БСП с поправка: Биеш пак жена, баща, сестра – зад решетките!

Идеята - побоят над родата да е престъпление от общ характер
144
БСП с поправка: Биеш пак жена, баща, сестра – зад решетките!
Снимка: архив "Булфото"

Затвор от една до пет години за съпруг, брат, сестра, баща, майка, които посегнат на роднина за втори път. Това предложение в Наказателния кодекс внесе левицата, като обяснението на червената шефка Корнелия Нинова е, че по този начин в родното законодателство се отразяват текстовете на Истанбулската конвенция.

Искането на БСП е насилието над роднините да не е престъпление от частен характер, а от общ. По този начин вече държавното обвинение ще преследва насилниците, а не както е в момента да се налага пострадалият да подава жалба в районният съд.

Още по темата

Според действащите разпоредби, ако потърпевшият не подаде тъжба или пък я оттегли в последствие, престъплението не се преследва и остава ненаказано.

Така че социалистите искат насилието над член от семейството да стане престъпление от общ характер. Ако поправките в НК бъдат приети, отново ще е нужна тъжба, подадена от пострадалия, но вече не до съда, а до прокуратурата и потърпевшият няма да може да я оттегли.

Освен това задължително ще бъде водено разследване.

Така по-лесно ще бъде издадена и заповед за защита от домашното насилие, мотивират се соцдепутатите.

Левицата се обяви против ратифицирането на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие заради опасени, че с някои от текстовете й се отварят вратички за признаването на т. нар. "трети пол".

Червените обаче отсякоха, че са категорично против всякаква форма на насилие и заради това се решиха да предприемат стъпки за законодателни промени.

В сряда внесоха и подписи с искането да бъде насрочен референдум за ратифицирането на Истанбулската конвенция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
2
 
4
 
! Отговори
До 74 преди 6 години
Само да попитам,а политиците ни, и особено скачащите от една партия в друга през годините, те от какъв социален пол са? Нали уж и те са биологични установени, а социалният им статут е периодически неопределен, тъй като във времето се преминава от единия до другия край на скалата и обратно.
75
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво,Корнелия!И внимавай със Суджук паша.Не му имай никакво доверие.В момента се опитва да печели време и ще се опита да купува депутати и хора от рзлични други среди,които да се опитат да промият мозъците на хората и да ги приспят по тоя казус.Най-вече журналистите по"независимите"телевизии.Не го чакай.Или да приеме референдума,или да внася конвенцията за гласуване веднага.Така да се каже докато манджата е още топла.Инак ще го направи когато никой не очаква,примерно през летните отпуски.
74
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поправка: Биеш депутат, съдия, прокурор - орден "Стара планина".
73
5
 
8
 
! Отговори
Нов преди 6 години
Тия вече почват да досаждат. Скъсаха се да правят предложения и да искат. Е не разбрахте ли че няма. И предложенията ви никому не са нужни
72
1
 
5
 
! Отговори
66-ти преди 6 години
Не се опитвай да объркваш хората с избора на социален пол. АЗ съм биологичен мъж и социално мъж, жена ми е биологична жена и социално жена. Хомото е биологичен мъж със социален статут мъж и биологичен мъж със социален статут жена. За твое сведение, не само *** са запознати с прилагането на т.н. "Прозорец на Овертон" за дълговременно постигане на невъзможни към момента неща. Коректното название на т.н. социален (***) пол е лесбийство или ***.
71
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко има по един дядо за всяка ситуация. Един убит от "фашистите" и един убит от комунистите. И според ситуацията изтъква единия или другия.Със сигурност ще се намери някой дядо гей или такъв,който си е сменил пола.
70
9
 
16
 
! Отговори
88 преди 6 години
До ГерберБат ти бойко тепърва ще страда. Гербавите не могат да си намерят място, след като се разбраха в какъв капан се вкараха. Нямат полезен ход. Ако по някакъв начин прокарат ратификацията на конвенцията, това ще им бъде последното взето решение. Каза им го и проф. Константинов, а той доста добре познава нагласите на избори. Власт повече няма да видят. Ако се отиде на референдум - също ще бъдат разбити. Ако се забатачи работа, ще получат големи шамари от бащицата от Брюксел.
69
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И полови и безполови,вмесо да се джафкате,по-добре си пуснете Моцарт.Със сигурност успокоява.
68
0
 
