Бракът е доброволен съюз между мъж и жена... ГЕРБ сезира КС за Конвенцията

Управляващите искат да разсеят съмненията за ратификацията на документа
138
Бракът е доброволен съюз между мъж и жена... ГЕРБ сезира КС за Конвенцията
Снимки: Олег Попов, Dnes.bg

"Бракът е доброволен съюз между мъж и жена. Законен е само гражданският брак" - член 46, алинея 1 от Конституцията. Заради този текст и за да бъдат разсеяни всички съмнения, че Истанбулската конвенция ще промени родното законодателство, парламентарната група на ГЕРБ реши, че ще сезира Конституционния съд.

Още по темата

"Искането е за преценка за съответствието на Конвенцията с Конституцията", обясни шефът на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов.

Според него е редно заради опасенията на част от обществото, че с Истанбулската конвенция се отварят вратички за признаването на т.нар. "трети пол" и КС да се произнесе и да даде своите правни аргументи.

"Имаше тези, че като се ратифицира Конвенцията, ще се промени националното законодателство, това според нас не е така, но органът, който може да се произнесе е КС и заради това оценката му е важна дори и за правния дебат в парламента", добави той.

Макар че на фона на силно негативните нагласи на част от НПО-тата, ГЕРБ вече заявиха, че преди Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие да стане окончателно факт, ще се организира широк дебат, реално мнозинството не се отказа от ратификацията.

Шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни миналата седмица, че до края на родното еврошефството тя трябва да бъде одобрена и от парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
6
 
23
 
! Отговори
Морски преди 6 години
Протеста срещу гейконвенцията е днес от 16ч. пред катедралата във Варна.
30
6
 
27
 
! Отговори
ЗА 28 преди 6 години
До АнонименЦипрас не го е подписал и не го изпълнява
29
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АКО НЕ БЪДЕ РАТИФИЦИРАНА КОНВЕНЦИЯТАЕДНА ШЕПА ЕКСТРЕМИСТИ ЩЕ ВРЕЩИ ДЕНОНОЩНО НА ПЛОЩАДА ДОКАТО СЕ ИЗМОРИ. БОРБАТА С ЕКСТРЕМИЗМА ТРЯБВА ДА СЕ ВОДИ ПО-АКТИВНО
28
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 20. Словоредът ти е доста объркан, не все пак:Нито Полша, нито Унгария аз изключени от ЕС.Съветът не Европа е нещо съвсем различно от ЕС. В Съвета на Европа,членуват всички държави на континента, вкл и Русия.От него няма "изключване". И той е една формална организация, без никаква тежест на решенията му.
27
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Подкрепата за тази конвенция е от хора като марешки, бойко и прочее все ерудирани и изтънчени морални хора, цял живот са се занимавали с изящни изкуства и други интелектуални работи
26
8
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименникой няма да ни изключи от ЕС ако конвенцията не бъде ратифицирана, това са лъжи
25
7
 
44
 
! Отговори
ангел преди 6 години
ГЕРБ да се консултират с депутата им Георги Марков , бивш конституционен съдия 10 г , който е КАТЕГОРИЧНО против !!!
24
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КОГАТО СИ НАЗНАЧИЛ ЗА МИНИСТЪР ДРУГАРКА ЗАВЪРШИЛА ПРАВО В РАБФАК И ФАКАЛА СЕ С ОКРЪЖНИЯ СЕКРЕТАР НА ПАРТИЯТА Е НОРМАЛНО ДА СИ ПРАВНО НЕГРАМОТЕН.
23
6
 
51
 
! Отговори
Спиро Киров преди 6 години
ГЕРБ третополовите са пътници. Хората ви изтърпяха кражбите, но извратеното няма да прокарате.
22
5
 
46
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Истанбулската конвенция де факто съдейства за разрушаване на семейството чрез създаване на конфликти между хората в самото общество.В добавка, понеже тя няма да бъде приета доброволно, стимулира политици от първобитен диктаторски тип, които да действат силово за да държат обществото в подчинение срещу обещания за пари.Известно е, че който замени свободата за сигурност губи и двете.
21
4
 
24
 
! Отговори
Мани третия пол преди 6 години
да вземат да прочетат чл.6 от Конституцията и няма да има нужда да се сезира никой.
20
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Конституцията казва че ,Истанбулската ще е по-силна от закон и няма мърдане.
19
42
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЩе ни изключат от ЕС и СЕ, ако не подпишат както стана с Полша и готвят и за Унгария за бежанците.
18
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом като има закон защо ни е конвенция? Или така са наредили от брюкселското зеле? Аре не ни правете на такива каквито не сме! Конвенция не ни трябва. Имаме си закони които ако се прилагат онзи нямаше да убие съпругата си с 5 куршума въпреки забранителната заповед да не я приближава. И с конвенция и без конвенция такива като онзи ще продължават да убиват жени защото няма органи които да си изпълняват задълженията. Остави ли го навън вместо да го вкарат на топло и да му приберат оръжието.
17
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
британия губи войната срещу Европа и пробва с подли номера
16
5
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вижда се с просто око как държавите се измъкват от хватката на определени сили и затова се прилагат такива мерки като конвенции и прочее които да поробят хората
15
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименникой не е длъжен да подпише истанбулската конвенция, другарю милиционер ЕС никого не задължава да я подпише и ратифицира
14
2
 
54
 
! Отговори
ein Mann преди 6 години
Трябвало да я приемат? Тоест ще променят Конституцията, само и само да я приемат. Само че всичките тия ...третополови, безполови и т.н. н-полови, дето се смятат за различни от нормалните, са забравили как са се появили на този свят. Радвам се само, че те нямат бъдеще, и в един момент ще изчезнат, както всяко изкуствено предизвикано нещо. Природата си знае работата.
13
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПРОЕКТ НА СЛУЖБИТЕ ЗА ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА АГРЕСИВНИ СБЪРКАНЯЦИ
12
25
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истанбулската се прилага преди всички бг закони и става задължителна за бг. Единственият изход е ГЕРБ да излязат от ЕС за да не подпишат.