Йотова за Стамболов: Винаги ще имаме нужда от лидери!

България отбеляза 164 г. от рождението на революционера
30 яну 2018 16:10, Красимир Ангелов
23

Снимка: Булфото

"Френският вестник "Фигаро" някога написа за Стамболов, че той е въплъщение на българската енергия. От тази енергия и от този пример имаме нужда днес повече от всякога", заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на специална церемонията по повод 164 години от рождението на Стефан Стамболов.

По думите на вицепрезидента в днешни дни образът на Стамболов, "именно в своята противоречивост, трябва да служи като пример на съвременни лидери и политици".

"Защото един от проблемите пред България днес е острият дефицит на силни хора, на хора, които могат да отстояват своите идеи, да се борят за страната си, да се борят за националното",  отбеляза Йотова, цитирана от прессекретариата на държавния глава.

По думите й Стефан Стамболов е човекът, успял да положи основите на българската държавност. Йотова подчерта, че Стамболов е показал какво означава да си лидер, да отстояваш интереса на България така, както ти го виждаш. "Колко политици и държавници днес имат своята визия за развитието на страната - дали вярна или не, но която твърдо да отстояват", попита вицепрезидентът.

След края на словото си Илияна Йотова положи венец пред паметника на Стефан Стамболов.
 


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
3
 
! Отговори
Мислел е за себе си преди 11 месеца
Да, мислел е за българите, криейки се по време на Априлското въстание.
22
2
 
2
 
! Отговори
Вярно преди 11 месеца
Ама той е мислел за българите в България, а ти и патреотите - за чужбина!
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Измислен революционер- избягал от Старозагорското въстание , не участва в Априлското, през Освободителната война- давал"акъл", но понеже е срещу германофила Фердинант- голям родолюбец , добре ,че е имал истински министри ,дето се чудел как да прекара жените им ,но обичан от лявонастроените...Ботев не е искал дори да говори за него накрая
20
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 16:
Съсекли са го русофилските талибани. Само те
са способни на такива престъпления, който българския народ и по турско не е виждал !
19
3
 
4
 
! Отговори
PD преди 11 месеца
Подкрепям тезата за много противоречива личност. Не състоял се революционер, но удобно прикритие, за определени външни сили, да подменят идеала, за чиста и свята демократска република.
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Русофобите са добре информирани русофили !

...а това са повечето наши възрожденци включително и Стамболов, Вазов...!
17
0
 
4
 
! Отговори
Ром Бакарди преди 11 месеца
Има много интересна легенда за Стамболов защо е станал русофоб от ярък русофил,но е дълга тази легенда и малко е фантистична ,но е имала място за съществуване в София .
16
3
 
7
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 месеца
ТО ..АКО БЕШЕ СТОКА НЯМАШЕ ДА ГО СЪСЕКАТ....
15
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не имало никакви национални катастрофи.
Фердинанд е направил каквото е можал и България се разширява териториално с Пиринска Македония и Родопите.
В двете световни войни Проссията е воювала на страната на Съгбия и Гърция срещу България.
14
4
 
1
 
! Отговори
СатаНАТО преди 11 месеца
Този разцепен паметник е обида не само за Стамболов, но и за цяла България.
13
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Стига го величайте, той сам казва за себе си: " дано българския народ ми прости, дето докарах Фердинанд за княз на България". По онова време е обявен за диктатора, кражбите на държавни земи е във върха си. И да не забравяме , че Фердинанд докарва две национални катастрофи /1913 и 1918г. / и окончателно проваля националното ни обединение. Синът му Борис също но 1941-45г.
12
6
 
13
 
! Отговори
не изопачавайте преди 11 месеца
Тоя мръсник по нищо не се е отличавал от сегашните политици. Него и земята не го е искала, та затова три дена не са могли да му зарият трупа от народната "любов".
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Иди..ова слага венец на паметник на върл русомразец,тая е егати и палачинката и не само тя де,за истанбулската инфекция досега въпросната буйнокосова има три мнения ДА СЕ ПРИЕМЕ,ДА ИМА РЕФЕРЕНДУМ И ПОСЛЕДНО ДА СЕ ПРИЕМЕ С РЕЗЕРВИ!!!Егати лъзгавата змия.
10
5
 
5
 
! Отговори
Гостенин преди 11 месеца
До 1, 4 и 6:
Франция и САЩ са републики.
Но царь-государь "Освободител" се изприщвал само от думичката Република и не е било въобще възможно да направим "Чиста и свята Република"! Раша не давала и искала да имаме княз - и дума не давала де продума за Български цар! Затова Русия насъсква Сърбия 1885г. и после - при обвяване на Независимостта ръчка Турция да смаже непокорна България!
И всичко това защото е имало Българи по това време!
После комунистите тичаха да носят България на Раша! 2 пъти!
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
6 - когато България се създава има точно три републики - Белгия, Швейцария и САЩ, които са досто далеч от нас. Франция точно в този момента са пак монархия., също и Британия, а р Русия даже има и холопи - те са по-зле и от робите, съвсем обезправени са.
8
0
 
6
 
! Отговори
противоречив преди 11 месеца
Стамболов е най-противоречивата фигура. Известен идеолог на съпротивата, заедно с Ботев, но се проваля като наследник на Левски - турците му влизат в следите и се крие по кокошарнци при двете въстания. После е с Каравелов, но се отцепав от него, има водеща роля при Анти-преврата, водеща фигура в началните години на фердинанд, има силан европейсак нагласа, но често е обвиняван, че е диктатор... Защитава интересите на Съединението, но потъпква интересите на Македония, скарва се с ЕКзархия и Царя..
7
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Велик български държавник!
Но както виждате редовия комунист продължава да го ненавижда - и то само заради нежеланието на Стамболов да върви по свирката на руския цар! Поради това Стамболов беше низгвернат по социалистическо време.
Защо руския цар изгонва княз Александър І? Защо иска да ни натресе руски (грузински) княз за управник? Защото иска Задунайска губерния - която рушняците получиха на тепсия, поднесена от безродниците български болшевики.
Същите, които и днес се зъбят на Европа и НАТО!
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 4

По тва време Франция отдавна е република да не говорим за Щатите...
5
8
 
5
 
! Отговори
бг предател преди 11 месеца
Убит е от агенти на Фердинанд за шпионаж в полза на Турция.
4
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен

Ти ако си мислиш, че някой е щал да ни остави да бъдем република по това време си адски наивен. По добре повярвай в дядо коледа. По правдоподобно ще е.
А фердинанд е единствения, който пожелава да дойде. Останалите кандидати отказват по "молба" на русия. Същата русия се опитва да ни натресе един грузинец.