Посланикът на Русия: Атаките срещу паметници – скъпоплатени провокации

Готви се посещение на руския патриарх у нас за тържествата за 3 март
Обновена: 25 яну 2018 09:31 | 25 яну 2018 09:05, Елка Василева
339
Посланикът на Русия: Атаките срещу паметници – скъпоплатени провокации
Анатолий Макаров. Снимка: архив, Булфото

Атаките срещу съветските воински паметници и преди всичко срещу Паметника на съветската армия и пловдивския “Альоша” са прецизно планирани и скъпоплатени провокации, целта на които е да се внесе изкуствено разделение в традиционно топлите и уважителни отношения между Москва и София. Това заяви посланикът на Русия у нас Анатолий Макаров в интервю за „24 часа“.

Според него такива прояви „са само една от формите на съвременния черен пиар – да създадеш проблем от нищо, за да омаловажиш целия натрупан позитив, който, разбира се, преобладава в нашите двустранни отношения. Както се казва, да сложиш капка катран в каца с мед“.

Макаров подчертава позицията на българските власти, които неведнъж са осъждали „вандалските действия спрямо паметниците от съвместната история на Русия и България“. Най-важното според него обаче е, че „такива “пещерни” методи на пропаганда, които са били подходящи може би през праисторическите времена, не намират разбиране в съвременното българско общество, което тачи своето минало и грижливо пази паметта за него“.

Още по темата

Според посланик Макаров е трудно руският президент Владимир Путин да дойде в България на тържествата за 3 март, тъй като по това време ще е разгарът на предизборната кампания за президентския вот в Русия на 18 март.

По думите му обаче това е  „наш общ празник“ и руската страна възнамерява да вземе  най-широко участие във всички планирани мероприятия, като Русия бъде представена на предстоящите тържества на възможно най-високо ниво. За тогава е планирана и визита на руския патриарх Кирил в България.

По повод евросанкциите срещу Русия Макаров подчертава, че не неговата страна е била инициатор на сегашната сложна ситуация в отношенията между нас и ЕС.

Тъй като ЕС е надробил попарата, нека той да си я сърба, казва посланикът.

Той оценява положително стремежа на София да развива диалога по въпроса за санкциите, който „ще получи съответен позитивен отклик, в това число и в нашето двустранно взаимодействие“.

Посланик Макаров категорично заявява, че Русия не разглежда България като някаква заплаха. „Можете колкото искате да търсите България в списъка на заплахи, да спекулирате с предположения, но няма да намерите там името на вашата държава. Просто защото никой не я смята за заплаха“. Той обаче отбелязва, че е друг въпрос как българските политици гледат на Русия.

След като по думите му газовият проект “Южен поток” е бил принудително затворен в резултат на неконструктивния подход на ЕС, сега Русия смята за „необходимо да се говори за изграждане на втора тръба на газопровода “Турски поток”, предназначена за потребителите в страните на Югоизточна Европа. При това всички варианти на включване на България в този проект ще могат да се разглеждат само ако имат съответни разрешения и “стоманобетонни”, както каза нашият президент, гаранции от страна на Европейската комисия. Същото се отнася и до проекта на газовия хъб “Балкан”, казва посланикът.

Макаров заявява, че е необходимо да се върне доверието в отношенията между Русия и ЕС и да се възстанови някогашното ниво на взаимодействие. „Уверявам ви, че ние от своя страна въпреки всички сложности сме готови за това. Ще продължаваме да изграждаме взаимноизгодно сътрудничество на равнопоставена основа.“, казва посланик Макаров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


339
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 219Искаме паметници на държавата,която ни е бомбандиралаМного недей знай защото и Русия ни е бомбандирала във Варна и Балчик. Влезнала е в Добруджа и с български кютеци е била изхвърлена от там. Жертвите които е дала България заради имперството на русия са десетки пъти повече от бомбандировките на София.
211
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 212:Ще ви принудиме сами да премахнете символите на унижението на България - паметниците на руския ѝ окупатор, ако не искате да бъдат превърнати в обществени отходни места !
210
2
 
2
 
! Отговори
напразни усилия преди 6 години
Не се мъчете да убеждавате другите.Всеки си има своето мнение и никой не може да го разубеди,каквито и упражнения по правопис да правите.
209
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Паметниците на руския окупатор са свидетелството за пъклените планове на предателите на България за съединяването й с империята на злото Русия - русофилите !
208
13
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 212 преди 6 години
Избил десетки хиляди българи? Не бе, милиони! Избити бяха фашистките главорези, детеубийци, подпалвачи, мъчители! Сега преиначавате историята - прекръстихте селища и улици, махнахте скромните плочи от лобните места на избитите партизани, щом СДС взе властта, назначи фашаги за министри, разни Сталийски, Савов и куп мишоци - новоизявени антикомунисти. Няма да ви се случи да махнете нито Альоша, нито Паметника на Съветската армия! Докато в Париж има пл."Сталинград", паметници в Трептов и Виена!
207
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Представяте ли си Австрия след 45 години комунистическо робство дали нямаше да взриви паметника на СССР?
206
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен218Искаме паметници на държавата,която ни е бомбандирала
205
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не беше СССР все още щяхме да сме 99% русофили.
204
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не искаме паметници на държавата, която ни е обявила война!
203
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ситинските българи мразим своя поробител Русия!
202
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"Паметници на Съветската Армия има във Виена и в Берлин"Тези държави не бяха съветска колония и не мразят СССР като нас!
201
1
 
4
 
! Отговори
оракул преди 6 години
Май ще се сбъдне предсказанието на Ванга.Натам отиват нещата.Вече се усеща...
200
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Паметниците на съветската армия са символ на руската окупация и раболепието на комунистическия фашистки режим - избил десетки хиляди българи по указание на Кремъл !
199
7
 
7
 
! Отговори
А леко Бай преди 6 години
На връх Черни връх да направим паметник на Цветанов.
198
12
 
9
 
! Отговори
Пастира преди 6 години
Типично действия на ДемоКРАДЦИТЕ да рушат плюят, обиждат да вкарват нови ценности пошлост разврат, неуважение, непристойно поведение и да утвърждават че това е правилно. Но по делата им ще ги познаете. това са злите сили ! АНАТЕМА!
197
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е велика държава.
196
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименМладежите от бсп да отидат да ремонтират Белене,че като гледам има много кандидати за новия курорт.
195
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русофилите трябва да бъдат принудени сами да премахнат символите на съветския окупатор в България, а Българите трябва да обявяват тези паметници за символ на унижението за България и проклятие за нейния Суверинитет и Независимост, като се издигне Грамада на националното негодувание от фалшифицирането на Българската История, по примера на едноименната поема на Иван Вазов !
194
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Православният руски посланник със сигурност е по-симпатичен и добронамерен от американският евреин,който се опита се да дава акъл на Радев,но получи ответен отговор и си седна на ***.За разлика от кака бойка,която приема конвенции всякакви,само да задоволи егоистичното си его за власт.Пари си има предостатъчно,не мож ги изхарчи в 100 живота.
193
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съветски КГБ-ист маскиран като поп щял да идва в България да зарадва червените безбожници, родоотстъпници и майкопродавци... АЙ СИКТИР БЕ!