БСП с поправка: Биеш пак жена, баща, сестра – зад решетките!

Идеята - побоят над родата да е престъпление от общ характер
144
БСП с поправка: Биеш пак жена, баща, сестра – зад решетките!
Снимка: архив "Булфото"

Затвор от една до пет години за съпруг, брат, сестра, баща, майка, които посегнат на роднина за втори път. Това предложение в Наказателния кодекс внесе левицата, като обяснението на червената шефка Корнелия Нинова е, че по този начин в родното законодателство се отразяват текстовете на Истанбулската конвенция.

Искането на БСП е насилието над роднините да не е престъпление от частен характер, а от общ. По този начин вече държавното обвинение ще преследва насилниците, а не както е в момента да се налага пострадалият да подава жалба в районният съд.

Още по темата

Според действащите разпоредби, ако потърпевшият не подаде тъжба или пък я оттегли в последствие, престъплението не се преследва и остава ненаказано.

Така че социалистите искат насилието над член от семейството да стане престъпление от общ характер. Ако поправките в НК бъдат приети, отново ще е нужна тъжба, подадена от пострадалия, но вече не до съда, а до прокуратурата и потърпевшият няма да може да я оттегли.

Освен това задължително ще бъде водено разследване.

Така по-лесно ще бъде издадена и заповед за защита от домашното насилие, мотивират се соцдепутатите.

Левицата се обяви против ратифицирането на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие заради опасени, че с някои от текстовете й се отварят вратички за признаването на т. нар. "трети пол".

Червените обаче отсякоха, че са категорично против всякаква форма на насилие и заради това се решиха да предприемат стъпки за законодателни промени.

В сряда внесоха и подписи с искането да бъде насрочен референдум за ратифицирането на Истанбулската конвенция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До 114 "ХА-Ха и т.н.": Нещо си се объркал, Кой управлява в момента, не е ли бат' ти Бойко?А колкото до домашното насилие: Някой да е чул Бойко да е казал нещо за това, преди да му спуснат конвенцията и тихомълком да я подпишат? А беще и главен секретар на МВР. Изобщо дума не казваше за битовата престъпност, не му беше проблем. Само чакаше някой от запад да дойде и да го потупа по рамото, и тогава беше на седмото небе от радост.Проблема му сега е как да уреди подписването в НС (с ДПС и Марешки)
115
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А като бият възрастни хора и ги ограбват по селата ,това какво е!
114
0
 
3
 
! Отговори
М, да ... преди 6 години
Междувпрочем, нямам доверие в българското правораздаване!
113
0
 
5
 
! Отговори
М, да ... преди 6 години
Нинова това добре, *** *** Ц.Цачева си иска Конвенцията, а тя (Конвенцията) въобще не защитава никого от нищо а търси с гръмкото и вазелиново\хлъзгаво заглавие поредните бунаци !
112
0
 
5
 
! Отговори
правосъдие? Да,да... преди 6 години
Бях свидетел на дело за домашно насилие. Съдята беше безочлив към потърпевшия, дори объркваше свидетелите, докато към изпълнителя на деянието бе толкова внимателен, че направо щях да се изповръщам в залата от погнуса.
111
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Признавам ги тея от глупост на глупост скачат, Не мисля обаче че са толкова глупави на колко се правят.По скоро търсят начин да бъдат деструктивни.Иначе предложението е такова по добре е да не си заключвайте вратите на домовете, защото по този начин ще разберем кои са крадците и ще можем да ги накажем.Затова отхвърляме предложението да може хората да си заключват вратите.
110
7
 
2
 
! Отговори
ХА,ХА,ХААА...РЕЗИЛ ! преди 6 години
ПАРТИЯТА БКП/БСП.....ИСКА ДА СЕ БИЕМЕ , ИЗБИВАМЕ И ....ДА СЕ ЗАТРИВАМЕ САМИ!!!ТОВА Е ПОЛИТИКАТА ИМ...."РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ"!!!!!!САМО И САМО ...ДА СА НА ВЛАСТ!!!
109
2
 
1
 
! Отговори
БЕЗ ПРИВИЛЕГИИ . . . преди 6 години
Щом стоят така нещата , трябва да се промени семейния кодекс и да се въведе възможността родители , деца и роднини да се отричат един от друг !!! По законов път ! Никакви права за съда да изнудва законно хората до безкрай . Когато взаимоотношенията станат съдебни хората трябва да имат право да се отричат един от друг ! Не само децата ! Не само жените ! А мъжете , бащите , синовете . . . Нека с това отричане се преустановят роднинствата и плащанията на издръжки ! Не може да лъжеш в съда за издръж
108
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"...до пет години за съпруг, брат, сестра, баща, майка, които посегнат на роднина за втори път..."Значи другарите дават нишан: бие се до смърт, за да не става нужда да се посяга втори път!
107
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А като биеш полицаи с колове, - похвала и 1000лева социални за следващото извънбрачно (пето) дете!
106
5
 
2
 
! Отговори
Сельо от с.Уйно преди 6 години
НЕ ИСКАВМ "ИСТАМБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ"!!!ИСКАМ ДА СЕ БИЕМ ЖЕНАТА И ДЕЦАТА РЕДОВНО И СПОКОЙНО , КАТО ИСТИНСКИ МЪЖ У ДОМА , КАКТО Е У РУСИЯ!!!ЩОТО ИНАЧЕ ---КОЙ ШЕ МИ ПОВЕРВА ЧЕ СЪМ МЪЖ НА ЖЕНА СИ...??!
105
1
 
3
 
! Отговори
лили преди 6 години
Крайно време беше! Не да чета коментари от рода на това,че мъжете щели да избягат в чужбина......))),и в чужбина няма спасение,там тези закони са от време оно и се спазват стриктно.
104
5
 
6
 
! Отговори
помнещ преди 6 години
Гледам ги тия хубавци на снимката, гледам, гледам и не вярвам на ушите си. Едната бясна ку.ка в мено пауза, двамата бавноразвиващи се ненормални младоци, алчната снайперистка са ми ясни те са за психиатрията само не мога да разбера Вигенин какво прави там. Това комунистическата партийна дисциплина им държи влага още от времето на Сталин. А и много съм разтревожен за отрочето на ***. Предлагам да направим всенародна петиция до американския президент да върне детето на тайно обичащата Русия.
103
0
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
За .... важи ли този .....закон,или те могат да млатят българите на воля?
102
0
 
3
 
! Отговори
plefnelief преди 6 години
мен синопмейтката ме пляскаако може да се добави и текста за бой над мъже
101
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Корнелке, ще играеме ли на '50 нюанса сиво' с тебе или да?
100
6
 
6
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Само за стари ергени ,ловния сезон да се счита за открит.Благодаря *** другарке!
99
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поправка от мен: Бой, секс и психотормоз по Нинова до дупка, докато не се влюби в мен до полуда и не подпише декларация че и харесва, че иска редовно да го правим и всичко е по взаимно съгласие. А да видим ся!
98
3
 
13
 
! Отговори
до Анонимен преди 6 години
значи може да се бие мъж .... и това не е дискриминация според джендърите от БСП-----------Или не сте прочел статията, или IQ Ви е доста ниско, за да асимилирате прочетеното.В статията се казва и изброява: " до пет години за съпруг, брат, сестра, баща, майка, които посегнат на роднина за втори път."Тоест, законопроекта важи За Всеки от членовете на семейството, който употреби насилие срещу друг член от семейството, включително например съпругата срещу съпруг инвалид!
97
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
значи може да се бие мъж .... и това не е дискриминация според джендърите от БСП