Владислав Горанов: Ако приемем еврото, цените няма да се повишат!

Даде пример с Балтийските държави, където оскъпяването е било под 1%
Обновена: 26 яну 2018 22:36 | 26 яну 2018 22:35, Венцислава Вельова
322
Владислав Горанов: Ако приемем еврото, цените няма да се повишат!
Снимка: кадър БНТ

"Заслужаваме да сме част от еврозоната, радвам се, че и това е преобладаващото мнение в българското общество", заяви министърът на финансите Владислав Горанов в студиото на "Панорама".

ЕВРО В БЪЛГАРИЯ - КОГА?

Той изрази надежда това да стане възможно по-бързо. 

"Стандартният отговор е - когато сме готови, но ние трябва да настояваме да ни допуснат или да дадат точни аргументи защо не е време за това", коментира Горанов пред БНТ и допълни, че е информирал европейските партньори, че е добре да влезем в чакалнята на еврозоната през първата половина на тази година, а след това има поне двугодишен период за цялостното приключване на процеса по приемането на еврото.

"Категорично съм сигурен, че цените няма да се повишат, това показва и предишният опит на други държави", каза финансовият министър. 

Той даде пример с Балтийските държави, където оскъпяването е било под 1%. 

"Ако цената е 1% инфлация, аз съм готов да отстоявам това", категоричен беше Горанов.

Според него в България отдавна търпим "негативите" от членството в еврозоната, без да ползваме позитивите и да сме част от една модерна и интегрирана Европа.

"Зависими сме най-вече от Европейската централна банка, процесът е отчасти политически, не сме чули рационален аргумент против това да сме част от това пространство", допълни още той.

ВОТЪТ НА НЕДОВЕРИЕ

"Нямаше как този вот да бъде успешен, първо - минало е твърде малко време от предишните избори, колегите от опозицията търсеха тема, която да засегне максимално авторитета на това управление, но не уцелиха добре, нямаха достатъчно аргументи. Темата за корупцията е тема за усещане в обществото. България е на 12-о място по този показател в ЕС. Това не е житейски факт, а само социологически", каза Горанов и допълни, че дебатът в НС е бил далеч от това, което се очаква. 

"Ако има данни за корупция, то те трябва да са в правораздавателните органи", коментира той.

"С 23% са нараснали приходите от акцизи между 2014 и 2017 г. Потенциалните рискове в системата на митниците не са реализирани, анализите на системата, изложени от страна на ДАНС, показват, че има слабости в системата", заяви още той. 

ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ

Според Горанов темата е обсъдена много набързо, без съществени дебати. 

"Искахме да покажем, че сме част от съвременните европейски ценности, без да сме разказали на обществото. В Истанбулската конвенция няма нищо друго, освен темата за борбата с насилието над жени и деца. Дали ще я подкрепим е въпрос на цивилизован избор. Нужно беше да си дадем повече време, за да разкажем правилната история. В нея има 50-60 текста, всеки български гражданин ще разбере за какво става дума, ако я прочете. Ако не я приемем, ще останем от другата страна на Босфора", каза в заключение Владислав Горанов.


322
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
273
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Министърът да вдигне цената на винетките, какви с тия 100 лв. за винетка на лека кола.Като стане в евро 100 евра. Народа има пари да плаща и за винетките и за еврото.
272
0
 
7
 
! Отговори
Явор маринов преди 1 година
Нямам нищо против,но ако се плаща както във европа по 10-15 евро на час,15-години вече и работа там.
271
1
 
16
 
! Отговори
болест на 1-о минист преди 1 година
това ЕГН е болно от болестта мозъчно нишесте със свински пъжки и конски лиги са чесън
270
2
 
6
 
! Отговори
Евро-Гендърен лев преди 1 година
аре чшъъ бе Гуреляндеф, за кво ни е еврото когато нито ще дигне още по-малко ще свали цените? Защо бе?

Да не би некоятвоя шорканайка или неин баджанак да се е регистрирал работилничка за печатане на българските гендерни евра бе майна? и са искаш да гепиш келепира като печатен работник.

