За борба с корупцията – слагат таван на глобите. Защо?

Всички санкции да бъдат с намаление, ако се платят бързо
1 фев 2018 07:00, Елка Василева
52
За борба с корупцията – слагат таван на глобите. Защо?
Екатерина Захариева. Снимка: архив, Булфото

Да бъде сложен таван на глобите, които налагат различните държавни и административни ведомства, реши Министерският съвет.

Кабинетът одобри план за промени в административните наказания, така че да се намали възможността за корупция при налагането на глоби.

Таванът ще е различен за различните нарушения.

Ограничението обаче ще е най-високата санкция по един закон да не надвишава 10 пъти минималната, която е предвидена в него, става ясно от плана, предложен от вицепремиера Екатерина Захариева, пише "24 часа".

Трябва и като цяло да се преразгледа размерът на глобите и другите имуществени санкции, предвижда анализът на вицепремиера. Причината е, че прекалено високите глоби за не толкова тежки нарушения всъщност водят до условия за корупция.

Прекалено широките граници в размера на глобите също предразполагали да бъде подкупен чиновник, за да не налага най-високата. Срокът за въвеждането на тавана на глобите, както и за изпълнение на останалите мерки е юли 2018 г., реши правителството.

Всички санкции, които налагат ведомствата в страната, трябва да бъдат прегледани и да се намали броят на нарушенията, за които се налага глоба.

Освен това да се отнемат правомощия от ведомствата за налагане на санкции, защото в момента контролната дейност била “безотговорна и разхвърляна”, твърди докладът на вицепремиера до МС.

При плащане в определен кратък срок да има намаление от абсолютно всякакви санкции, предвижда още планът на правителството.

Примерът е от санкциите, които събира КАТ. При тях има отстъпка до 30%, ако глобата се плати в първите седем дни от налагането ѝ.

Финансовият министър Владислав Горанов обаче се е обявил против повсеместното въвеждане на отстъпки при бързото плащане на глоби. Той настоява при санкции за нарушаване на данъчното законодателство това да не се прилага.

Захариева предлага и намаление при сключване на споразумение, с което някой се признава за виновен. Отбивката обаче щяла да важи само при първо нарушение, а не за рецидивисти. Нямало да се прилага и когато са били застрашени човешки живот и имущество.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Идеята е добра . Притеснява ме изпълнението и .
5
0
 
15
 
! Отговори
ББ преди 6 години
До *** Е другите са вода не напита за това милярди от обществени поръчки изчезват видими резултати най-мръсната и дезорганизирана държава
4
13
 
7
 
! Отговори
Моряк и половина преди 6 години
Тия хора така и не разбраха, че докато в съзнанието на българина просперитета на семейството му е по-важен от този на държавата - ще си тънем в посредственост докато свят светува! Япония е за пример в това отношение - първо си гледат държавата - после семейството - икономическият резултат е повече от показателен!
3
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Отбивката обаче щяла да важи само при първо нарушение, а не за рецидивисти."Ей на това му викам борба с корупцията- правиш отстъпка за първо нарушение. А ще има ли и програма за съфинансиране? Примерно не ти достигат пари да подкупиш някого и държавата ти отпуска бърз корупционен кредит?
2
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-голяма глупост не бях чувал.
1
0
 
38
 
! Отговори
11 преди 6 години
Тези ако си вярват,че правят нещо... Май вече само заплати взимат