БСП пак на нож: Кой вкара комунизма в учебника?

Червените питат кой е вдъхновителят на новата програма
111
БСП пак на нож: Кой вкара комунизма в учебника?
Снимка: архив "Булфото"

БСП отново скочи срещу новата учебна програма по история за десети клас и поиска от просветното министерство да даде публичност на първоначалните предложенията за съдържанието на учебниците.

Според соцдепутата Ирена Анастасова авторитетни учени историци са се противопоставили на новата програма.

"Искаме отговор на въпроса кои са вдъхновителите на учебната програма", настоя тя.

Още по темата

Анастасова твърди, че първоначалните предложения при общественото обсъждане на новите учебници са били съвсем различни от одобрения краен вариант.

Идеята е била в десети клас да се въведат четири нови понятия, в крайна сметка се е оказало, че са десет, като сред тях са комунизъм и терор.

Просветният министър Красимир Вълчев пък вече отговори на критиките на социалистите и отсече, че утвърдените учебни програми по история за 10 клас няма да бъдат отменени, защото това би означавало в началото на учебната 2019-2020 година да няма учебници по предмета.

Според него програмата е балансирана, съдържа факти, а не оценки и това било потвърдено от авторитетни представители на научната общност.

 


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
2
 
! Отговори
второкласник преди 6 месеца
До Първокласник
- Тате, а ти защо си останал жив и не са те дали на прасетата комунистите?

щото станах член на БКП
88
6
 
1
 
! Отговори
ДОНЕВ преди 1 година
До Анонимен 87 : ИМА И ОЦЕЛЕЛИ ХОРА , НА КОИТО КОЖИТЕ СА ДРАНИ ВЪВ ФАШИСТКИТЕ ЖАНДАРМЕРИЙСКИ УПРАВЛЕНИЯ. СЛЕД ТОВА ОТИВАТ ДОБРОВОЛЦИ НА ФРОНТА И ОСТАВАТ БЕЗ КРАКА ,РЪЦЕ ,НО СЕ ЗАВРЪЩАТ ПОБЕДИТЕЛИ НАД КАФЯВАТА *** -ХИТЛЕРОФАШИЗМА . ЯСНО ЛИ ТИ Е ,ГОСПОДИН "ДЕМОКРАТ"-ЛИКВИДАТОР НА БЪЛГАРИЯ ? ПОРАДИ ТОВА ,ТЕХНИТЕ НАСЛЕДНИЦИ НИКАК , АМА НИКАК НЕ СЕ СРАМУВАТ ОТ ДЯДОВЦИТЕ И БАЩИТЕ СИ ,КОИТО ПОСТРОИХА СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРИЯ СЛЕД 1944 Г. , А ДЕСНИТЕ ЛИКВИДАТОРИ Я ОПОСТУ
87
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие се радвайте за това,черпете го и ръка му целувайте на тоз чиляк- той реклама безплатна ви прави,вие му се сърдите!
86
2
 
5
 
! Отговори
Бае ви Прое преди 1 година
Що ги е еня тие изглупели социалисти за комунизма-присвоизма: това е някаква друга партия,що са се загнали за нея?
85
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разклоненията на фараоновото семе-днк. БКП! БСП, ГЕРБ, ДСП, и всички останали партийки от втори и трети разряд.
84
2
 
5
 
! Отговори
ognyanz преди 1 година
До 89: Това, че БСП е декларирала, че няма нищо общо с БКП сам ли си го измисли, или го преписа от някой друг трол? БСП има над 100 годишна история, която е коментирана много пъти. Само БЗНС е партия с толкова дълга история, но едва ли някой може да каже сега колко БЗНС-та има. Чети, за да не се и'злагаш.
83
0
 
0
 
! Отговори
До първокласник преди 1 година
Това да пълни глупости. Нищо подобно не се учи в първи клас. А подобен въпрос едва ли средно-грамотен първокласник би задал. По-скоро някой *** ***.
82
0
 
9
 
! Отговори
Пръц преди 1 година
Нали от БСП всячески ни убеждаваха, че нямали нищо общо с БКП - ето Ви на нагледно, че изобщо не е така! Долни демагози!
81
1
 
0
 
! Отговори
Neznam ima li hora преди 1 година
Neznam za6to amerkancite ne si mahat zvezdite ot znameto i da slogat SH ili konski opa6ki.
Krust li shte slagate?
80
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бсп колкото и да се опитват да прикрият престъпленията на бащите и дядовците си, има хора, които са оцелели след Белене и разкават...
79
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Диктат

абсолютно си прав, за съжаление добре ни промиват главите
78
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ано Да, затова цар Борис когато умира цялата страна потъва в скръб и реват хората „на кой ни оставяш царю“ защото монархо фашиста много го мразят. Такъв брой комунисти по това време в България изобщо не е имало. Как да ги убият? И как да се отнася правителството на една конституционна монархия към терористи, превратаджии, съветски шпиони в навечерието на една тотална война? Как след цялата борба за национално обединение, дето дедите ни си остсвиха костите, да предадат България на безродницит
77
1
 
12
 
! Отговори
Диктат преди 1 година
От Борислав Скочев
Концлагерът БЕЛЕНЕ
1949-1987
Островът който уби свободният човек.

Отглежда ме си 5-поколение убийци и искаме пак да ги върнем на власт.
76
0
 
1
 
! Отговори
SILANCE преди 1 година
До пенко, Какви лакардии само си написал. Каква хармония те е подгонила,БЕ? Прочети за потребностите и възможностите и русни телевизора или излез на улицата. 87854
75
1
 
1
 
! Отговори
SILANCE преди 1 година
До Анонимен
№ 8,ИСТИНСКИЯТ КОМУНИЗЪМ ТИ Е В ЖИВОТЕЦА ВСЕКИ ДЕН - ДУ.ПЕТАТИТЕ ВЗЕМАТ СПОРЕД ПОТРЕБНОСТИТЕ СИ,А РАБОТЯТ СПОРЕД ВЪЗМОЖНОСТИТЕ СИ. И НЕ САМО ТЕ,ДРУГА.РИНО!
74
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нека да знаят децата, че никога на комунист вяра да нямат, никога повече да не допускат в управлението на окрадената ни държава комуно-социалисти!
73
0
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Другари,и на вас ще ви се отмери.
72
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека научат за "комунистическия" терор така както си беше! И за корекомите и конслагерите! Нека се гордеят от нашето "велико" историческо минало и диктатурата на простака от която всеки българин до днес се пече във собствения си 'сос' от която и каста да е той!
71
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде стига сте пълнили главите на децата с идеологии! Искате да станат като вас объркани и разделени ли? Дайте им знания, а всеки като порасне достатъчно сам да преценява.Личи Ви, че яко ви е набиван комунизъм в простите картуни! Така безпросветни ще си отидете от този свят!
70
9
 
3
 
! Отговори
Първокласник преди 1 година
- Тате, а ти защо си останал жив и не са те дали на прасетата комунистите?!!!!!!