Край на хартиената администрация! Свършва се ходенето по гишетата

Сега за 1422 предоставяни услуги от бизнеса и гражданите искат 5985 документа
24 яну 2018 07:00, Елка Василева
81
Край на хартиената администрация! Свършва се ходенето по гишетата
Томислав Дончев. Снимка: архив, Булфото

“Хартиената администрация” окончателно ще изчезне, а бизнесът и гражданите ще си отдъхнат от ходене по гишетата. Това заяви пред “Труд” вицепремиерът Томислав Дончев.

Предвидено е от 1 ноември тази година администрациите да обменят документи единствено по електронен път, допълни Дончев, в чийто ресор е създаването на електронно правителство.

Още от началото на февруари всички административни органи са длъжни да регистрират профили в системата за е-връчване.

Тази система предоставя възможност за връчване по електронен път на фишове, глоби и други административни актове, въведени със закон.

Услугата позволява на гражданите, на бизнеса и на други организации да изпращат документи до администрациите, както и жалби и заявления по Закона за достъп до информация. Достатъчно е гражданите еднократно да се регистрират с ПИК на НОИ или квалифициран електронен подпис. По този начин драстично се ограничава времето и се намаляват разходите за взаимодействие с администрацията.

Към януари тази година 135 са институциите, които реално участват в електронен обмен на съобщения, а още 272 са заявили, че са готови да се присъединят до края на месеца.

Анализ на експерти на ДАЕУ показа, че за 1422 административни услуги, които предоставят, чиновниците изискват 5985 документа от гражданите и бизнеса.

За пръв път агенцията направи конкретни крачки към същността на електронното управление – от изискване на хартиени документи и разхождане на хората по опашки на гишета да се премине към служебен обмен на данни от регистри.

За да се премахне изискването само на 12 хартиени документа, в момента тече изменение на над 70 закона и повече от 100 подзаконови нормативни актове. Причината е, че в голяма част от законите е записано, че даден документ се издава на хартиен носител, подпечатан с мокър печат.

От първи март по предложение на правосъдното министерство свидетелство за съдимост за неосъждани няма да се издава от съда. Информацията за статуса на гражданите ще се удостоверява по служебен път.

До края на март Дончев трябва да представи пред Народното събрание доклад за текущото състояние на електронното управление. От левицата поискаха да знаят къде са потънали 2 млрд. лв. за е-управление, давани в периода 2002-2016 г. Дончев обяви, че са похарчени едва 100 млн. Той подчерта, че купуването на компютри и принтери от администрациите не е е-управление.

Оказа се, че не отговаря на истината и широко тиражираното твърдение, че Естония е похарчила само 50 милиона лева за електронно управление. За последните 15 години Естония харчи приблизително 1% от годишния си национален бюджет за електронно управление, т.е. приблизително 60 милиона евро годишно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
0
 
! Отговори
Januari преди 6 години
Koi den, chas, minuta, godina ve tomcho?!
71
1
 
2
 
! Отговори
Джо преди 6 години
скоро заплатите ще са двойни, но ще се дават само на роботи, които ще бачкат по 24 часа и ще пазаруват единствено смазочни масла. хората ще трябва да открият начини да живеят без пари или да поискат политиците да си извадят главите от задниците.
70
3
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 6 години
А кой ще е електронният министър-председател? Ще има ли електронен парламент, който да го излъчи и електронен президент, който да връчи електронния мандат? Кои ще са електронните министри?
69
1
 
1
 
! Отговори
Zekire преди 6 години
Aaaa, prekrasno.... :-) ...doktorite, zabolekarite ste izprastat epikrizi, recepti, smetkite i fakturite s opisanie na artikulite i procedurite, operaciite, cenite, snimkite, adresa, imenata na izvarshitelite, datata, danachnia nomer, porednia nomer, chasa, minutata s e-mail.... :-) i ste mojem da chetem i razbirame dokumentite im, da gi arhivirame i otchitame v zdravnata kasa, drugite zastrahovateli... :-)...
68
1
 
2
 
! Отговори
Владко Мурдаров преди 6 години
Аааалелуя! Най-после дочакахме края на хартиената администрация... за 7-ми или 8-ми път през последните 2 години. Да сме живи и здрави да дочакаме и 9-тия край!
67
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДАЙ БОЖЕ !!
66
1
 
