Владислав Горанов: Ако приемем еврото, цените няма да се повишат!

Даде пример с Балтийските държави, където оскъпяването е било под 1%
Обновена: 26 яну 2018 22:36 | 26 яну 2018 22:35,
322
Владислав Горанов: Ако приемем еврото, цените няма да се повишат!
Снимка: кадър БНТ

"Заслужаваме да сме част от еврозоната, радвам се, че и това е преобладаващото мнение в българското общество", заяви министърът на финансите Владислав Горанов в студиото на "Панорама".

ЕВРО В БЪЛГАРИЯ - КОГА?

Той изрази надежда това да стане възможно по-бързо. 

"Стандартният отговор е - когато сме готови, но ние трябва да настояваме да ни допуснат или да дадат точни аргументи защо не е време за това", коментира Горанов пред БНТ и допълни, че е информирал европейските партньори, че е добре да влезем в чакалнята на еврозоната през първата половина на тази година, а след това има поне двугодишен период за цялостното приключване на процеса по приемането на еврото.

"Категорично съм сигурен, че цените няма да се повишат, това показва и предишният опит на други държави", каза финансовият министър. 

Той даде пример с Балтийските държави, където оскъпяването е било под 1%. 

"Ако цената е 1% инфлация, аз съм готов да отстоявам това", категоричен беше Горанов.

Според него в България отдавна търпим "негативите" от членството в еврозоната, без да ползваме позитивите и да сме част от една модерна и интегрирана Европа.

"Зависими сме най-вече от Европейската централна банка, процесът е отчасти политически, не сме чули рационален аргумент против това да сме част от това пространство", допълни още той.

ВОТЪТ НА НЕДОВЕРИЕ

"Нямаше как този вот да бъде успешен, първо - минало е твърде малко време от предишните избори, колегите от опозицията търсеха тема, която да засегне максимално авторитета на това управление, но не уцелиха добре, нямаха достатъчно аргументи. Темата за корупцията е тема за усещане в обществото. България е на 12-о място по този показател в ЕС. Това не е житейски факт, а само социологически", каза Горанов и допълни, че дебатът в НС е бил далеч от това, което се очаква. 

"Ако има данни за корупция, то те трябва да са в правораздавателните органи", коментира той.

"С 23% са нараснали приходите от акцизи между 2014 и 2017 г. Потенциалните рискове в системата на митниците не са реализирани, анализите на системата, изложени от страна на ДАНС, показват, че има слабости в системата", заяви още той. 

ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ

Според Горанов темата е обсъдена много набързо, без съществени дебати. 

"Искахме да покажем, че сме част от съвременните европейски ценности, без да сме разказали на обществото. В Истанбулската конвенция няма нищо друго, освен темата за борбата с насилието над жени и деца. Дали ще я подкрепим е въпрос на цивилизован избор. Нужно беше да си дадем повече време, за да разкажем правилната история. В нея има 50-60 текста, всеки български гражданин ще разбере за какво става дума, ако я прочете. Ако не я приемем, ще останем от другата страна на Босфора", каза в заключение Владислав Горанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


322
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
206
1
 
23
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Сега..., да предположим,че получавате 1,000лв заплата тоест 500?1 бурк. лютеница е 3лвв ? то ще струва... поне 2,50 но от 500?1кг сирене 6лв в ? 4-5и т.н. и т.н. , та, коя заплата ще свърши по-бързо - тази в Левове или тази в ?.Аз, лично много се съмнявам, че заплатата от 1,000лв ще се бъде преведена в 1,000?,най-вероятно 1,000лв в 500?, да не говорим за поредния национален грабеж на банковите спестявания на българина, който ще ни устроят!
205
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 162Кое ти е европейско? Дай пример!
204
1
 
