Радев за стабилността в България: Тържествен марш на място!

Парламентарната република атрофира, смята президентът
Обновена: 24 яну 2018 14:21 | 24 яну 2018 11:00,
169

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Критичен поглед върху българската действителност очерта президентът Румен Радев в отчета си за една година начело на поста.  

"България е в критичен момент от своето развитие", каза той на специална пресконференция. Радев нарече Българското председателство на Съвета на ЕС амбициозно, но обясни, че то не трябва да суспендира демокрацията и да е алиби за бездействие по болни за страната теми. 

Президентът похвали макроикономическите показатели на държавата, но и предупреди, че те не могат да скрият липсата на чужди инвестиции и обезлюдените райони в страната. 

Според държавния глава на този фон стабилността на държавата е тържествен марш на място.  

"Парламентарната република атрофира", каза още Радев. Според него свободната воля на депутатите е убита, а те единствено одобряват волята на правителството. Президентът припомни, че рейтингът на Народното събрание е критично нисък и допълни, че го казва с тревога и болка, защото това е най-висшият орган  в държавата. 

"Корупцията деморализира цялото общество", каза още президентът. Според него под въпрос е и фундаменталното право на свобода на словото.  

"Трябва да отстояваме демократичните си права, без да очакваме съдействие от Европа. Това е изводът, който произтича от отношението на Брюксел", каза още президентът и допълни, че безразличието не трябва да ни демотивира. 

В отчета си президентът припомни усилията си за модернизацията на армията и за благосъстоянието на личния състав. Въпреки поети ангажименти от изпълнителната и законадателната власт обаче вместо това се е стигнало до наливане на средства в техника, която не е в добро състояние. 

Така се е стигнало до ситуацията - нито нова техника, нито ремонтирана стара техника. В крайна сметка се стигнало до отработения механизъм средства за модернизация да потънат в излишъци.  

Радев направи отчет и на външната си политика и изрази надежда, че през тази година ще успее да извади отношенията ни с Русия от ледената епоха, в която ги е заварил. 

Държавният глава обясни и че външната ни политика трябва да бъде формирана в страната и отстоявана в чужбина. Като пример за обратното той даде Истанбулската конвенция, за която е обещана подкрепа навън, без да бъде обсъдена в страната. 

Вицепрезидентът Илияна Йотова обясни, че документът е подготвян вече десет години, през които насилието над жени и деца е продължавало. Тя даде подкрепа за конвенцията, но обясни, че всички апаратни действия около нея са гавра с жертвите на насилие. 

Президентът обаче  смята, че не сега е моментът за приемането на документа, защото зад благородната инициатива за борба с насилието прозират други намерения, които разделят обществото. "Изчезваме като нация", каза държавният глава и допълни, че очаква депутатите да запретнат ръкавите по много по-важни теми за обществото. Радев и Йотова бяха категорични, че няма разделение в институцията по темата за Истанбулската конвенция. 

Президентът обяви, че няма война между институциите в България, но обясни, че има ценностни различия. Той допълни, че си говори с Бойко Борисов, но не може да приеме български премиер и германски канцлер да обявяват покана на чужд държавен глава в България и българският президент да го научава от медиите. 

Радев обясни, че като държавен глава не дължи обяснения на никого и че времето, в което президентът е бил безучастен наблюдател на процесите в страната, е отминало. 

Той отчете като несвършена работа това, че не е успял да убеди управляващите да ревизират приетия от тях план за отбрана. "Сектор сигурност е в критично състояние", каза Радев. 

Президентът отчете като неуспех и това, че не е могъл да извоюва заплащане от държавата за духовниците от всички вероизповедания у нас. Според него така е щяла да се постигне защита на нашите мюсюлмани от користни влияния отвън, но за съжаление въпреки ангажиментите на управляващите в бюджета за тази година такива средства не са предвидени. 

