ГЕРБ и БСП в спор: Депутат ли е Делян Добрев?

Статусът му се крепи на "свободно изразената му воля"
69
ГЕРБ и БСП в спор: Депутат ли е Делян Добрев?
Снимка: Bulfoto, архив

Депутат ли е Делян Добрев или не? Този въпрос скара ГЕРБ и БСП, след като преди два дни Конституционният съд реши, че отказът на Народното събрание да прекрати мандата на Делян Добрев, след като той е подал оставката си като депутат, е противоконституционен.

Същевременно КС изрично посочи, че неговото решение е по принцип и не решава въпроса за статуса на Делян Добрев като народен представител. Това може да бъде решено само от Народното събрание, каза съдът, и даде ясна индикация, че бъдещо решение на парламента обаче зависи от "неговата последна свободно изразена воля".

Още по темата

След решението на КС обаче Добрев отказа да подаде отново оставката си и отсече, че е длъжен да остане в парламента по волята на избирателите си. От БСП обаче днес призоваха председателя на парламента Цвета Караянчева да отстрани Делян Добрев от зала, защото такова било решението на КС.

"Изпълнете решението на Конституционния съд, защото според това решение Делян Добрев не е народен представител", настоя левият Георги Гьоков. Това пък ядоса шефа на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ, който заяви, че левите нямат морал, но пък трябвало да имат поне малко памет.

"Недопустимо е отделни народни представители на базата на тяхната интерпретация да оспорват статута на действащ народен представител. Иначе аз ще питам на какво основание беше възстановен мандата на Иван Иванов, който ходи на туризъм като зам.- министър, после се върна и мандатът в НС му беше възстановен", обвини той.

Иван Иванов, настоящ депутат от БСП, беше назначен от експремиера Пламен Орешарски за зам.-министър в МВР, но светкавично бе уволнен, след като по медиите се появи информация, че е бил служител в СИК. После обаче се върна като депутат в НС.

Заради критиките на Данаил Кирилов Иванов го заплаши със съд, а пък Кирилов му отговори, че трябва да чете решенията на КС. Накрая и Тома Биков от ГЕРБ се намеси в спора и поиска на депутатите от БСП "да се дават определи медикаменти, за да работим по спокойно, защото иначе настава една невротична среда".


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
2
 
2
 
! Отговори
Съдия преди 1 година
Никой съд не може да нарежда на депутатите как да гласуват. Щом в Конституцията пише, че депутатите гласуват оставките на колегите си, значи е предвидена и възможността те да не я приемат.

Излиза, че решението на КС е незаконно.

Тогава к'во пра'им?
62
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На времето на 2 или 3 пъти НС не прие оставки на депутати от БСП. Тогава за социалистите нямаше конституционен проблем.

Дяволът чете евангелието май.

Червена смрад!
61
2
 
6
 
! Отговори
Наглият Делянчо преди 1 година
Делянчо благодарение на чичо си Цвъки изтъргува оставане като депутат в НС срещу обиди и лъжи по адрес на Ел.Йончева. Бацето сега е в съдебен процес по жалба на Елена и нещата му не вървят добре. Ще го осъдят да даде на червената депутатка поне 30-40 хил.лв. Не може да си намери място, че съдиите не са "за прaвата вяра".
60
5
 
2
 
! Отговори
Бай Курти преди 1 година
Много и се иска на мис Приватизация ама няма да стане, колкото и да се напъват разните там жабляновци и станишевата.
59
2
 
8
 
! Отговори
nekoj преди 1 година
недейте така - 'родата' в Хасково гладна ли да стои? поразминаха се облаците, смени си пооцапаното бельо, и апетита се възвърна! а съдът в Бългатия е за тези които от глад крадат банички или ровят в кофите - другите няма за какво да го мислят.
58
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
депут не знам дали, но определено е ЛАЙНЦЕ и страхливец, разбира се
57
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обикновен човек осъден ли е отива в затвора, но щом е дупетат на ГЕРП и господ и КС не може да го пипа..
56
1
 
12
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 1 година
СВОБОДНО ИЗРАЗЕНАТА ВОЛЯ НА ДЕЛЯН ДОБРЕВ МУ ДАВА ПРАВО ДА КРАДЕ ПО СЪЩИЯ НАЧИН, ПО КОЙТО ГО ПРАВЯТ ВСИЧКИ УПРАВЛЯВАЩИ ГЕРБАДЖИИ !!!
55
12
 
4
 
! Отговори
АЗЗЗЗ преди 1 година
Елена Йончева е крала от КТБ и стои като гьон-сурат в парламента! БСП са престъпници.... защо още ги търпим да дърпат държавата на долу?????
54
11
 
2
 
! Отговори
Го4о преди 1 година
Няма такъв спор! Спори само "ЧЕРВЕНАТА ЖАБЛЯНКА", защото те са обратни!
53
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки влезнал в парламента е тръгнал по пътя на корупцията. Друг път там няма.
Правят го защото народа е бу.дала
52
8
 
4
 
! Отговори
ист преди 1 година
Всеки влязал в Парланента и настъпил котето, трябва да си ходи ако е корупция.
Всички депутати от БСП трябва да напуснат парламента, защото са влезли с купени гласове от роми и затво рници. Това е престъпление.
51
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото и да се натягат Mypзилкитe все едно, факта че Решетников се подигра така жестоко с Курнелия си остава исторически факт.
Те ясно ви казаха че не ви уважават. Това е положението.
50
1
 
21
 
! Отговори
Andreshko преди 1 година
Нарушения на Конституцията се правят,защото в нея няма предвидени санкции. Ако имаше санкции за Председателя на НС,едва ли Делян до сега щеше да е в НС.
49
1
 
22
 
! Отговори
Andreshko преди 1 година
Каквато ни държавата такива са ни и съдиите. Коституцията в чл.72ал.1т.1 много точно ни казва,че освобождаването на Народен представител става по негово съгласие с молба и няма приемане на оставката нито оттегляне на оставката,това са измошльотини на Герб. От момента на завеждането на ставката в деловодството на НС,той вече не е депутат...
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Dobrev e nahalen nagada4 s komunisti4eski roditeli i fam. vaspitanieto mu e nula proverka na milionersksta mu rada i nego samijat kak moje da si deputat korompiran dokasan i da sedisch v nc mnogo nahalno saachtestvo kato isjadch sadi jon4eva no se mahai ot nc i boiko ti go kasa zezo naro4no te darji v nc no schte se mahne6 milionersko selsko detenze ot bkp sega gerb
47
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако има съвест Добрев няма да се излага повече и сам ще поеме към Хасково. Бива излагация, но да не се съобразиш с решението на КС е недопустимо.
46
16
 
1
 
! Отговори
аз преди 1 година
Какви казуси? Има конституция, която казва недвусмислено кога мястото на депутат се пази и кога не. Освен за заемане на министерски постове в изпълнителната власт, почти няма други изключения.
Подаването на оставка е личен акт и щом някой я подава, има и пълното право да я оттегли. Решението на КС показва само и единствено, че не е от компетенцията на парламента да решава въпроси относно оставката на депутат. Ако оставката на гербера още беше на масата, да тя трябваше да бъде приета. Но щом не е
45
18
 
4
 
! Отговори
глас народен преди 1 година
Делян го е избрал народа и не са Курнелия или Ленчето дето ще решават.
44
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КС не е никакъв съд и точно затова е нужен народен съд. Уж Добрев е осъден ама сам трябва да реши какво ще направи.