Десни срещу леви: Почит за жертвите на комунизма, не и на фашизма

Парламентът отбеляза днешната дата отново разделен
1 фев 2018 10:30, Екип на Dnes.bg
319
Десни срещу леви: Почит за жертвите на комунизма, не и на фашизма
Снимка: архив "Булфото"

Парламентът почете жертвите на комунизма разделен и с остри реплики между десни и леви. 1 февруари е денят, определен официално за почит на хората, загинали по време на комунистическия режим в България.

ГЕРБ го отбелязаха с декларация, с която нападнаха социалистите от трибуната на Народното събрание. Спас Гърневски припомни за убийствата без съд и присъда, изчезналите безследно хора и насилието след 9 септември.

"Безспорно една от най-безродните, най-престъпните, е датата 1 февурари 1945. На този ден преди 73 г. се провежда т. нар. Народен съд, организиран от комунистическата пратия. Разстреляни същата нощ в тила, по болшевишки патент, са регентите на царя - княз Кирил, Богдан Филов и ген. Никола Михов, министри, народни представители, царски съветници. Цели 147 представители на елита на нацията, са заровени със сгурия в ями в централните гробища", припомни Гърневски.

Още по темата

Той призова и да се освети цялата истина за най-голямото зло след фашизма през 20 век - комунизма, "без легенди и митове, без маска и грим".

Депутатът от ГЕРБ настоя и че комунистическата партия е предала собствените си идеалисти след 10 ноември 1989 г.

"Не продадохте ли на 10 ноември идеите на Вапцаров, не се ли превърнахте в негови духовни убийци, когато се пребоядисахте като капиталисти", запита риторично той.

"Всичко, което народът беше съградил, го присвоихте, децата ви са на Запад, отвън ви чакат тежки западни лимузини, пленумът ви е натежал от милионери от псевдоприватизацията, но умовете ви са все така на изток, към гнездото на злото, защото без него нямаше да имате безконтролната си власт цял половин век! Като ви гледам и слушам, разбирам, че от комунистическата зараза отърваване няма!", продължи Гърневски.

"Не е грях, че някой се е заблуждавал и вървял в абстракцията на комунизма, грях е, когато си разбрал истината за престъпленията му, и въпреки това си останал верен заради парите и властта", заключи депутатът от ГЕРБ.

БСП обаче отказаха да приемат упреците. Валери Жаблянов отвърна на Гърневски, че няма как БСП да бъде изправена на "подсъдимата скамейка поради една проста причина, защото беше партията, която води въоръжената война срещу фашизма и монархо-фашизма".

Затова той призова депутатите да почетат с минута мълчание жертвите на фашизма, хилядите партизани, обесените в затворите за обществената безопасност.

Това обаче не се случи, защото преди него Спас Гърневски поиска да се почетат жертвите на комунизма, а шефката на НС Цвета Караянчева се съобрази с предложението му.

В спора за наследството на "комунизма" се включи и ДПС. Йордан Цонев призова да се помни историята в пълнота, защото тя е важно нещо за бъдещето.

Той призова да не се пропуска един от най-мрачните моменти от комунизма, "опитът за прочистване на етническите турци, на българските мюсюлмани, който беше проведен в няколко етапа и в най - пиковия си момент беше съпроводен и с много жертви".

Решението на 1 февруари да се почита паметта на жертвите на Народния съд беше взето през 2011 г. от кабинета "Борисов", който прие предложението на двама президенти – Желю Желев (1990 – 1997) и Петър Стоянов (1997 – 2002).

На тази дата през 1945 г. първи и втори върховен състав на Народния съд бележат историята на Третата българска държава с най-масовото произнасяне на смъртни присъди над политици.

Осъдени на смърт са 67 депутати от ХХV народно събрание, трите правителства за периода януари 1941 г. до 3 септември 1944 г. начело с министър-председателите Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов (общо 23 политици), както и тримата регенти на малолетния Симеон ІІ – княз Кирил Преславски, проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


319
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
269
1
 
4
 
! Отговори
Сталин преди 6 години
Трябва категорично да се осъди това варварство на комунистите! Оправдават се с жертвите партизани,а как са умрели,докато нападат мандри ли? Защото реални битки не са водили. И какъв е този монархо-фашизъм,те са се борли протов управлението на страната по указания на Москва. Избиха елита на държавата да дократ едно безродно и чуждо управление!
268
1
 
5
 
! Отговори
Безочлив Питам преди 6 години
Колко от тези партизани безкористни влязоха във власта след девети , а.Точно страхливците се уредиха със сладки постове във власта.А онези дето си проляха кръвта за България , бабързо за анархисти ги набедиха и на въжето ги качиха.От другарско уважение ги убиха.
267
3
 
2
 
! Отговори
Трак до питам преди 6 години
Когато проумееш разликата между монархия и фашизъм.А ти си срам за истинските комунисти , отивай при дружките ти Боков и Добрев , богати материално и бедни морално.
266
3
 
3
 
! Отговори
Питам преди 6 години
Кога ще почетем паметта на:- 3055 партизани и бойци от съпротивата срещу монархо-фашизма, убити в сраженията, екзекутирани или загинали от болести и побои във фашистките концлагери- разстреляните деца в с. Ястребино- 10-годишния Митко Палаузов, разстрелян от жандармерията в м. Осеникова поляна, над Габрово- петимата от РМС- Никола Вапцаров, Цвятко Радойнов ... ???
265
2
 
