БСП пак на нож: Кой вкара комунизма в учебника?

Червените питат кой е вдъхновителят на новата програма
111
БСП пак на нож: Кой вкара комунизма в учебника?
Снимка: архив "Булфото"

БСП отново скочи срещу новата учебна програма по история за десети клас и поиска от просветното министерство да даде публичност на първоначалните предложенията за съдържанието на учебниците.

Според соцдепутата Ирена Анастасова авторитетни учени историци са се противопоставили на новата програма.

"Искаме отговор на въпроса кои са вдъхновителите на учебната програма", настоя тя.

Още по темата

Анастасова твърди, че първоначалните предложения при общественото обсъждане на новите учебници са били съвсем различни от одобрения краен вариант.

Идеята е била в десети клас да се въведат четири нови понятия, в крайна сметка се е оказало, че са десет, като сред тях са комунизъм и терор.

Просветният министър Красимир Вълчев пък вече отговори на критиките на социалистите и отсече, че утвърдените учебни програми по история за 10 клас няма да бъдат отменени, защото това би означавало в началото на учебната 2019-2020 година да няма учебници по предмета.

Според него програмата е балансирана, съдържа факти, а не оценки и това било потвърдено от авторитетни представители на научната общност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
колкото ме дразнят тъпегьозите от герб, дваж по ме дразнят кресливите *** от бсп.... деца на българоубийци, плачат че искаме децата ни да знаят за тях!
64
5
 
15
 
! Отговори
A защо преди 6 години
да не се учи? За да не се излагате? Всичко трябва да учат децата, да видят несправедливата тоталитарна система на социализма- комунизма, всичко, което виждаме сега в Северна Корея и Русия : изселване, изчезване, ако не си с БКП/- няма следване, работа и за рода ти.. затварят е в лагери, изчезваш..НЕЧОВЕШКИ условия. Принуден си да живееш фалшив живот; МОЛЧАТ, НЕ РАЗСУЖДАТ
63
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 28Холандия и Франция са били нападнати и окупирани от друга държава - нацистка Германия. Осъдените са за сътрудничество с окупаторите, против собствената им държава. В България окупацията става през 1944 - от Съветския Съюз. Комунистите в България сътрудничат на окупаторите.
62
3
 
17
 
! Отговори
Пионерче преди 6 години
Другарката Корнелия е на моите години и би трябвало да помни, че комунизма го вкарваха в училищата още от първи клас. В първи клас ни правеха чавдарчета, после в трети пионерчета и накрая комсомолци.Да им е познато това?"Аз, димитровският пионер, тържествено обещавам пред другарите си и своя героичен народ да се боря всеотдайно за делото на Българската комунистическа партия, за победата на комунизма. ..."
61
11
 
7
 
! Отговори
Вижда се преди 6 години
Учебника е писан от хора с фашистки наклонности зависими от чужди държави!
60
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
утвърдените учебни програми по история за 10 клас няма да бъдат отменени, защото това би означавало в началото на учебната 2019-2020 година да няма учебници по предмета.---до 2019 няма да има и живи другари, че да се жалват бе :)
59
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
комунизма трябва да се изучава задалжително от 1ви клас и трябва да се показват и най - гадните неща от него на най - малките за да не се случва повече такъв геноцид в България , а и по света
58
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунизма в България със закон е поствен редом с фашизма. За какво плачат ***?
57
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ОлегБе ти нищо не знаеш.Сега американците щели да съсипят Куба :-) Аз така знам пък от мои приятели, които обикалят света, ама така и не ходят в Русия.
56
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунизма умира другари и вие умирате с него.Повсеместните ви напъни да саботирате България са без съмнение предсмъртни.Две години, две години издържим ли на войната, която сте започнали срещу Отечеството, то вие сте загубени во век и веков!
55
4
 
8
 
! Отговори
до 54 преди 6 години
Като ще говориш за стандарта на живот '85 и сега поне си направи труда да прочетеш всичко.Тогава в тази статистика са влизали около 80 страни, а сега са 190. Индекса на човешкото развитие (както му е правилното име) тогава е бил 0.695, а сега е 0.794 от максимални 1.Прави и сам изводите къде сме сега и къде сме били преди според индекса който даваш.
54
3
 
3
 
! Отговори
Jele преди 6 години
Comunisticheskite christianski teroristi na molitvi li sa i neska...?
53
5
 
9
 
! Отговори
Георги преди 6 години
Кой вкава комунистите в парламента?
52
8
 
14
 
! Отговори
До 54 преди 6 години
Не бъркай 89та със 69та. На какво 27 място по стандарт на живот си бил в режима на тока и жестокият дефицит на всичко.С дължината на опашките ли мериш стандарта или на залостените граници.Защо бай Тошо каза ,,Социализъма е едно недоносче,недоразвито общество" Пусни си и го гледай и слушай,виж отчетите за икономиката през 80те.Спряха ни заемите във валута защото нищо свястно и ПЕЧЕЛИВШО не произвеждахме за да можем да ги връщаме.Работеше се на загуба и за това само рухна.Виж речта на П.Младенов
51
3
 
4
 
! Отговори
Олег преди 6 години
До Анонимен 56А ЧК в зората на СССР при Ленин как ги произнесе смъртните присъди?
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кои ли тъпче закона за авторското право а
49
1
 
6
 
! Отговори
Олег преди 6 години
До АнонименВисоката смъртност не е от лекуването, а от ходенето на рaбота при капиталисти комунисти.Не са вълшебници бълагрските лекари, още повече, че те са същите , които хвалиш + 30 години трудов стаж.
48
5
 
7
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
До АнонименИма живи свидетели, все още, че партизанските глави са ***, на тези партизани, които при измъкване от блокада са припадали от изтощение и за да не попаднат живи в ръцете на полицията, специален човек в отряда с топорче ги е обезглавявал, за да не се чуе изстрелът и за пестене на патрони.
47
1
 
8
 
! Отговори
интересни неща преди 6 години
Много неща не се изучават умишлено в Училищата примерно за Християнизирането при Борис I може да се прочете в Уикипедия не само това , как Роми по наши земи приемат българските имена и по късно по Османско турски-арабските имена , ето това е интересно
46
3
 
5
 
! Отговори
Сталин преди 6 години
Питате кой вкара в учебниците за 10 клас ще ви отговоря малкото избити от Народния съдсамо 2700 престъпници .Ако бяха избили 60000 както в Франция тогава нямаше да питат кой.