Да приемем ли оставката? КС сложи край на гласуванията!

БСП се налага като опозиция, посочи Андрей Райчев
31 яну 2018 10:30,
37

Решението на съда е много правилно, защото той реши веднъж завинаги, че ако депутат си подава оставката няма да има гласуване в парламента, а личната му воля просто ще бъде уважена, настоя социологът пред Андрей Райчев по повод решението на Конституционния съд. Вчера магистратите обявиха за противоконституционно решението на парламента да не освободи депутата Делян Добрев въпреки подадената от него оставка.

Още по темата

 
Междувременно през последните седмици призивите за оставка от страна на опозицията продължават на фона на един неуспешен вот на недоверие към кабинета "Борисов 3", съпътстван от редица протести.

Депутатите отказаха да пуснат Добрев в началото на октомври, когато избраникът от ГЕРБ внесе искане да излезе от парламента заради скандала "Кумгейт" в Хасково.

Скандалът "Кумгейт" избухна през есента на миналата година, когато БСП разкри, че близки, роднини и съученици на Добрев са назначени на ключови места в Хасково.

След среща с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов депутатът обяви, че излиза от парламента и политиката, но народните представители от неговата партия не се съобразиха с това.

БСП сезира Конституционния съд, а Добрев оттегли оставката си в края на 2017 година.

"Социалистите от своя страна успяха да се наложат като опозиция. Те обаче нямат много възможности пред себе си, тъй като са достигнали историческия си таван по гласуване и едва ли биха събрали повече от 1 млн. гласа на бъдещи избори", подчерта Андрей Райчев пред Bulgaria ON AIR.

Той допълни още, че лидерът на БСП Корнелия Нинова е била доста непредвидима, но пък през последните няколко месеца е успяла да направи интересни политически ходове, например свалянето на председателя на НС Димитър Главчев, по думите му, само с един замах.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Личи си, че тази конституция е писана от комунисти. Дори в обикновена фирма има гласуване при оставка.
11
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво ли др. ужасно се случва в България щом с часове по медиите занимават със Лъвчетата и с убитото от кучето дете! Миналата седмица се похаби часове ефирно време за битите от възпитатели деца с Габрово. Не казвам, че това са маловажни проблеми но не могат да определят дневният ред на страната и да са водещи. Ако пък до там са стигнали нещата, че за такива проблеми трябва да се намесва пряко Министър председателя до къде сме го докарали?
10
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не послушаха бате да го махат бързо Делянчо. Бате реже на живо веднага щом има такава селска корупция и сега партията заради цецките ще обере негативите. Селската корупцийка е близка до сърцето на нормалния българин, но само ако и БСП докопва власт за да има баланс, а то сега сама герберите на власт и бспето няма да пропусне да посегне и на най- милото- селско- роднинската корупцийка.
9
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ognyanz Няма такова нещо това не е новосъздаден закон за да има обратно действие,а пояснение на съда от което следва, че трябва да си обира крушите.
8
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Парите са голяма илюзия - мислиш, че всичко ти е позволено. Когато разбереш истината е твърде късно, но ти сам си избрал пътя надолу. " Горко вам богатите, защото сте получили вече утехата си...."
7
4
 
15
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Делянчо се измъкна на косъм. Ако БСП бяха питали по-рано конституционния съд, той нямаше как да остане депутат след като е подал оставка. Сега ще кажат - решението на КС няма обратно действие. Може и така да се тълкува (на когото както му изнася) но (без да съм юрист) мисля, че обратно действие нямат законите, а не тълкуванията на КС.
6
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
аман от червени недолюбени ***!
5
2
 
31
 
! Отговори
БГ преди 6 години
ПАРИТЕ СА ГОЛЯМА РАБОТА,КОЛКОТО СИ ПО БОГАТ ТОЛКОВА ЗАКОНИТЕ ТИ СА ДО КОЛЕНАТА.ДОБРЕВ НЯМА НИЩО В ГЛАВАТА СИ ОСВЕН ПАРИ,ГУБИ РЕАЛНОСТ,ЧЕСТНОСТТА ЗА НЕГО Е САМО СДЕЛКИТЕ,ГЕРБАВИТЕ ЩЕ ГУБЯТ ВСЕКИ ЧОВЕК ОТ ТАКИВА ГРЕШКИ,ПЛЮС КОНВЕНЦИЯТА ТРУПАТ НЕГАТИВИ,ЗАЩОТО ПАРИТЕ СА ПРИ ТЯХ И СЕ ЧУВСТВАТ ЧОРБАДЖИИ НАД ВСИЧКО РЕАЛНО И ЧЕСТНО.НО СУДЖУКА ЩЕ СВЪРШИ И ТОГАВА ДОБРЕВ КАКВО ПРАВИМ.
4
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-смешното е, че ако през това време е участвал в гласуване на каквото и да е било се създава възможност вота да бъде атакуван, например вота за недоверие на кабинета.
3
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вие кажете! Може ли след това решение на КС Картечарка Карастанчева да бъде Председател на Парламента!?!??! Нали знаете - ,,Не даваме Делян! Ако го дадем, утре ще е друг и така нашата герберска глутница /ОПГ/ ще се затрие!''. Може ли политичка грубо погазила закон и морал преследвайки кариеристични интереси и подбуди да оглавява Народното събрание?! Не може! Само в Букостан може, дори е задължително!
2
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единственото решение в този казус е Д. Добрев да подаде оставка и да напусне парламента. Фарса който се разигра "аз си тръгвам но вие не ме пускате" е много нискобюджетна сцена от нискобюджетен филм с треторазрядни актьори. Не си ли тръгне от парламента Д.Добрев, ГЕРБ ще покажат и легитимират твърденията на Президента и на БСП, че те са над закона. С две думи в тази партия шах ГЕРБ загуби от опонента си БСП.
1
3
 
34
 
! Отговори
Неам нерви преди 6 години
Седем пъти правим срещи с румънските колеги и два месеца след това са в ареста.Това каза заптието на правешкия овчар по време на 12-тата среща на бизнеса с правителството...Пожелавам на герберастията ... да си завършите проектите по килиите!