МВР шефът: Постигнахме напредък с ограничаването на мигрантите

Валентин Радев се срещна с еврокомисаря по миграция и вътрешен ред
Обновена: 25 яну 2018 20:43 | 25 яну 2018 20:24, Красимир Ангелов
8
МВР шефът: Постигнахме напредък с ограничаването на мигрантите
Снимка: БТА

Постигахме значителен напредък за ограничаване на миграционния натиск от Турция към България главно заради добрите отношения на премиера Бойко Борисов и турския президент Реджеп Ердоган, обяви вътрешният министър Валентин Радев на съвместен брифинг с еврокомисарят по миграция и вътрешен ред Димитрис Аврамопулос след неформалния Съвет "Правосъдие и вътрешни работи" провел се днес в София.

Според статистика, представена от самия министър, през 2015 г. общо 90 000 мигранти са опитали да влязат в страната ни от Турция, а за миналата година бройката е 9 000.

Според Радев, освен приятелството на премиера и Ердоган, фактор са били и стената на границата, както и добрата работа на полицията, граничарите и армията. Вътрешният министър  застъпи тезата, че Европа не може да се справи сама с миграцията и че трябва да потърси помощ отвън. Това била и причината да се обсъди на съвета темата за взаимодействие с трети страни и страни по произход на бежанците.

Реформата на Общата европейска система за убежище и предложенията на българското председателство получиха подкрепа, обяви още вътрешният министър. Радев допълни, че работата по реформата ще продължи на експертно ниво и до края на месец юни трябва да се приеме от държавите-членки на ЕС.

От своя страна еврокомисарят по миграция Димитрис Аврамопулос поздрави българските власти за отличния начин, по който се е провело заседанието, чиито председател е България. "Очаквах да е труден съвет, но беше ползотворен“, отчете той.

Еврокомисарят заяви още, че декларацията ЕС-Турция работи и се изпълняват поетите обещание, като допълни, че сделката за мигрантите трябва да се подкрепя и да бъде жива. По думите му сътрудничеството между ЕС и Турция работи чудесно и от страна на държавите-членки всички обещания са изпълнени.

Аврамопулос заяви, че вече са платени 1,85 млрд. евро за 72 проекта, а останалите средства ще бъдат изплатени до края на годината, при същите условия, както при първия транш на средства.
 


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
тото преди 11 месеца
Ко ' рече.......
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Зимата е кофти за "сирийците" от африка и афганистан. А летните, като ги пишете, че са дошли зимата и няма да ви влязат в лятната статистика. Така зимата не идват, а летните стават зимни, тоест не са дошли и всичко е наред. Единствения проблем е, че ако не идват, как ще дърпате пара от ЕС за охраната на "всеобщата" граница?
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Били постигнали напредък.
Нали щеха да се борят с фалшивите новини.
Ми те се създават у Банкя и се изпращат с смс- и до хората, които трябва да ги разпространяват.
Това е почти като оня нещастник, дето се застреля до Нови Искър пък до него не намериха кръв.
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Как нищо не са постигнали, толкова пари събраха... герб - най-престъпното управление на Булгария навеки.
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Хахахаахахахахах, отдавна не се бях смял така, както като четох брътвежите на тази анонимна пионка, подчинена на Борисов и Пеевси!
ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Бла Бла. Нищо не сте постигнали. Ердо ги прати на Кюрдите, пушечно месо, щото вече няма свободни кинти, да ви плаща тарифите за ескорт до Европата.
Ама и аз, какво съм се разписал, това го знае всяко дете.
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Гърция, Италия и Испания не си ги пазят и сега ще ни прехвърлят на нас такива все едно сме ги канили и все едно те искат да са в България.