ГЕРБ и БСП в спор: Депутат ли е Делян Добрев?

Статусът му се крепи на "свободно изразената му воля"
69
ГЕРБ и БСП в спор: Депутат ли е Делян Добрев?
Снимка: Bulfoto, архив

Депутат ли е Делян Добрев или не? Този въпрос скара ГЕРБ и БСП, след като преди два дни Конституционният съд реши, че отказът на Народното събрание да прекрати мандата на Делян Добрев, след като той е подал оставката си като депутат, е противоконституционен.

Същевременно КС изрично посочи, че неговото решение е по принцип и не решава въпроса за статуса на Делян Добрев като народен представител. Това може да бъде решено само от Народното събрание, каза съдът, и даде ясна индикация, че бъдещо решение на парламента обаче зависи от "неговата последна свободно изразена воля".

Още по темата

След решението на КС обаче Добрев отказа да подаде отново оставката си и отсече, че е длъжен да остане в парламента по волята на избирателите си. От БСП обаче днес призоваха председателя на парламента Цвета Караянчева да отстрани Делян Добрев от зала, защото такова било решението на КС.

"Изпълнете решението на Конституционния съд, защото според това решение Делян Добрев не е народен представител", настоя левият Георги Гьоков. Това пък ядоса шефа на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ, който заяви, че левите нямат морал, но пък трябвало да имат поне малко памет.

"Недопустимо е отделни народни представители на базата на тяхната интерпретация да оспорват статута на действащ народен представител. Иначе аз ще питам на какво основание беше възстановен мандата на Иван Иванов, който ходи на туризъм като зам.- министър, после се върна и мандатът в НС му беше възстановен", обвини той.

Иван Иванов, настоящ депутат от БСП, беше назначен от експремиера Пламен Орешарски за зам.-министър в МВР, но светкавично бе уволнен, след като по медиите се появи информация, че е бил служител в СИК. После обаче се върна като депутат в НС.

Заради критиките на Данаил Кирилов Иванов го заплаши със съд, а пък Кирилов му отговори, че трябва да чете решенията на КС. Накрая и Тома Биков от ГЕРБ се намеси в спора и поиска на депутатите от БСП "да се дават определи медикаменти, за да работим по спокойно, защото иначе настава една невротична среда".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наглост,типична за Корумпиран човек
17
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами да направим нови избори и да видим какво мисли обществото!
16
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако България е правова държава, г-н Добрев трябваше да напусне парламента още като подаде оставка. Другото са номера от вечеринки.
15
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До всички разбиращи от политика: Конците в страната ги дърпат шепа хора, всички останали са марионетки. Мой познат от ГЕРБ, на въпросът ми какво работиш - ами нищо вика, просто трябва да сме там и слушаме/да правим каквото ни кажат отгоре. Общо взето работим и взимаме пари, без да ходим на работа - и никой и нищо не може да ти каже. По медийте вика се плюем, ама вечер ядем и пием на една маса - правете си изводиде/всичко е театър/. Няма партий, няма мартий - всичко е пари и бизнес.
14
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според решението на КС, депутатите са нарушили Конституцията. Същите тези депутати следва да признаят грешката си и да не се държат толкова нахално. Що се отнася до Добрев, не се знае кое общество държи той да продължава да е депутат, освен колегите му в парламентарната група, която сгази Конституцията и роднините, които са се закачили на хранилката. Оттук нататък всичко е въпрос на морал, но такова явление при ГЕРБ няма .... Рано или късно ще разберем какво наистина мисли и обществото.
13
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя ревлив послушко направи гербавите за смЕх явно чака на вожда да му писне и лично да му бие шута.
12
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Румъния заради тоз гаф с незачитане на конституцията щяха и тоз и началниците му тиквочи да си заминат.....
11
2
 
19
 
! Отговори
МaйМyнaтa преди 6 години
Не само тоя не се знае какъв е
10
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И депутат, и " бизнесмен " с роднински и приятелски кръг... Явно всички като него самозабравили се от властолюбие и алчност, се считат за несменяеми и над закона, което е отблъскващо....
9
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Добрев отказа да подаде отново оставката си и отсече, че е длъжен да остане в парламента по волята на избирателите си" ... и как разбра волята на избирателите си, дали да остане или да напусне ? Защо са толкова против истинска мажоритарна система? Ами като имат марионетки ... Ето например Цецка. Подозирам че и сама да се явява ще получи 0 гласа и няма да я изберат
8
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Делян Добрев не е депутат, той е джендер както всички от клоаката ГЕРБ.
7
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В политиката има един всеизвестен феномен и това е цикличността на процесите. Между 44-та и 89-та беше изградена диктатурата на БКП с представител Т. Живков. Сега в момента отново сме под диктата на ГЕРБ в лицето на Б. Борисов. Всичко в тази страна се случва само и единствено ако е наредено от ББ. Парламента и Министерски съвет са за парлама на будалите в тази страна. Това е мое мнение от натрупаните наблюдения до момента.
6
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каквото каже божеството, великият цар от Банкя така ще е. Защо си чешете езиците не знам?
5
5
 
31
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
Д.Д.ще стои в Парламента,като Матросов на...амбразурата.Ако си тръгне,гербаджийския вмирисан...чорап ще се...разплете и не се знае до къде ще стигне.
4
7
 
38
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Очевидно е, че след решението на КС Добрев трябва да си ходи, както и да се прекрати практиката да се гласуват оставки. Подаваш и си заминаваш.
3
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Герб непрекъснато демонстрират неспазване, заобикаляне и погазване на българските закони по всички важни въпроси и казуси...
2
5
 
31
 
! Отговори
КРАДЕЦЪТ ДОБРЕВ преди 6 години
не може да е депутат. Това е само в главите на "експертите" от ГЕРБ. Там са видни юристи като РАБФАГА ЦЕЦА, бегача ЦЕЦО и главния ТИКВОНТИЙ, който само пише СМС и и целува МЕРКЕЛ и ЮНКЕР на публични места
1
3
 
29
 
! Отговори
Драган преди 6 години
Дреме му на него дали е депутат или не с толкова пари... !