Цветанов: Никой не ни притиска за конвенцията!

Според шефа на ПГ на ГЕРБ от БСП се заиграват политически
205
Цветанов: Никой не ни притиска за конвенцията!
Снимка: архив, БулФото

Шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че никой не ни притиска за приемането на Истанбулската конвенция, но това е ангажимент на всички държави-членки, които са я подписали.

Още по темата
"Всички държави членки я подписват и започва ратификацията в съответните парламенти. В момента в 18 държави Истанбулската конвенция е приета, в другите процесът все още продължава", изтъкна Цветанов пред bTV.

По думите му държави, които са много по-консервативни и са извън ЕС – Турция, Сърбия, Албания, Грузия, са приели Истанбулската конвенция и там няма такъв проблем.

Цветанов смята, че от БСП търсят политическо противопоставяне с документа.

"Когато говорим за Истанбулската конвенция, когато се заиграваме със страховете на хората, замисляме ли се какво причиняваме на всички тези 1 милион жени в България, които са подложени на домашно насилие", попита той. Според него сме длъжни на първо място "като родители и хора" да подкрепим подобни мерки.

"Когато се гласува в ЕП, европейските депутати от БСП, ГЕРБ и от ДПС гласуват за Истанбулската конвенция", изтъкна Цветанов.

Според него президентът Румен Радев иска да се поддържа противопоставянето в българския парламент, "той да участва в допълнителното рушене на авторитета на българския парламент, за да може да се чувства по-консенсусен, по-значим и по-забележим".

"Основателна ли е критиката да отчетеш едногодишното си участие в президентската институция и да кажеш, че разбираш от медиите за това, че премиерът кани друг президент от друга държава. Завистта или обидата не е присъда на президентската институция. Президентът трябва да бъде обединител и да подкрепя и поощрява всяка външна международна активност на българското правителство и на българския парламент", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари