БСП: Оставка от Добрев, ГЕРБ: Конституцията не е погазена!

Управляващи и опозиция в спор след решението на КС
Обновена: 30 яну 2018 16:45 | 30 яну 2018 16:44,
25
БСП: Оставка от Добрев, ГЕРБ: Конституцията не е погазена!
Снимка: архив "Булфото"

БСП поиска депутатът от ГЕРБ Делян Добрев да подаде отново оставка и да бъде освободен от парламента. ГЕРБ пък защити решението си да не приема предишната и обяви за пресилени обвиненията, че не е спазена Конституцията.

Двете най-големи партии влязоха в задочен спор малко след решението на Конституционния съд да обяви за противоконституционно гласуването в парламента, с което не бе приета подадената от Добрев оставка през октомври.

Той я внесе в Народното събрание в разгара на скандала "Кумгейт", при който се появиха данни, че близки и роднини на депутата от ГЕРБ са назначени на ключови места в Хасково. Малко след като оставката му не бе приета, Добрев я оттегли.

Още по темата

Междувременно БСП сезираха Конституционния съд с въпроса нарушена ли е Конституцията с отказа на парламента да пусне депутата да си ходи.

Днес ГЕРБ не обяви в прав текст, че Добрев остава народен представител, въпреки решението на съда. Шефът на правната комисия Данаил Кирилов обаче защити решението на Народното събрание.

Той припомни подобен казус в 42-ия парламент, когато мнозинството не пусна депутата Иван Портних да излезе от парламента, за да поеме поста си на кмет на Варна, за какъвто бе избран. Тогава се наложиха три гласувания, за да може все пак Портних да стане градоначалник.

"В онзи казус имаше насилие над волята на депутата, за разлика от сегашния случай, при който нашият колега беше подал оставка на достойнството - заради политическия дебат и за да даде възможност да защити името си", обясни Кирилов.

Той допълни, че Добрев е защитил името си, колегите му от ГЕРБ са застанали зад него.

Самият Делян Добрев също застана пред медиите, но не за да коментира решението на КС, а за да попита основният си опонент от БСП, Елена Йончева, дали ще подаде оставка. Причината – липсата на отговор на поставени от него въпроси: Дали има участие в офшорка и дали съдружник в нея не е свързан с източването на КТБ.

По-рано БСП поиска ръководството на групата на ГЕРБ да поеме политическата отговорност след решението на КС.

"Решението на ПГ на ГЕРБ да не подкрепи оставката е същинското нарушение на основния закон на държавата", каза Валери Жаблянов, цитиран от БТА.

Според него управляващите са нарушили принципа на свободния мандат, гарантиран от Конституцията и затова изходът от тази ситуация е един - поемане на политическа отговорност от ръководството на ПГ и на морална от Добрев чрез подаване на оставка като народен представител.

"Нарушаването на конституцията от ПГ на ГЕРБ е умишлено, груба провокация срещу конституционния ред , плод на цялостната линия да не се съобразяват със законовите и подзаконовите нормативни актове, това е последователно поведение", бяха категорични от БСП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
5
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се закрива Конституционният съд, Парламент, както и всякакви други институции. ГЕРБ са си самодостатъчни, те са над всичко и всички. Не приемат никакви други решения, освен техните собствени. Демокрация в действие.Ще си приемат ИК и ще си се обичат по гейбеpckи.Честито!
3
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се махаш,никой не познаваш в Хасково така ли,никой не ти е рода там по общината така ли бе келешшш, не са за приближени до теб тия с обществените поръчки така ли ,кой лъжеш бе,лъжеш себе си за затвора си подлогооо мазна като маргарин,не оставка а директно в панделатааа или патрон за такива изверги като теб.оправил си родата до края на живота да живеете охолно всички ,знаем че не ти пука за народа затова мяташ оставката защото сметките са ти препълнени и ти е все тая вече дали ще си там илине
2
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Филип Димитров е гласувал против решението на съда.
1
7
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цецка Караянчева се изрепчи и заповяда на ГЕРБ депутатите да гласуват Добрев да остане и е честно сега да подаде оставка с депутатите и Добрев.