Радев за стабилността в България: Тържествен марш на място!

Парламентарната република атрофира, смята президентът
Обновена: 24 яну 2018 14:21 | 24 яну 2018 11:00,
169

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Критичен поглед върху българската действителност очерта президентът Румен Радев в отчета си за една година начело на поста.  

"България е в критичен момент от своето развитие", каза той на специална пресконференция. Радев нарече Българското председателство на Съвета на ЕС амбициозно, но обясни, че то не трябва да суспендира демокрацията и да е алиби за бездействие по болни за страната теми. 

Президентът похвали макроикономическите показатели на държавата, но и предупреди, че те не могат да скрият липсата на чужди инвестиции и обезлюдените райони в страната. 

Според държавния глава на този фон стабилността на държавата е тържествен марш на място.  

"Парламентарната република атрофира", каза още Радев. Според него свободната воля на депутатите е убита, а те единствено одобряват волята на правителството. Президентът припомни, че рейтингът на Народното събрание е критично нисък и допълни, че го казва с тревога и болка, защото това е най-висшият орган  в държавата. 

"Корупцията деморализира цялото общество", каза още президентът. Според него под въпрос е и фундаменталното право на свобода на словото.  

"Трябва да отстояваме демократичните си права, без да очакваме съдействие от Европа. Това е изводът, който произтича от отношението на Брюксел", каза още президентът и допълни, че безразличието не трябва да ни демотивира. 

В отчета си президентът припомни усилията си за модернизацията на армията и за благосъстоянието на личния състав. Въпреки поети ангажименти от изпълнителната и законадателната власт обаче вместо това се е стигнало до наливане на средства в техника, която не е в добро състояние. 

Така се е стигнало до ситуацията - нито нова техника, нито ремонтирана стара техника. В крайна сметка се стигнало до отработения механизъм средства за модернизация да потънат в излишъци.  

Радев направи отчет и на външната си политика и изрази надежда, че през тази година ще успее да извади отношенията ни с Русия от ледената епоха, в която ги е заварил. 

Държавният глава обясни и че външната ни политика трябва да бъде формирана в страната и отстоявана в чужбина. Като пример за обратното той даде Истанбулската конвенция, за която е обещана подкрепа навън, без да бъде обсъдена в страната. 

Вицепрезидентът Илияна Йотова обясни, че документът е подготвян вече десет години, през които насилието над жени и деца е продължавало. Тя даде подкрепа за конвенцията, но обясни, че всички апаратни действия около нея са гавра с жертвите на насилие. 

Президентът обаче  смята, че не сега е моментът за приемането на документа, защото зад благородната инициатива за борба с насилието прозират други намерения, които разделят обществото. "Изчезваме като нация", каза държавният глава и допълни, че очаква депутатите да запретнат ръкавите по много по-важни теми за обществото. Радев и Йотова бяха категорични, че няма разделение в институцията по темата за Истанбулската конвенция. 

Президентът обяви, че няма война между институциите в България, но обясни, че има ценностни различия. Той допълни, че си говори с Бойко Борисов, но не може да приеме български премиер и германски канцлер да обявяват покана на чужд държавен глава в България и българският президент да го научава от медиите. 

Радев обясни, че като държавен глава не дължи обяснения на никого и че времето, в което президентът е бил безучастен наблюдател на процесите в страната, е отминало. 

Той отчете като несвършена работа това, че не е успял да убеди управляващите да ревизират приетия от тях план за отбрана. "Сектор сигурност е в критично състояние", каза Радев. 

Президентът отчете като неуспех и това, че не е могъл да извоюва заплащане от държавата за духовниците от всички вероизповедания у нас. Според него така е щяла да се постигне защита на нашите мюсюлмани от користни влияния отвън, но за съжаление въпреки ангажиментите на управляващите в бюджета за тази година такива средства не са предвидени. 