3
 
! Отговори
До носталгиците преди 6 години
Хълцащите по комунизма , са като милеещите по мутренските години.И двата вида са заблудени и прости , но поне мутрите го преживяха.Всички били сити при бай Тошо , нищо че всеки трети боледуваше от анемия(липса на витамини от недохранване).Било евтино , да но пари нямаше ,а купоните бяха под бройка.Всички били бедни-особено малък Тошко , който и до днеска не може да изхарчи мизерните пари на дядо.
264
0
 
4
 
! Отговори
Трак преди 6 години
Истинските комунисти се отвращаваха и засрамваха от зверствата на сталинистите , и цял живот изкопуваха греховете на другарите си.
263
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При комунистите България беше 9 милиона. Сега е под 7, с непрекъсната тенденция за намаляване, като БАН казват, че до 50 години ще изчезнем. Толкоз за демокрацията! Да върви на мама си в пантофа. Много е убава, само дето затрива българите. Фактите са безкомпромисни, господа демократи!
262
4
 
4
 
! Отговори
до 270 преди 6 години
*** като теб у нас много!Заради вас - България буксува в калта на посткомунистическата ***.
261
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жертви на комунизма няма! Има справедливо инзаслужено затворени в лагери крадливи кметове, държавни чиновници и тем подобни oтпадъци смукали яко по царско време. Абе каквито са сега, такива са били и тогава. Как да не ги изтрепеш до крак? Евала и нисък поклон пред народния съд!
260
7
 
3
 
! Отговори
До Помнещ преди 6 години
Някой пречи ли ти да поднасяш цветя на паметниците на вашите хора?Пречи ли ти да събираш съмишленици, за да проведете възпоменателно тържество?Никой не ти пречи!Но ти - не, та не! Специално днес искаш да се прекланяш пред тяхната памет! Ами добре.Качвай се на колата и заминавай пред Гарнизонното стрелбище, или в Ястребино, или където искаш и си се покланяй.Врявата, който вдигаш тук, е като на онези,които учудили лорда - хем никой не им забранява еднополовата любов, хем правят правят протест!
259
8
 
11
 
! Отговори
Голям пропуск преди 6 години
Трябваше да избесим *** през 1989И сега щяхме да сме по- добре от РумънияНе е късно!
258
4
 
2
 
! Отговори
Комунист преди 6 години
До До комунистаЗаконно избрания премиер е организирал "законни" въоражени земеделски отряди. "Оранжевата гвардия". Най-демократично! "Комитет за селска диктатура" и побоя на гара Долни Дъбник на представителите "Блока". И саморазправите на дружбашките активисти. Такъв тиранин с избори не се сменя. Публично е унижавал висшите български офицери. С погазването на закона е изправил страната пред гражданска война. Заловилите го войници просто го оставили на членове на ВМРО. Те са го драли жив.
257
9
 
9
 
! Отговори
Киртак преди 6 години
До ПомнещЯ пак? Кой е извършителя на разтрела на ястребинчетата? Член на РМС, ако не знаеш. Помниш ли клането в столовата на лекуващи се невъоражени немски войници в Жабокрек. Помниш ли изнасилената и убита непълнолетна дъщеря на човека довел електричеството в България. Пак там, при славната "битка" при Жабокрек. Нелегалния Живков се е явявал на изпити, когато го били издирвали. Взривяването и избиването на невинни хора в църквата "Света Неделя"?
256
3
 
3
 
! Отговори
Така е преди 6 години
До Анонимен 259 Така е ..Капитализма прави чудеса.
255
5
 
9
 
! Отговори
Я па я...! преди 6 години
До До 244 Жертвите при атентата на СВ.Неделя са повече от бомбандировките над София.
254
2
 
4
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До жертвите на войната 232 С бомбандировките на американци и англичани над София и др. градове, само са ни ощипали по бузките. Минали сме сухи между капките. 5. се води жестока война , ние сме съюзници на Германия но участието ни е до кръчмата , къде се дискотира кой ще победи.
253
10
 
10
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
най-много човешки жертви е взел и продължава да взема капитализма, сега демокрация дето му викат
252
8
 
13
 
! Отговори
Помнещ преди 6 години
А кога ще почетем паметта на:- 3055 партизани и бойци от съпротивата срещу монархо-фашизма, убити в сраженията, екзекутирани или загинали от болести и побои във фашистките концлагери- разстреляните деца в с. Ястребино- 10-годишния Митко Палаузов, разстрелян от жандармерията в м. Осеникова поляна, над Габрово- петимата от РМС- Никола Вапцаров, Цвятко Радойнов ... ???
251
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знаете ли разликата между комунистите и останалите хора ! - комунистите могат да направят от Райската градина Пустиня а останалите от пустинята Райска градина.Примери колкото щете и всички потвърждават 100% фактите !
250
3
 
10
 
! Отговори
моник преди 6 години
Изнаете ли всяка власт взема своите жертви Само по време на демокрацията убийствата са 2700 без съд и присъда