Нинова хвали Радев: Респектиращ отчет, силни позиции

Лидерката на БСП приема оценката му за парламента с тъга
24 яну 2018 13:10,
51
Нинова хвали Радев: Респектиращ отчет, силни позиции
Корнелия Нинова. Снимка: архив, БТА

Лидерката на БСП Корнелия Нинова не спести хвалби и даде висока оценка за президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова за работата им през изминалата година. Нинова бе на едно мнение с държавния глава по посочените от него проблеми в държавата и напълно се съгласи с констатацията му за парламента.

Според Радев парламентарната република атрофира и депутатите единствено одобряват волята на правителството.

"Оценката за парламента я приемам с тъга, но е вярна. ГЕРБ години наред, Бойко Борисов лично, превърна парламента в това, което каза президентът - в нотариат, който му заверява подписа. И вчера се убедихте. Може ли да има вот към правителството и да не дойде министър-председателят? Това е основен проблем на демокрацията и парламентарната република в България, това е системно погазване на Конституцията и институциите", настоя червената шефка.

Тя отбеляза, че за една година Радев и Йотова са придали много смисъл в президентската институция и са я изпълнили със съдържание и допълни, че не отстъпват от нито едно от предизборните си обещания.

Още по темата

"Впечатляваща международна дейност, в която президентът отстояваше националния интерес на България, силни позиции по вътрешнополитически въпроси като националната сигурност, корупцията и социални въпроси", оцени Нинова.

Соцлидерката уточни, че само по въпроса за достигане на 2% от БВП за превъоръжаване държавният глава не е успял да убеди управляващите, както и левицата, която е на различно мнение.

Тя коментира и думите на Радев, че няма "война между институциите, а разминаване". Според нея той се е въздържал от по-остри думи и по-правилната дума е "противоборство".

"Управляващото мнозинство и президентът Радев имат абсолютно различни позиции по важни за държавата теми, като например борбата с корупцията. Това не е просто разминаване", каза тя.

Нинова се съгласи и с оценката на президента, че е под въпрос свободата на словото и даде личен пример.

"Изгонването на председател на опозицията от парламента е тежко посегателство върху свободата на различното мнение и словото. Щом се случва в парламента, представете си как е навън, сред хора, които не са депутати", запита Нинова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.