Радев отново разкритикува приетия от парламента закон срещу корупцията и обясни, че той крие риск от злоупотреби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименПосле да няма, Цецо нареди, Бойко заповяда, ние изпълнявахме. Няма да има милост за вас, съучастници - ТОВА Е ПАТЕНТ НА ЕДНИ ДРУГАРИ ДРАГИ
158
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименТИ БЪЛГАРСКИ ЗНАЕШ ЛИ ??? УЖАС ПРОСТО..................
157
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНе е нужно да се борим със зомбита просто. Само наблюдаваме и ние като *** - дебнем от храстите. Ха-ха-ха
156
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До PollaБЕГОМ МАРШ КЪМ ТВОЙТА РУСИЯ !
155
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Странно при извънредни избори, ГЕРБ къде ще печатат и крият онези 4 тона бюлетини, нужни им за спечелването на изборите?
154
1
 
5
 
! Отговори
PILOT преди 6 години
Не мога да разбера защо темата се измества към Русия ?Русия ли ни е виновна ,нали вече прехода 25 години от времето на Костов и до сега е насочен към Европа. Генерала е прав ,защото икономиката ни ,ако изобщо я има се крепи на енергоресурсите от Русия и е нормално да имаме добри отношения с този , от който си зависим . Американците какво направиха за нас , освен че ни прецакаха за Южен поток ,че плащаме най-скъпия ток към ТЕЦ-овете ,какво ?Генерала е прав ,защото корупцията е навсякаде !!!
153
3
 
3
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Ко се прайти бе тикви ...човека иска да каже ,че парламента е функция на бабуйна вместо обратното той да е функция на макаците....
152
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев дестабилизира България заради руските интереси !
151
8
 
3
 
! Отговори
clown007 преди 6 години
Парламентарната република атрофира, смята президентът...лек намек за президентска република може би или бленуванията на зелените чорапи......ех тез опорни точки нямат свършване.
150
5
 
4
 
! Отговори
Давай льотчик преди 6 години
Победа будет за нами!
149
1
 
6
 
! Отговори
Много мъгляво преди 6 години
говорят Радев и Йотова за Конвенцията: Йотова е човекът, който може да внесе ЯСНОТА, защото тя е била 10 години в "КУХНЯТА"(ЕП) и е съставяла тази Конвенция!! И Станишев, и тя са я ПРИЕЛИ! СЕГА защо и Радев, и Йотова, говорят общи фрази, от които НИЩО не се разбира.Едно се разбира, че Радев иска да 'размрази' отношенията с Русия.Само това е ясно. Това говорят и БСП.Това ли е най-важното за РБългария?
148
9
 
12
 
! Отговори
Навигатор преди 6 години
Е, честно ви казвам че не-мога да повярвам че НАЙСТИНА имаме СТРАХОТЕН президент......само го сравнете със оня ц.ървул предния или безмисления по-предишен. Той е политика който чакахме от толкова много време...(ЛИЧНО МОЕ МНЕНИЕ)......
147
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кое от това което каза Радев не е вярно? Излезте от София и вижте разрухата и тоталното обезлюдяване на страната.Раждаемостта е 50 000,смъртността 100 000,без да броим тези които емигрират,а те са хиляди на година.Явно само София е "остров на стабилност "!
146
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България се е напатила от руски протежета !
145
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз лично гласувах за този човек, е това му е първата сериозна издънка като президент, като политик на опозиция става , но аз гласувах за президент а не за политик, така че като избран от мене президент вече е ясно че не защитава моите интереси.
144
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев: Тържествен марш на място !Борисов: Козирувне към Кремъл на плешива глава !
143
15
 
12
 
! Отговори
В Русия съм, в Русия преди 6 години
Този отчет къде е измислен и съчинен? В Кремъл или на Позитано? Както при другарката Нинова така и сега от устата на Радев се чува само Русия та Русия. Затова болшинството европейски и световни лидери се дистанцират от нашия президент, избягват го и ако е неизбежно се ръкуват и усмихват протоколно с него.
142
5
 
8
 
! Отговори
Fedcup преди 6 години
Ami da si dava ostavkata...to ...nisto ne e napravil....i da si varne zaplatite....
141
9
 
26
 
! Отговори
Polla преди 6 години
Радев е първият обективен президент Браво. Вие писачи на коментари като плюете по Русия вървете в Америка при тези мними защитници на правата на човека изтребили местното население и тикнато и до ден днешен в резервати Чакакаите да ви освободят .Те си роват човката къде ли не само и само да контролират света Добре че я има Русия за да си измиват ръцете с нея, все тя е виновна ,уж технологично са по добри пък се руснаците ги хакнали Писачи четете по вече и бъдете обективни
140
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
защо всеки въртоглав комунист мечтае за президентска република?