11
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Сега целият капацитет на полицията ще бъде впрегнат да разнищва побоища и родствени отношения в ромските махали. Па тоа бил получичо на братовчеда на третата жена на пострадалия....
67
3
 
5
 
! Отговори
Православен патриот преди 6 години
Предлагам да вземем руските закони. Миналата година, домашното насилие бе променено от престъпение в административно нарушение.За първото се лежи в затвора. За второто се плаща глоба.
66
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нинова от кой пол е?Станишев от кой пол е?Вигенин от кой пол е?
65
2
 
11
 
! Отговори
88 преди 6 години
Американският (забележете не е руснак, убили са го още 2003 г., т.е. не е и путинист) психолог Джоузеф Оверон описва технологията за вкарване на абсолютно чужди за идеологията на дадено общество теми в законодателството. На това сме подложени сега. Моля, напишете в търсачката "Прозорецът на Оверон" и ще видите едно към едно сегашната ситуация у нас. Това, което сега се опитват да ни наложат, не трябва да се допуска на никаква цена.
64
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
милиони левове субсидии, милиони левове бюджет за НС, и накрая пак публично демострирате своята фрапираща некомпетентност, поне малко се засрамете и спрете да се излагате бе, като незнаете нещо, по-дбре замълчете,отколкото да говорите небивалици
63
2
 
0
 
! Отговори
Питащ преди 6 години
е И?
62
1
 
20
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Само мъжете май ще останат незащитени най накрая.....от психотормоза...
61
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ИстуканАз пък съм расист и не искам никакви араПи и *** в моята държава!!! И никакво гей образование за децата!!Нека приемат конвенция в която ясно да пише, че е СРЕЩУ насилието над жени.А не да ни пробутват някакви гей ценности скрити под борба срещу насилието.. Българските турци са цевилизовани но и при тях жената е по-малко човек от мъжа
60
8
 
6
 
! Отговори
Истукан преди 6 години
Вие от БСП ли? Управлявате с ДПС, а те са турци и при тях агресията спрямо жени е големя, ако говорим за Турция. За арабите е нормално изнасилването на жена. Не съм расист, но си казвам мнението. ДПС са агресивна партия и може да се очаква всичко от тях.
59
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нинова ще се окаже по-десен и по-консервативен политик от гербаджиите. Забележете, БСП е против конвенцията, а ГЕРБ са За.Това ми говори че вече няма сини и червени.Има консерватори и либерали!!!! Тези които са за семейните християнски ценности са консерваторите.Тези които са за свободията, гей прайдовете, мултикултурализма, приема на бежанци, са либералите.Света е разделев идеологически на либерали и консерватори
58
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 60Моля те престани да демонстрираш публично своето невежество " woman gedner":)))поне малко положете усилия за своето развитие преди да пишете, е тъй мъничко, а двама мале джендери независимо дали гейове или не, си остава мале джендери понимаеш? Това че в някой страни се позволява на двама мале джендери да сключат брак с нищо не засяга конвенцията, в нея говорим за фамале джендерите демек жените в родата и насилието върху тях от мале джедерите демек мъжете в родата, кое не ти е ясно ???????
57
16
 
8
 
! Отговори
ясно е преди 6 години
На всеки стана ясно и най-вече в Европа, че българите сме ограничени и елементарни: 1. Протестираме срещу нещо, което не сме чели. 2. Не само не сме чели, но дори и не можем да си го преведем, защото няма превод на български 3. Водим се по акъла на агенти на ДС- Каракачанов и комунистите -те ако бяха толкова умни, сега нямаше да имаме доходи най-ниски в ЕС. 4. ГЕРБ са родени с простотия и дори когато са прави не могат да убедят никого поради интелектуалната си безпомощност-особено на лидера им.