Посланикът на Русия: Атаките срещу паметници – скъпоплатени провокации

Готви се посещение на руския патриарх у нас за тържествата за 3 март
Обновена: 25 яну 2018 09:31 | 25 яну 2018 09:05, Елка Василева
339
Посланикът на Русия: Атаките срещу паметници – скъпоплатени провокации
Анатолий Макаров. Снимка: архив, Булфото

Атаките срещу съветските воински паметници и преди всичко срещу Паметника на съветската армия и пловдивския “Альоша” са прецизно планирани и скъпоплатени провокации, целта на които е да се внесе изкуствено разделение в традиционно топлите и уважителни отношения между Москва и София. Това заяви посланикът на Русия у нас Анатолий Макаров в интервю за „24 часа“.

Според него такива прояви „са само една от формите на съвременния черен пиар – да създадеш проблем от нищо, за да омаловажиш целия натрупан позитив, който, разбира се, преобладава в нашите двустранни отношения. Както се казва, да сложиш капка катран в каца с мед“.

Макаров подчертава позицията на българските власти, които неведнъж са осъждали „вандалските действия спрямо паметниците от съвместната история на Русия и България“. Най-важното според него обаче е, че „такива “пещерни” методи на пропаганда, които са били подходящи може би през праисторическите времена, не намират разбиране в съвременното българско общество, което тачи своето минало и грижливо пази паметта за него“.

Още по темата

Според посланик Макаров е трудно руският президент Владимир Путин да дойде в България на тържествата за 3 март, тъй като по това време ще е разгарът на предизборната кампания за президентския вот в Русия на 18 март.

По думите му обаче това е  „наш общ празник“ и руската страна възнамерява да вземе  най-широко участие във всички планирани мероприятия, като Русия бъде представена на предстоящите тържества на възможно най-високо ниво. За тогава е планирана и визита на руския патриарх Кирил в България.

По повод евросанкциите срещу Русия Макаров подчертава, че не неговата страна е била инициатор на сегашната сложна ситуация в отношенията между нас и ЕС.

Тъй като ЕС е надробил попарата, нека той да си я сърба, казва посланикът.

Той оценява положително стремежа на София да развива диалога по въпроса за санкциите, който „ще получи съответен позитивен отклик, в това число и в нашето двустранно взаимодействие“.

Посланик Макаров категорично заявява, че Русия не разглежда България като някаква заплаха. „Можете колкото искате да търсите България в списъка на заплахи, да спекулирате с предположения, но няма да намерите там името на вашата държава. Просто защото никой не я смята за заплаха“. Той обаче отбелязва, че е друг въпрос как българските политици гледат на Русия.

След като по думите му газовият проект “Южен поток” е бил принудително затворен в резултат на неконструктивния подход на ЕС, сега Русия смята за „необходимо да се говори за изграждане на втора тръба на газопровода “Турски поток”, предназначена за потребителите в страните на Югоизточна Европа. При това всички варианти на включване на България в този проект ще могат да се разглеждат само ако имат съответни разрешения и “стоманобетонни”, както каза нашият президент, гаранции от страна на Европейската комисия. Същото се отнася и до проекта на газовия хъб “Балкан”, казва посланикът.

Макаров заявява, че е необходимо да се върне доверието в отношенията между Русия и ЕС и да се възстанови някогашното ниво на взаимодействие. „Уверявам ви, че ние от своя страна въпреки всички сложности сме готови за това. Ще продължаваме да изграждаме взаимноизгодно сътрудничество на равнопоставена основа.“, казва посланик Макаров.
 


339
Още от
Напиши коментар Коментари
263
1
 
6
 
! Отговори
Дрън дрън преди 4 седмици
Аз редовно си преппкавам МОЧА

Ква организация, кеи пет лева?

