Борисов обсъди газовите проекти у нас с шеф от Royal Dutch Shell

Инициативи за Западните Балкани бяха във фокуса на разговора Борисов-Блеър
26 яну 2018 15:53, Елка Василева
48
Борисов обсъди газовите проекти у нас с шеф от Royal Dutch Shell
Андрю Браун и Бойко Борисов. Снимка: БТА

Министър-председателят Бойко Борисов и ръководителят на департамента за международен добив на нефт и газ на Royal Dutch Shell Андрю Браун обсъдиха развитието на газовите проекти на територията на България. Срещата им беше в рамките на провеждащата се в Давос годишна срещата на Световния икономическия форум, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Премиерът Борисов запозна Андрю Браун с развитието на проекта за изграждане на европейски газоразпределителен център "Балкан". Той изтъкна важността на проекта, като посочи, че ще допринесе за диверсификация на източниците и маршрутите на газ в България и Югоизточна Европа.

Андрю Браун поздрави българския премиер за инициативата за изграждане на подобна газова инфраструктура и за развитието на газовата мрежа в България.

Борисов посочи, че бъдещ добив от блок "Хан Кубрат" в Черно море е един от вариантите за диверсифициране на източниците. Андрю Браун изрази очакване компанията да започне сондажите в блока до края на тази или в началото на следващата година. Разрешението за търсене и проучване на компанията беше дадено от Министерския съвет през октомври 2015 г. и според предварителни проучвания на компанията очакванията им са за намиране на находища на петрол, но има данни и за природен газ.

С бившия британски премиер Тони Блеър министър-председателят Бойко Борисов и  обсъди съвместни инициативи за Западните Балкани.

Бившият британски премиер, а сега председател на Института за глобални промени каза, че следи програмата и дейността на Борисов. "Смятам, че предприемате правилните инициативи в най-подходящия момент", коментира той и поздрави премиера за включването Западните Балкани като един от приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Борисов и Блеър обсъдиха възможността да се използва експертизата на Института за глобални промени, а негово събитие да бъде включено в програмата на Българското председателство. "Вие много добре познавате Балканите и можем с помощта на Вашия институт да помогнем те да станат място за мир, спокойствие и инвестиции", каза българският министър-председател.

Двамата коментираха и излизането на Великобритания от ЕС, което определиха като болезнено за всички страни в процеса. Борисов изрази очакване, че въпреки Brexit ЕС и Великобритания ще останат близки партньори в сферата на сигурността и икономиката, по принципните въпроси на международната политика, а основните права на гражданите на Съюза и на кралството ще бъдат защитени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Продажното пра.се Тиквун , пак ни разпродава на парче!
44
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
продажното банкнско шопарче иска да дупчи добруджачрез ни спряха южен поток- мазното продажничеа преди два дена в америка кацна танкера с руски газ - ку куда отворив мратите за изстискване и на последния ресурс от и без това бедната на ресурси странаруснаците на времето ни направиха заводи за добив и обработка на метали - ама те си бяха български и не отиваше всичко в русията както сега златото от пирдопско и скоро от златоградско преди ,0 години венецуела - нефта 100 долара - на тях 7
43
1
 
1
 
! Отговори
DA da преди 6 години
vervam Vi 4e stane u gruko. Pruite prekto burzo.
42
2
 