13
 
! Отговори
Калдерон де ла Барка преди 6 години
Животът е сън.Илюзиите са хубаво нещо.Мислиш си,че вървиш в правилната посока и ...бум-в пропастта.
203
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма никакво значение какво казват няколко слабоумни човечета тук.Нищо не зависи от тях.България ще се развива в правилната посока.
202
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не вярвам! Това е моето мнение. Не го налагам на никого, само го изразявам. Който иска нека да вярва.
201
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хем е прав, хемне е прав Горанов : Цените няма да се променят в цифрово изражение - е почти, но ще се промени знака след цифрата от Лев ще стане Евро. А пенсиите, ГМО-то, застраховките
200
2
 
25
 
! Отговори
Тъй преди 6 години
И 26 милиарда заеми, и билетче от 70 ст. на 1,60. Поскъпване на парно, ток, вода ей така. Поскъпване на данъци самоосигуряващи се. Увеличаване на пенсионна възраст. Сива икономика. 450 частни болници. Липса на достъп до здравеопазване и качество на лекари в държавни. Отказ на повечето хора да внасят пари за пенсии, защото осъзнават, че няма да доживеят до 70. Некачествени храни, въздух, вода. Липса на контрол и пълно беззаконие.Реактори има, Белене няма. Ю. Поток няма - тръбите на склад.
199
3
 
18
 
! Отговори
М, да ... преди 6 години
Толкова ли е трудно на ГЕРберите да осъзнаят, че българите искат не да са модерни ГМОта, а де си останат последователи на мъдрата хилядолетна даказала се с времето традиция, м?
198
1
 
20
 
! Отговори
:)) преди 6 години
Ако не я приемем, ще останем от другата страна на Босфора----------------------Това не е ли заплаха? Насилие? Принуда? А ще минем ли Босфора реално? Горанов, я пак ?
197
7
 
2
 
! Отговори
.. преди 6 години
До АнонименНе те на година им дават по 10-15 млрд евро :Д ... И пак са по-добре НАПРЕД !!! ИСКАМЕ ЕВРО ПО ЗЛЕ НЯМА КАК ДА СТАНЕ :д :д
196
3
 
14
 
! Отговори
Д.Войников преди 6 години
"Криворазбраната циливилизация"-театрална постановка
195
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По бързо в еврозоната.Това е пътя към цивилизацията.
194
2
 
19
 
! Отговори
Гошето преди 6 години
Горанов, когато останалите нормални хора и данъкоплатци избягат от България или измрат съсипани от вас, как ще теглите още заеми за милиарди. Нямате наяждане, но всичко се плаща.
193
1
 
17
 
! Отговори
според мен преди 6 години
ако сегашната цена от един лев стане едно евро пак ще е добре,но мисля,че ще ни ударят с курса едва ли ще е 2:1 както сега,след като в германия е било 2:1 със силната марка,смятайте за мижавия лев,от там ще дойде секирата да не направят4-5 лв.за евро и тогава ще има да си мечтаем хляба за 1 лв.да е 1 евро
192
1
 
14
 
! Отговори
Содомигомор преди 6 години
И да изриташ ГЕРБ,ще сложат БРЕГ.Нищо не зависи от нас.Не можеш да се противопоставиш по никакъв начин.Ако падне метеорит или изригне голям вулкан-демек божия намеса,може и някои да се чукнат по тиквите.Ако оцелеят,естествено.
191
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Влади, че никой не ти вярва е ясно, но въпросът е ти дали си вярваш? До кога заблуди? Ако могат германците ще си върнат марката....
190
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Време е да изритаме ГЕРБ.
189
2
 
5
 
! Отговори
Стъкмистика преди 6 години
Делът на България в еврофондовете е 3%,което е несъразмерно за нашия БВП,който е 0.25% от този на ЕС.
188
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЕС е в/по НУЖДАПрав си.На гърците пак наскоро дадоха 7-8 млрд.заем.Общият им дълг е към 300 млрд.Някой трябва да плаща.Особено след брекзит.Нали сме "солидарни".И на пълните о-френи вече им светка за какво иде реч
187
1
 
24
 
! Отговори
ТОВА преди 6 години
Е ГНУСНА ЛЪЖА!