заминавай при Плювналумпенилуев и Сладкото Труфутковски и се триединствайте по гендерен белег и мозъчни молекулем, майна!
269
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Господин Горанов кажете го направо - Ако приемем еврето направо свет ще ви се завие така че няма да има земно притегляне за всички ви!
268
1
 
12
 
! Отговори
Смешник преди 1 година
Минаваме с евро ако минималното стане скромните 5€ на час . Горанка как мислиш
267
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като приемем еврото ...
Ща ми се дигне онуй.
266
5
 
10
 
! Отговори
Пророкът Гочо преди 1 година
Темерутке, да ти светна, щом не знаеш. Токът от централите до едрите потребители пристига само и единствено през Мрежи Високо Напрежение, които са държавни или през трите ЕРП-та. Трето стъпало физически не съществува.
Но съществува документално - т.нар. търговци на ел. енергия, които купуват тока от съответното дружество и го продават на предприятието без да притежават и сантиметър жица.
Бизнесът няма да подаде жалби в цацаратурата, защото най-вероятно ще се окаже, че търговецът е неграмотен ром
265
3
 
14
 
! Отговори
264 преди 1 година
До 266
Мислиш ли, че като мизерстващите от 2 милиона станат 4 нещата ще се променят и бг работодателите ще станат цивилозовани?! Спред мен безхабериоето ще продължи с разликата, че миерията ще е жестока, особенно за пенсионерите с минимална пенсия 200 лева. Когато бг работодателя се цивилизова и заплатите и пенсиите станат нормални, тогава могат да говорят за приемане на евото.
264
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Към 264 проблемът е в ниските заплати и безхаберието на държавата, това че бг работодатели и за тях заплата е най-малкият разход, за разлика от цивилизованият свят, където това е най-големият разход. От Евро то извън доходите и покачването на цените има позитиви. Да видим тогава как банките ще имат такса 30 Е превод, като от Германия дори няма такса.
263
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Население на Литва - 3 300 000 д. на Латвия - 1 900 000 д. на Естония - 1300 000 д.
262
0
 
19
 
! Отговори
безочлива лъжа преди 1 година
Заплата 500 лв. няма да стане 500 евро, а 250. В същото време, дори официално по новините го казаха, 90 стотинки ще станат 1 евро, кафе 60 стотинки ще стане 1 евро. Сега си направете сметка колко кафета ще купите с 500 евро, и колко с 250 евро, и колко ще обеднеем.
261
1
 
15
 
! Отговори
Влади преди 1 година
Верно, вече съм милионер, но това спря да ме кефи. Искам да стана милиардер, а за това е нужно да влезем в Шенген и вашите пари да дойдат в моя джоб. Как ли? Има начини, като ви обърна влоговете по 5 лв. за евро и готово!
260
3
 
22
 
! Отговори
Митко преди 1 година
Горанка, за вас е по добре наистина. Крадените ви пари са в евро в чужди банки. Но тези лъжи, че няма да има обедняване, ги кажи на някой грък, италианец, или испанец. Да видим дали няма да получиш удар по кухата ти кратуна.
259
2
 
20
 
! Отговори
М, да ... преди 1 година
Горанов само за една минист. заплата нали нямаше да работи?
Горанов, Колко ти обещаха?
258
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГербБанк
257
3
 
37
 
! Отговори
qwer преди 1 година
Пак ще повторя тук за да се знае най-вече от стадото червено-герберско,че този изпечен на'глец и крадец Горанов преди 2.5 г.открадна за секунди 1.5.млн. € от държавата България само с едно докосване до клавиатурата на компютъра за да ги вложи в изграждащият си тогава палат в красива софийска местност ! Мр'ъсникът Горанов е назначен от червеният пожарникар Борисов защото е измамник с доказани грабителски качества, които естествено притежават всички български политици клонирани от БКП !
256
3
 
30
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 1 година
Владисваве, ами ако се повишат, ще ли имаш смелостта да се гръмнеш ?
Или ще си някъде между Ню Йорк и Лос Анджелис и ще ми показваш среден пръст?
255
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя лъже повече от Симеон Дянков, като всички крадливи и лъжливи гербери!!!
254
4
 
29
 
! Отговори
1234 преди 1 година
Нагъл лъжец!
Каквато е всъщност и цялата хунта на гробарите.