БСП: Оставка от Добрев, ГЕРБ: Конституцията не е погазена!

Управляващи и опозиция в спор след решението на КС
Обновена: 30 яну 2018 16:45 | 30 яну 2018 16:44,
25
БСП: Оставка от Добрев, ГЕРБ: Конституцията не е погазена!
Снимка: архив "Булфото"

БСП поиска депутатът от ГЕРБ Делян Добрев да подаде отново оставка и да бъде освободен от парламента. ГЕРБ пък защити решението си да не приема предишната и обяви за пресилени обвиненията, че не е спазена Конституцията.

Двете най-големи партии влязоха в задочен спор малко след решението на Конституционния съд да обяви за противоконституционно гласуването в парламента, с което не бе приета подадената от Добрев оставка през октомври.

Той я внесе в Народното събрание в разгара на скандала "Кумгейт", при който се появиха данни, че близки и роднини на депутата от ГЕРБ са назначени на ключови места в Хасково. Малко след като оставката му не бе приета, Добрев я оттегли.

Още по темата

Междувременно БСП сезираха Конституционния съд с въпроса нарушена ли е Конституцията с отказа на парламента да пусне депутата да си ходи.

Днес ГЕРБ не обяви в прав текст, че Добрев остава народен представител, въпреки решението на съда. Шефът на правната комисия Данаил Кирилов обаче защити решението на Народното събрание.

Той припомни подобен казус в 42-ия парламент, когато мнозинството не пусна депутата Иван Портних да излезе от парламента, за да поеме поста си на кмет на Варна, за какъвто бе избран. Тогава се наложиха три гласувания, за да може все пак Портних да стане градоначалник.

"В онзи казус имаше насилие над волята на депутата, за разлика от сегашния случай, при който нашият колега беше подал оставка на достойнството - заради политическия дебат и за да даде възможност да защити името си", обясни Кирилов.

Той допълни, че Добрев е защитил името си, колегите му от ГЕРБ са застанали зад него.

Самият Делян Добрев също застана пред медиите, но не за да коментира решението на КС, а за да попита основният си опонент от БСП, Елена Йончева, дали ще подаде оставка. Причината – липсата на отговор на поставени от него въпроси: Дали има участие в офшорка и дали съдружник в нея не е свързан с източването на КТБ.

По-рано БСП поиска ръководството на групата на ГЕРБ да поеме политическата отговорност след решението на КС.

"Решението на ПГ на ГЕРБ да не подкрепи оставката е същинското нарушение на основния закон на държавата", каза Валери Жаблянов, цитиран от БТА.

Според него управляващите са нарушили принципа на свободния мандат, гарантиран от Конституцията и затова изходът от тази ситуация е един - поемане на политическа отговорност от ръководството на ПГ и на морална от Добрев чрез подаване на оставка като народен представител.

"Нарушаването на конституцията от ПГ на ГЕРБ е умишлено, груба провокация срещу конституционния ред , плод на цялостната линия да не се съобразяват със законовите и подзаконовите нормативни актове, това е последователно поведение", бяха категорични от БСП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
3
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До 20: Ако беше това, което не е, можехме само да гадаем какво щеше да стане. Въпроса е, какво трябва да следва от това, което имаме в момента.Едно е ясно: Ако някой депутат подаде оставка, вече няма да се решат да му я гласуват, а направо ще си ходи. И това го дължим на питането на БСП до конституционния съд. Театри като оставката на Делянчо, па сетне "не можем без теб" и сетне "оттеглям я" няма как вече да минават.
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ не спазват никакви закони, те са вредни за България.
22
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В тази страна бате ви Бийко не признава нито съд нито прокуратура. Той си стана ЦАР на това племе българско.
21
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има нещо ненормално в това да си в ЕС и да не изпълняваш решения на КС
20
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунистите са царе на мизериите и за тях няма никакво значение истина и справедливост! Ако беше в тяхна полза, щяха да ореват орталъка в точно обратна посока!Справка "казуса" с професионалната мизер ница Шпиончева и далаверите и с КТБ, Хохегер, агентството към КГБ и т.н. и т.н.
19
6
 
