Борисов: България вече е име заради проевропейската си и мирна политика!

"Да се отличим от другите, които продължават да водят войни"
Обновена: 26 яну 2018 07:09 | 26 яну 2018 07:00,
101
Борисов: България вече е име заради проевропейската си и мирна политика!

Ролята на България за генерирането на стабилност и сигурност в Европа се цени, каза министър-председателят Бойко Борисов след срещата си във Вадуц, Лихтенщайн, с принца престолонаследник Алоис фон унд цу Лихтенщайн, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Още по темата

Това е първата среща на такова ниво между България и Княжество Лихтенщайн.

Темата за сигурността в Европа беше сред основните в разговора. Борисов посочи, че България вече е име и то не само заради европредседателството, а защото от години води последователна проевропейска и мирна политика.

"Сега имаме изключителния шанс да направим нещо и за Западните Балкани, да се отличим от другите, които продължават да са в конфликт помежду си и да водят войни", подчерта министър-председателят.

Премиерът Бойко Борисов запозна Алоис фон унд цу Лихтенщайн и с темите, по които ще работи Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Посочено беше, че сред тях е и постигането на напредък в цифровизацията и развитието на електронните услуги - област, приоритетна и за Лихтенщайн.

Министър-председателят и принцът престолонаследник отбелязаха, че двустранните отношения се развиват с добри темпове на политическо и културно ниво. Констатирана беше необходимост от активизиране на икономическото партньорство между двете държави и разширяване на стокообмена.

Принц Алоис фон унд цу Лихтенщайн прие поканата на българския премиер да гостува у нас и посочи, че с удоволствие ще се запознае лично с красивата ни страна, за чиято природа и история е слушал много.

Премиерът Борисов се срещна и с министър-председателя на Княжество Лихтенщайн Адриан Хаслер, с когото продължиха разговора по темите, обсъдени с принц Алоис фон унд цу Лихтенщайн.

Министър-председателят информира своя колега за дискусиите около ратификацията на Истанбулската конвенция у нас. Коментарът му беше предизвикан от реплика на министъра на външните работи, правосъдието и културата на Лихтенщайн Аурелиа Фрик, че е научила за дебатите. Княжеството, също като България, се е присъединило към документа в защита на жените и децата от насилие.

"В Истанбулската конвенция става въпрос за насилие над жени и деца. Популистите грешно подведоха обществото. Ние явно не обяснихме достатъчно. Сега ще обясняваме повече, ще четем повече, ще разкажем за какво става въпрос, защото да спрем насилието над жените и децата, това е ценност", каза българският премиер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бока, бегай пак в Давос да не изтървеш да се подмажеш на Тръмп. А онзи като те види ще те отпочне с едно: Ху дъ фък ар ю, пънк?!?
10
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цялата новина се състои в следното: "каза Бойко Борисов". Даже и видео клиповете ги е публикувал той. Нито дума за това какво са казали управляващите на Лихтенщайн. Просто една голяма самореклама съчинена и разпространена лично от Боцко.
9
1
 
28
 
! Отговори
българина преди 6 години
Мирна? Убийства есеки ден и *** идеология, скоро няма да е мирна
8
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ае брат ква стабилност и сигурност този в коя държава живее самозабрави се
7
1
 
35
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Лихтенщайн е може б7 една от малкоъо останали дестинации, където човек може да вложи едни пари в банка, без да го питат откъде ги има. Чудя се, по каква ли работа е разговарял Баце с принца?
6
1
 
37
 
! Отговори
шоколадчо преди 6 години
А насилието от патладжановите как ще го спрете?
5
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Банкянския обединител на народите, който не може да подреди дори собствената си къщурка... егати сеира.
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Hilti. !!! Lichtenstein! Много добра подготовка за Лихтенщайн!
3
2
 
39
 
! Отговори
Гръмки фрази преди 6 години
България отдавна е име с първото си място по бедност и нищета.. Нема нужда от ново име, което замаскирва старото, мили ми бат ББ!
2
1
 
48
 
! Отговори
СМЯХ преди 6 години
на какъв език говори БОКО ????
1
0
 
46
 
! Отговори
ехаааа преди 6 години
Смехът рано сутрин е полезен.