години
Фашизма в България настъпва през 1946 год с едно партийно управление, задължителна военна служба на цялото население, отнемане на собственост и създаване на монополни структури, създаване на 86 концентрационни лагери за свободомислещите. Съветската военна намеса през 23 год не е първо антифашистко въстание защото в България няма и един фашист предвестник на Хитлер и Мусолини.
107
5
 
5
 
! Отговори
Мокс преди 6 години
Този предмет заедно с литературата служат само и единствено за промиване на мозъци и насаждане на етническа омраза. Такива предмети като литература и история трябва да са свободно избраеми, не стига, че губиш огромна част от времето си с масивния обем материал, а на всичкото отгоре не придобиваш никакви умения, които да се ценят на пазара на труда. Никой не ти плаща за това, че си наизустил стихотворения и написал ЛИС или че знаеш някакви фалшифицирани факти за България преди 1-2 века.
106
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
къв митко палаузов бе тоз е бил ТЕРОРИСТ хаха борец против фашизма много си чел за митко ай сектир чел една ТъPa книга и големия разбирател
105
0
 
2
 
! Отговори
До 103 преди 6 години
Така де и аз това казвам те муслитата по време на априлското възстание се се упражнявали да секът български глави значи по твоята логика требе да ги обявим за спасители и точка!
104
3
 
11
 
! Отговори
Цола Драгойчева преди 6 години
До Анонимен"А взривяването на църквата Св. Неделя, къде е?"-------------------------------------------------------------------------------Моля те не отваряй тази тема, че и аз взех участие в подготовката...
103
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно много са го закъсали управляващите,та пак да пуснат народа по пързалката комунисти-антикомунисти.Лошо е,че се опитват да го правят чрез децата.Както на никой вече не му пука за ДС,агенти, доносници и други,така и това ще отмине!Забравихте ли,минаха 30 ГОДИНИ ОТ 1988 г.?Хората имат други пиоритети-ужастното здравеопазване,тъпата пенсионна система, мизерията по селата,престъпност,корупция,нови цени на ток,вода,газ,инфлация и хранителни продукти,горива,грабеж с данъци.Пука им за комунизма!
102
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
мюслитата дават на малки деца бомби да ходят да се взривяват та ястребинчетата са си били малки терористчета точка.
101
9
 
9
 
! Отговори
панализатор преди 6 години
В МОМЕНТА ГОЛЯМА КАМПАНИЯ ВЪРВИ НАЦИОНАЛНАТА ТЕЛЕВИЗИЯ ПРАВИ ПРЕДАВАНИЯ ЗА БЕЛЕНЕВ УЧЕБНИЦИТЕ СЕ ПИШИ ПРОТИВ КОМУНИЗМАФАШИЗМА ИСКАТ ДА ГО РЕАБИЛИТИРАТ НЕ ЧЕ С РЕСТИТУЦИЯТА НЕ БЕ РЕАБИЛИТИРАНТРУДНИ ВРЕМЕНА НАСТЪПВАТ МАЙ НЯКОЙ ЩЕ СДАВА ВЛАСТТА КОЙТО ИСКА ДА СИ СМЕНЯ ПОЛА КАТО ПОЛИТИЧЕСКО НОМАДСТВО
100
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А взривяването на църквата Св. Неделя, къде е?
99
3
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Превъплащенията на комуниста - русофил в нашето съвремие... - как ревеше за кръвно отмъщение, когато турците свалиха руския СУ и убиха пилота му, когато убиха руския посланик в Турция... - и как омекнаха и обърнаха плочата, когато за тяхно огромно изумление вместо отмъщение Путин се прегърна с Ердоган по браЦки...
98
7
 
16
 
! Отговори
До 99 преди 6 години
А Гео милев А Никола Вапцаров? И те ли са били такива както ти казваш терористи? Или викаш то кой не скача е черен!
97
15
 
11
 
! Отговори
до слаНинова преди 6 години
Ястребинчетата, както и останалите убити паризани са били терористи, които са взривявали, убивали, работили са интересите на чужда държава (СССР) и като такива са били убивани.
96
0
 
7
 
! Отговори
От 84 преди 6 години
И да слагате минуси, и да не ги слагате, това са исторически факти и те са трагични.Миналото не бива да се фалшифицира. И комунисти, и антикомунисти трябва да си вземат поука.
95
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Във Вапцаров намират оръжие за изпълнение на терористични цели !...облъчен от русофилите - комунисти.
94
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
У ***, в задния двор.
93
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смятате ли, че тези 80% *** ученици ще учат въобще нещо.Те искат да се напият, надрусат, ***, да се сбият, да се правят на мутри и чалгаджийски мутреси.Пука им за комунизъм, фашизъм, Сталинизъм, Хитлеризъм и други исторически неща.Маста както не са учили за Кубер и за Борис I Покръстител, за Симеон и Златния век, за Даме Груев, за Яне Сандански, за капитан Петко Войвода, същите тези тъпугери нито ще учат за Харлаков, нито за "ястребинчетата", нито за Комунисти, фашисти, възродители....
92
6
 
12
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
До АнонименЗащо Вапцаров не си писа поезията /гениална/, а се полакоми и подлъга от комунистите да се занимава с противодържавна дейност...