10
 
! Отговори
Био Тиква-Банкя преди 6 години
Прави впечатление че Росен президентът който оди из чужбините с ро.гата които е получил като президент без да плаща митнически зборове. оди разираш ли и не го е срам, Та Плювналналивуеф мине немине тук ни каже нещо как пипал таа или онаа с временното време. Втората струна в Оркестър с Бустанме се казва Черепини Тралалгиноф, та тия двамата Тралалининоф и Плювналналининоф запълват липсите на Будката когато иде да му клъцат хеме.роидите, за копито твърди че се били казвали МЕНИСКУСИ
41
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кодето и да е отишъл освен да бчхарчи нашите пари друго не е постигнал! Някой да го спре този ***! Някой да му обясни на много *** елементарен език, като за дъмми, че от мутра политик и държавник не става!
40
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мутрооооо стига разпродава националните ни богатства! Не са твои! *** смотан!
39
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този, онзи не беше ли обявил 111 000 000 000 000 куб. метра гьз в България ! Няма ли спасение ?
38
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на г-н Борисов . Това е истински Държавник, който милее и работи за България. Досега никога не сме имали такъв Премиер .
37
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха сига де нали си имаме достатъчно газ от Кувейт, Азербайджан, от петно хан Аспарух, още от хъб " Балкан", после от турският хъб. Кво ще я праим толкоз многоо газ, че и нема на кого да я дадем.
36
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Откога ли нефта започна да извира от Холандия?Или бат Б. е объркал географската карта,та за по-близко е решил потока от изток,да минава през Холандия,ххааахахахаааааааааааааа!
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
KYV GOTIN SYN SCHEL PRODAVA RUSKA GAZ NA TYPITE BYLGARI BACE PICHELI 10%
34
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
KVO SCHTE E GOTINO SCHEL DA NI PRODAVA RUSKA GAZ NA PETORNA CENA I BACE DA VZEMA 10%
33
2
 
4
 
! Отговори
Honig преди 6 години
Opushvat pak pchelite v bg...
32
1
 
22
 
! Отговори
Вятърн мелниц ВанГог преди 6 години
мъ тоз Тиквисов ще ме пукне да се кикотиме. Преговарял бил с прекупвачи???? хора войни водят из арабските находища, цени настройват, кладенци ровят, тръби прокарват, а то ей отвъд Църното маре кво сакаш има: и нафта и кемюр и газ и жици с ток, а за дръвата да не говорим или за бензините.... то ще преговаря с прекупвачи. да не са продали екслузивните права за пренос на енергийни продукти на вятърните мелници?
31
1
 
26
 
! Отговори
Майтапчия преди 6 години
Баце ще задължи всички гербаджии да ядат само фасул,леща и прочее бобови.Газ за хъба МУ ще има!
30
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ужас!
29
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Борисов обсъди газовите проекти у нас с шеф от Royal Dutch Shell"Мили боже!!!Що за клоунада.
28
2
 
31
 
! Отговори
БГТРАКИЕЦ преди 6 години
ВЕЧЕ ДЕСЕТ ГОДИНИ,ДА СЕ НАМИРАМЕ НА ПРИКАЗКИ,ДО СЕГА ЩЕШЕ ДА ИМА ГАЗ ДО ВСЕКИ БЛОК И КЪЩА,КАТО В ГЕРМАНИЯ.УТРЕ ЩЕ СИ ХВАНЕ СУДЖУКА И ЩЕ ИЗБЯГА, А НИЕ ЩЕ ОСТАНЕМ В ТАЗИ БЕДНА ДЪРЖАВИЦА.
27
1
 
27
 
! Отговори
БГ преди 6 години
ОТ МНОГО СМЯХ ПО ТЕЗИ ХЪЪБОВЕ,ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ ВЕЧЕ МИ СЕ ПЛАЧИ ЗА НАРОДА И БЪДЕЩИТЕ ПОКОЛЕНИЯ, КАКЪВ СРАМ ЩЕ БЕРАТ ,КАТО ВИДЯТ КАКВО ГИ ЧАКА. И КОЙ ГИ УПРАВЛЯВАЛ.КОЛОНИЗАТОРСКА БЕДНОСТ И ДЖЕНДЪРСКА НЕПРИМИРРИМОСТ.
26
2
 
28
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 6 години
Тия двамата убавци за какви газови проекти говорят изобщо. Проект за прави за нещо налично. Както ние, така и Западна Европа нямаме газови находища, но си правим проекти, т. е. проветрение на устата. Газови проекти могат да се правят с Русия, но те не са в нашата геополитическа сфера. Много е лошо когато бизнес и политика се смесват. Но те суджуците са си такива.