20
 
! Отговори
Поука преди 6 години
Никой не се учи от историята. Погазването на закона се връща тъпкано, да го знаете, управляващи.
18
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И сега какво ще правим без този капацитет?
17
2
 
7
 
! Отговори
Andreshko преди 6 години
До#14 И то абсолютна монархия,а не конституционна монархия.
16
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На тоя млад тарикат суджук Добрефф не му ли се събра твърде много?P.S.Никога не съм бил и няма да бъда бсп!
15
4
 
33
 
! Отговори
Andreshko преди 6 години
По казуса Делян Добрев,Конституцията на Република България е недвусмислена:"Чл. 72. (1) Пълномощията на народния представител се прекратяват предсрочно при:1. подаване на оставка пред Народното събрание;" Никъде не е записано,че оставката трябва да бъде приета или неприета,което следва,че от момента на подаването на оставката Делян Добрев не е народен представител и няма място в НС и е нямал право на глас.
14
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сигурно сме станали царство?!Щом някои не изпълняват решенията на конституционният съд!?
13
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кураж! Цялата родовообщинска организация на Хасково е зад своя старейшина.
12
0
 
6
 
! Отговори
С ДОСИЕ преди 6 години
ДО 8 ТОЯ ПОД МЕНЕ. ЗАПАДА ГО ЗНАЕ. И ЗАТОВА ПРАВИ ДА ЗАЩИТИ ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА, ЗАТОВА СЕ ИЗИСКВА ДА СЕ НАПРАВЯТ РЕФОРМИ, НО НА НЕ КОИ НЕ ИМ СТИСКА.
11
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добрев трябваше до сега да се оттегли с достойнство. И да не се стига до тези панаири.
10
0
 
13
 
! Отговори
времето на соца преди 6 години
ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ХАРАКТЕР В ДЪРЖАВАТА НЕ Е ПРОМЕНЕН. НОМЕНКЛАТУРАТА В СИСТЕМА Е СЪЩАТА. ПАРТИИТЕ РЕШАВАТ ТАКА Е И В МОСКВА , ТАКА Е И ТУК. ОТ ЗАПАДА ЛИ ИДВАШ. За обикновените хора има съдебна система. Това е като да мине на червено специална кола с депутат , полицая ще се наведа, може и още да се наведе, може и шамар да изяде това е. Примери много, А. ДОГАН, БАТ САЛИ, Р. ОВЧАРОВ, Р. ПЕТКОВ ,ЖОРЖ ГАНЧЕВ ,К. НИНОВА, Тука има СЪСЛОВИЯ , НЕ ТИ Е ЗАПАДА.
9
4
 
47
 
! Отговори
Andreshko преди 6 години
Този Данаил Кирилов се опитва да оспори решението на КС? Ако Герб не махнат Добрев от НС,това ще покаже,че в България институциите не работя и няма държава,което не е добър сигнал към ЕС,за Европредседателството и за бъдещите еврофондове,които очакваме. Ха сега Боко?
8
2
 
45
 
! Отговори
Отдавна преди 6 години
...герберастията е над всичко! При герберастията, умрелите не спират да гласуват, акорупцията е официален доход
7
2
 
52
 
! Отговори
=== преди 6 години
Решение на съд не се коментира, а се изпълнява неуважаеми "законотворци"........
6
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нагъл джуклив тип -не знам що ,ама болшинството от ГЕРБ са ми чисто на органична основа антипатични и противни -този Добрев ,оня пипон Цецо ,шефа им ***, Цачева ,Караянчева,оня *** от правната им комисия ,бившия парламентарен шеф главата Главчев, онзи треторазреден счетоводител финансовия,мис Пиги европредседателстващата,онова мъж ли е жена ли е на туризма Ангелкова ,голият *** Кралев ,*** без собствена мисъл меверееца Радев ....абе жива трагедия !!!!
5
31
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма смисъл да се обяснява на *** от БК(С)П, не се занимавайте с тях!