МВР шефът: Постигнахме напредък с ограничаването на мигрантите

Валентин Радев се срещна с еврокомисаря по миграция и вътрешен ред
Обновена: 25 яну 2018 20:43 | 25 яну 2018 20:24, Красимир Ангелов
8
МВР шефът: Постигнахме напредък с ограничаването на мигрантите
Снимка: БТА

Постигахме значителен напредък за ограничаване на миграционния натиск от Турция към България главно заради добрите отношения на премиера Бойко Борисов и турския президент Реджеп Ердоган, обяви вътрешният министър Валентин Радев на съвместен брифинг с еврокомисарят по миграция и вътрешен ред Димитрис Аврамопулос след неформалния Съвет "Правосъдие и вътрешни работи" провел се днес в София.

Според статистика, представена от самия министър, през 2015 г. общо 90 000 мигранти са опитали да влязат в страната ни от Турция, а за миналата година бройката е 9 000.

Според Радев, освен приятелството на премиера и Ердоган, фактор са били и стената на границата, както и добрата работа на полицията, граничарите и армията. Вътрешният министър  застъпи тезата, че Европа не може да се справи сама с миграцията и че трябва да потърси помощ отвън. Това била и причината да се обсъди на съвета темата за взаимодействие с трети страни и страни по произход на бежанците.

Реформата на Общата европейска система за убежище и предложенията на българското председателство получиха подкрепа, обяви още вътрешният министър. Радев допълни, че работата по реформата ще продължи на експертно ниво и до края на месец юни трябва да се приеме от държавите-членки на ЕС.

От своя страна еврокомисарят по миграция Димитрис Аврамопулос поздрави българските власти за отличния начин, по който се е провело заседанието, чиито председател е България. "Очаквах да е труден съвет, но беше ползотворен“, отчете той.

Еврокомисарят заяви още, че декларацията ЕС-Турция работи и се изпълняват поетите обещание, като допълни, че сделката за мигрантите трябва да се подкрепя и да бъде жива. По думите му сътрудничеството между ЕС и Турция работи чудесно и от страна на държавите-членки всички обещания са изпълнени.

Аврамопулос заяви, че вече са платени 1,85 млрд. евро за 72 проекта, а останалите средства ще бъдат изплатени до края на годината, при същите условия, както при първия транш на средства.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
1
 
! Отговори
тото преди 6 години
Ко ' рече.......
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зимата е кофти за "сирийците" от африка и афганистан. А летните, като ги пишете, че са дошли зимата и няма да ви влязат в лятната статистика. Така зимата не идват, а летните стават зимни, тоест не са дошли и всичко е наред. Единствения проблем е, че ако не идват, как ще дърпате пара от ЕС за охраната на "всеобщата" граница?
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Били постигнали напредък. Нали щеха да се борят с фалшивите новини.Ми те се създават у Банкя и се изпращат с смс- и до хората, които трябва да ги разпространяват.Това е почти като оня ***, дето се застреля до Нови Искър пък до него не намериха кръв.
4
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как нищо не са постигнали, толкова пари събраха... герб - най-престъпното управление на Булгария навеки.
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахахаахахахахах, отдавна не се бях смял така, както като четох брътвежите на тази анонимна пионка, подчинена на Борисов и Пеевси!ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бла Бла. Нищо не сте постигнали. Ердо ги прати на Кюрдите, пушечно месо, щото вече няма свободни кинти, да ви плаща тарифите за ескорт до Европата.Ама и аз, какво съм се разписал, това го знае всяко дете.
1
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гърция, Италия и Испания не си ги пазят и сега ще ни прехвърлят на нас такива все едно сме ги канили и все едно те искат да са в България.