4-5 бири и готово
262
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Атаките срещу съветските паметници са организирани от самите съветски другаре. Те се правятсамо в София ина пловдивския Альоша, тъй като там се вдига организиран медуен шум. Паметниците на руската империя от освободителнста война никойне ги пипа., а те не са такива грандомански, но са стойностни и истински. А на съветската окупаторска триста хилядна армия са натрапени и излишни. Така че скоро никой няма да им обръща внимание и ще бъдат затрупани с пръст както двореца на разврстника Калигула вРим
261
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия е велика, Крим е руски, свикнаха ли лицемерите от САЩ, Англия и Франция и слугите им в България???
260
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българските *** на американският окупатор се на--ират да изпълнаяват поръчки,но не им се получава.Никой не им се връзва.Всичко е очевадно и трябва да си много проС,та да не разбираш какво искат да наложат.Основната им задача е да разтурят държавите и да направят хората оли--френи.Джордж Фридман рони крокодилски сълзи,че това не става от раз.
259
19
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Съветският окупатор с помощта на верните си русфилски лаkeй одират България и разпъват кожата й, а съветските паметници са гвоздеи върху й !
258
15
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вън руския шпионин Макаров от България !
257
3
 
15
 
! Отговори
House M.D. преди 1 месец
На полско-китайската граница всичко е спокойно.
256
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ех, да имах чук! Един вълшебен чук...
255
2
 
6
 
! Отговори
Shark преди 1 месец
До 254. Да ми е неудобно? Ти за какъв се мислиш бе! Сигурен съм че не си ми нито на произхода, нито на образованието. Селянче е баща ти. Софиянец бил, и за умен се имаш а пък си признаваш, че пра-пра родителите ти са говорили неразбираемо. Кой знае от кое село сте допълзели и сега се правите на софиянци!
254
2
 
13
 
! Отговори
Mr STARBUCKS преди 1 месец
Тоя с азиатската физиономия,
цял ден ли ще седи изтипосан на сайта.
Айде, сваляйте го вече.
253
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Shark, селяче, не ти ли е малко неудобно да казваш на софиянци как да говорият в София? Ти се радвай, че не говориме като пра-родителите ни, нямаше една дума да разбереш
252
3
 
4
 
! Отговори
до щарк преди 1 месец
е мякало мякаво -цяла София вечИ миека кът тебИ -направо ми се поврАща Ут вас!
251
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Альоша вечно ще стои.Колкото и г..за да ви сърби.
250
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Shark
Учим се от вожда.Той най-редовно мека,но нали е човек от народа-простено да му е.
249
14
 
8
 
! Отговори
Shark преди 1 месец
До 4. И защо да се демонтира Альоша. И паметника на Съветската армия в София също? Дайте ми една разумна причина. Как ще се подобри живота ни, ако ги махнем тези паметници. По-добре ли ще живеем, повече справедливост ли ще има, ще намалее ли корупцията и ще започнат ли политиците да работят за народа, а не за себе си? Ако отговора на всички тези въпроси е "ДА" нека ги махат.
248
4
 
6
 
! Отговори
Shark преди 1 месец
До 224. Каква е тази дума "принудимЕ"??? Ами да, ние, дървените шопи, не можемЕ да се научимЕ да говоримЕ без да Е-каме. Иначе се пишемЕ столичани.....в повече, доста от нас. хихихи
247
3
 
7
 
! Отговори
4 преди 1 месец
До Анонимен 229

Специално альошата не може да се демонтира!Бедна ти е фантазията какъв бетон е налят!Ако можеше, Гърневски и другите червени пишмандемократи 100 пъти да са го махнали!Искаха да го бомбят,ама като видяха,че 3 квартала заминават заедно с него,и мирясаха!Така че-вечна дружба!
246
1
 
3
 
! Отговори
лешникотрошач преди 1 месец
До Анонимен 244
И твойта кратуня също
245
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Комунизъм = Фашизъм !

за справка: виж Историята - „ Фашизмът” от
Д -р Жельо ЖелеB
244
5
 
13
 
! Отговори
насран ушан преди 1 месец
Тя Русия за нищо не е виновна...