1
 
! Отговори
Flakat bilet преди 6 години
Automatichno idva krai na ms i ns.... amin... :-)
65
1
 
8
 
! Отговори
Врачанин преди 6 години
Това ще намали ли администрацията на половина ? До скоро бях инспектор в БАБХ и директорака ми беше жена която нямаше хабер от това какво е компютър.Но мъжът и беше Облостен управител от НДСВ.Тава беше във Враца.
64
2
 
7
 
! Отговори
хх преди 6 години
Идеята е добра макар и безнадеждно закъсняла.Лошото е,че сайтовете на държавните институции са много калпави и за да комуникираш с тях трябва да имаш уменията на програмист или хакер.От 10 г. имам електронен подпис,всеки месец си общувам с НАП и редовно имам проблеми.За НОИ не ми се говори-те са още в 1984 г.Задължително трябва да се предвиди и възможност за плащане по електронен път.А кой ще задължи общините да премахнат гишетата един господ знае,те са поне 5 г. назад и нямат никакво намрение
63
3
 
4
 
! Отговори
Mari преди 6 години
Дано не се намери пак някой умник да го спре!!! Защото те са доста, дето не искат всичко да е прозрачно!!!
62
2
 
10
 
! Отговори
wer преди 6 години
Томи не говореше ли подобни приказки преди 3 години?
61
2
 
5
 
! Отговори
Оня с двата куфара преди 6 години
До кикоАз ще ти кажа защо .Защото лекарите са много крадливи и корумпирани.Разбра ли сега?Ако не крадяхте толкова много от здр. каса нямаше да е така.
60
1
 
7
 
! Отговори
кико преди 6 години
като хартията вече не е актуална, защо карате джипитата да пишат толкова много , а последното изискване към тях е да описват номерата на касовите бонове издадени на пенсионери - глупаво и грозно, но не е и редно пенсионерите да платят пълната сума от 3 лв и после да чакат с месеци от НЗОК да им ги върне...
59
4
 
13
 
! Отговори
До 53 преди 6 години
Ти си много наивен, ако си мислиш, че населението гласува за ГЕРБ.Те си се самогласуват. Помниш ли как избраха Плевела - мъкнаха чували с бюлетини в ннощта, хората в зала Универсияда викаха "Мафия!, Мафия!" и нищо... изкара си мандата, като през цялото време ни мърмореше на лавите за европпейски ценноти и ни даваше "мъдри наставления"После следва скандалът с печатницата с готовите бюлетини.После платените масовки против Орешарски, платени от US посолството.Накрая така наречените "роми".
58
3
 
5
 
! Отговори
WC преди 6 години
цялата хартия на администрацията бе използвана вчера от винету, докато траесхе дебата за вота на недоверие, това налага преминаване към електрони носители.
57
4
 
11
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
до кога българската държава ще мрази и презира своите граждани? до кога българските работодатели ще мразят и презират своите служители? къде смърди ***? при кукловодите.
56
5
 
4
 
! Отговори
EMIGRANT преди 6 години
TUPI,TUPI KOMUNEGI,TROL9GI!NIKOGA NI6TO NE IM HARESVA,NIKOGA NIKOI NE IM HARESVA.KOETO E BALGARSKO E KOFTI,KOETO E RUZKO E VURHA!AMI BIITE SI 6UTA ZA MASKVA!TAM VSI4KO E SAVAR6ENNO I NA HARTIEN NOSITEL!TAM DEPUTATITE SA S KOSA I RAZBIRAT OT VSI4KO,DAJE I OT AMERIKANSKI IZBORI,SVOLA4 NEDNA9!!!
55
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този лъже - ще вземе комисионните от Майкрософт , защото всичко ще бъде базирано на Майкрософт.. Ще наеме пишман програмисти , защото само пишман програмист бабалюга работи с технологии на Майкрософт.
54
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Томи, Томи....по един тон лъжи и оправдания казвате от вашата пария ежедневно...
53
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
a babite i diadovzite po selata kato si niamat haber ot computri kakvo shte praviat?