Радев отново разкритикува приетия от парламента закон срещу корупцията и обясни, че той крие риск от злоупотреби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
5
 
3
 
! Отговори
Циник до ръбовете преди 6 години
Ръбове ... телета сте се родили...волове ще спатъхнете!Машини за ***!Заради такива като вас България е това - което е!:-)
98
6
 
9
 
! Отговори
Психиатър преди 6 години
Професора, Странджата, Циника, Василев....са ми все от контингента! :-))
97
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Циника по едно време се хвалеше, че бил в Германия незнам си кво а по цял ден виси из форумите, които освен *** като него други няма!
96
20
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И Първанов беше от БСП , но някак си от време на време се осъзнаваше и не говореше толкова глупости като Радев . Този другар Грипен е толкова зле , че май само Нинова го превъзхожда по простотия . Добре , че е Борисов иначе никой нямаше да ни зачита като Държава с тия двамата ***.
95
2
 
4
 
! Отговори
Психиатър преди 6 години
***, прибери се, ако трябва ще те сложа при Професора, нали и с него се имаш!
94
2
 
2
 
! Отговори
асен преди 6 години
Борисов го направи президент точно за да се подобрят отношенията ни с Русия , защото имаме нужда от нейните ресурси и пазари , а сега ще се разберат и за ЮП след като започнаха вътрешните проблеми на запад и смъртоносната им хватка доста отслабна !
93
8
 
7
 
! Отговори
Земекис преди 6 години
До Анониме91Радев като чуе за *** Конвенцията се крие в избата на президентството и налапва топчето в очакване на Десо с дилдото!
92
1
 
0
 
! Отговори
Циник до 94 преди 6 години
Ръб .... ти си знаеш!:-)
91
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе днес нищо за Григор бе :)
90
2
 
5
 
! Отговори
Психиатър преди 6 години
***, сутринта изпратих при теб двама санитари, при Странджата също, явно не са те намерили , защото Странджата е при мен! Прибери се доброволно, ще бъдете пак в една стая заедно!
89
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев казва, че не дължал обяснения на никого. ЛЪЖЕ!Дължи в Позитано 20.Един път не каза нещо различно от Корнела. Всеки път повтаря нейните щуротии като папаrал
88
6
 
14
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Свобода на словото ли?В този сайт - това е непознато!Трият юнашки нелицеприятни коментари!Сайта е собственост на една организация с 3 Букви - владееща черноморието...и направила си държава в държавата!Иначе - цитат:"....България е в критичен момент"Другарю Радев - България е в ТОЗИ момент от 44та насам, когато другарите си я присвоиха!
87
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не очаквах от г-н Радев да се дръпне назад като страхливец и да не каже категорично мнението си за Истамбулската Конвенция. Срам! Никой не го кара да е против, но явно той няма смелостта да си каже даже мнението, а какво остава да се противопостави на този подъл опит да ни направят децата третополови. А мислех, че не е като Плевнелиев, и е мъжкар, уви...
86
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пародия на президент
85
15
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Накратко: ГЛАД, ЛАБУТ И САНКЦИИ ДО ДУПКА ЗА ***!!!Глад - Никакви поръчки за червени фирми;Лабут - на всички избори;Санкции до дупка - за Блядистан!
84
9
 
10
 
! Отговори
камен преди 6 години
Война между Радев и Йотова - това е факт , а че му се иска повечко власт е друг въпрос !
83
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трите изтрити букви по долу са за предмет кайто е миномет, но вместо мини , мята фекалии !
82
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я внимавайте всички *** : Напред в атака !!!
81
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 79Кой нормален човек би издигнал кандидат на избори -само за да ги загуби ????? Тия басни казани за оправдание от Боко не минават и пред бавноразвитите .А и ако бе истина с какви очи Цецека днес е министър в този кабинет в който шефа я е пуснал по пързалката само за да я изложи и унижи със загубата ??? Но не иизключвам и такава версия -щото от този тип който си мени мнението през три часа всичко може да се очаква!
80
2
 
11
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 6 години
Президентът се обяви "за" извеждане на отношенията с Русия от ледената епоха.___________________________________________________________________________Рускоговорящия турист - най-добър турист.Получавам прилична печалба.